adscode

İzmir SEV Öğrencileri Sesleriyle Uzaydaydı! Öğrenciler Sordu Astronotlar Yanıtladı

Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu öğrencileri, Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti(TRAC)İzmir Şubesi ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri ARISS projesi kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonu astrononotları…

İzmir SEV Öğrencileri Sesleriyle Uzaydaydı! Öğrenciler Sordu Astronotlar Yanıtladı
Özel Eğitim

 

“Bugün sesimiz, yarın biz...”

 

Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu ve TRAC İzmir, Uluslararası Uzay İstasyonu ile amatör telsiz bağlantısı çalışmaları gerçekleştiren ARISS’e (AMATEUR RADIO ON INTERNATIONAL SPACE STATION) başvurarak uzaydaki astronotlarla telsiz yoluyla bağlantı kurmak için izin istedi. Resmi onay, beklenenden çok daha kısa bir süre içinde geldi.

 

Bugün gerçekleşen bağlantıda, İzmir SEV’in 20 öğrencisi, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevli olan astronotlara (şu anda istasyonda iki ekip ve 6 astronot görevli) oradaki yaşam ile sorular sordu. Sunita Williams (Commander ) , Yuri Malenchenko ve Akihiko Hoshide’dan oluşan Expedition-33 ekibine öğrencilerin yönelttikleri soruları ekip komutanı Sunita Williams cevaplandırdı.

 

Bağlantıda ilk soruyu yönelten 8.sınıf öğrencisi Melisa Yıldırım, “Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Atatürk, ‘ Bugünün küçükleri yarının büyükleridir’ diyerek, Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk çocuklarına emanet etmiştir. Türk çocuklarına uzaydan vereceğiniz mesaj nedir? “diye sordu.

Sunita da güzel soru için Melisa’ya teşekkür ederek, “Soru için teşekkürler, harika bir soru. Hiçbir şey için sınırlar yoktur. Yapmak istediğiniz şeyleri yapabilirsiniz. İster kız, ister erkek olun, hangi renkten, inanıştan veya ırktan olursanız olun, istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Buna inanın.”dedi. 

Öğrenciler, astronotlara bir günlerinin nasıl geçtiği, astronotluğa ilk nasıl ilgi duydukları, meteor ve uyduların uzay istasyonu için tehlike teşkil edip etmediği, şu anda hangi proje üzerinde çalıştıkları, uzay istasyonunda ateş yakıp yakmadıkları, ne zaman gece, ne zaman gündüz olduğunun nasıl farkına vardıkları, dünya dışında hangi gezegende yaşamak istedikleri gibi birçok ilginç sorular sordular.

Etkinliğe katılan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da İzmir’in çok güzel bir şehir olduğunu belirterek Uzay İstasyonunda bulunan astronotları İzmir’e davet etti.

 

Ana hatlarıyla projenin özeti 

 

ARISS- AMATEUR RADIO ON INTERNATIONAL SPACE STATION 

Uluslararası Uzay İstasyonu ile amatör telsiz bağlantısı çalışması, tüm dünyadaki öğrencileri bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarında çalışmaya yüreklendirmeyi hedefleyen bir çalışmadır. Aralarında Japonya, Rusya, Kanada, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin de bulunduğu 9 farklı ülkenin delegasyonlarından oluşan gönüllü bir kuruluştur.

Amatör Telsiz sistemiyle uzay istasyonunun mürettebatı ile kurulan bağlantı sayesinde öğrenciler,sorularını doğrudan sordukları astronotlardan, uzay istasyonunda yaşam hakkında bilgi edinirler.

 

Öğrenciler bu proje kapsamında neler yaptılar?

2002 yılından beri, SEV NASA Kulübü’nün başarılı çalışmaları sonucunda uzayla ilgili birçok etkinliğin içinde bulunan SEV öğrencileri, Uluslararası Uzay İstasyonundaki astronotlar ile görüşme yapana kadar geçen süreçte birçok ön hazırlık yaptılar. 

 

Bu hazırlık sürecine ilk adımı Okul Müdürü Nilhan Çetinyamaç Çubuk’un, öğrencilere bilgi vermek amacı ile yaptığı “ARISS Nedir?” sunumu ile atıldı. Bir sonraki adımda, TRAC Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyetinden gelen yetkililer, öğrencilere amatör telsizcilik ve doğal afetlerde telsizin kullanımı üzerine eğitim verdiler. Öğrencilerden soru soracak olan grup telsizle konuşma eğitimi aldı ve bu süreçte tüm okulda “Uzay” teması ders dışı etkinlikler ve sergiler ile işlendi. Konuyla ilgili disiplinlerarası çalışmalar yürütüldü. Tüm bunların sonucunda öğrenciler uzayla ilgili kapsamlı bilgi sahibi oldular. 

 

****

*****

ARISS PROJESİ ÖĞRENCİ SORULARI

1. Mustafa Kemal Atatürk is the founder of the Turkish Republic. He entrusted the future of the Turkish Republic to the Turkish children and he said 'the children of today are the adults of the future'. What is your message from space to the children in Turkey? Over.                                           Melissa, age 13

Thank you for your question. It's a great one. I think my biggest message is, know that there are no limits. You can do whatever you want to do. Whether or not you're a girl or a boy. Or whatever color, creed or nationality, you are, you can do whatever you want to do. Over.

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Atatürk, “Bugünün küçükleri yarının büyükleridir” diyerek, Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk çocuklarına emanet etmiştir. Türk çocuklarına uzaydan vereceğiniz mesaj nedir? Tamam.                                        Melissa, yaş 13

 

Soru için teşekkürler, harika bir soru. Benim en önemli mesajım şu olacak diye düşünüyorum; hiç bir şey için sınırlar yoktur.  Yapmak istediğiniz şeyleri yapabilirisiniz. İster kız, ister erkek olun, hangi renkten, inanıştan veya ırktan olursanız olun, istediğiniz her şeyi yapabilirisiniz. Tamam.

2. Are meteors and satellites dangerous for the ISS? Do they ever hit the ISS? Over.                                                                                                           Tan, age 12

Another good question, you know, it is a little bit scary up here because there is some space junk. And sometimes the little micrometeorites might come by and hit the space station but we have protective shielding on the outside that helps us stay safe inside. Over.

Meteorlar ve yapay uydular  istasyon için tehlike yaratıyor mu?     Tan, 12 yaş

 

Başka güzel bir soru, biliyorsunuz burası bazen korkutucu, burada uzay çöpleri var. Ve bazen küçük meteorlar gelebiliyor ve uzay istasyonuna çarpıyorlar, fakat istasyonun dışında olan koruma kalkanları bizim içeride güvenli olmamızı sağlıyor. Tamam.

3. What experiments are you doing now? What types of experiments have been done before? Over.                                                                                                                  Tan, age 12

Well, we're doing a ton of experiments. Some of it is on ourselves, just to find out what happens to the human body once it is in space for a long time. Some of it is on materials; like lighting a fire with different types of materials and how see how that reacts in space. Some of it is finding out how fluids flow to make better engines in the future. Some of it is robotics. Some of it is basic engineering. Like how to turn and recycle water up here because it's a limited commodity. It's also building stuff, you know, with new materials and with new engineering practices. So, there are many experiments. Over.

Hangi deneyleri yapmak üzere orada bulunuyorsunuz? Daha önce ne tür deneyler yapılmıştı? Tan, 12 yaş

 

Biz burada tonlarca deney yapıyoruz. Bazılarını kendi üzerimizde yapıyoruz, uzun sure uzayda kalmanın insan vucudu üzerine olan etkilerini bulmaya çalışıyoruz. Bazılarını malzeme üzerinde deniyoruz; örneğin değişik malzemeler ile ateş yakmayı deniyor, uzayda meydana gelen reaksiyonları görüyoruz.  Bazı deneylerde gelecekte  daha iyi makinalar yapabilmek için, sıvıların nasıl hareket ettiğini buluyoruz. Bazıları robot bilimi ile ilgili. Bazıları temel mühendisliklerle. Suyu çevirme ve geridönüştürme çalışmaları gibi, çünkü su çok sınırlı bir kaynak. Aynı zamanda, yeni malzemeler ve mühendislik denemeleri yaparak, yeni şeyler yaratıyoruz. Tamam.

4. What do you think is the most interesting thing that has been discovered on the ISS so far? Over.                                                                                                                 Deniz S., age 11

Wow! That's another very open-ended question. There's a lot of things. Specifically, I'm trying to think of something that I have participated in. We have discovered new mass models for some of the fluids that we have practiced using up here. Things were very unexpected on the ground which can be used for making better for building better fuel tanks in the future, for future spacecraft to go other places. Over.

Şimdiye kadar araştırmalarınızda bulduğunuz en ilginç şey nedir? Deniz, 11 yaş

 

Wow! Bir tane daha açık uçlu bir soru. Çok şeyler var. Özellikle, içinde benim de yer aldığım bir şeyi düşünmeye çalışıyorum. Burada kullandığımız bazı sıvıların yeni kütle modellerini keşfettik. Yerde beklenmedik şeyleri burada deneyerek gelecekte daha iyi yakıt tankları yapıp, geleceğin uzay araçlarının başka yerlere gitmek için kullanabileceğimizi gördük. Tamam.

5. After staying in space for a long time, what kind of difficulties do you have when you’re back on Earth? Over.                                                                                                     Selin, age 11

Another great question! Coming back home to Earth is a little bit difficult. You lose a little bone density and muscle mass up here. And also your balance is a little changed because you don't have gravity working on the fluid in your inner ear which provides balance on earth. Getting used to being back on Earth with gravity is difficult. You feel very heavy at first but you get used to it. Some of the things we can't get rid of so is that we are subjected to radiation up here and you can't get rid of that. It sticks with us. Over.

Uzun süre uzayda kaldıktan sonra dünyaya geri dönüğünüzde hangi zorluklarla karşılaşıyorsunuz? Selin, 11 yaş

 

Çok güzel bir soru daha! Dünyaya geri dönmek biraz daha zor . Burada kemik yoğunluğunuz ve kas kütleniz azalıyor. Vücudumuzun dengesini sağlayan iç kulağımızdaki sıvıyı harekete geçiren yerçekimi burada olmadığı için dengeniz de biraz değişiyor. Dünyaya dönüşte  yerçekimine alışmak biraz zor. Önce kendinizi bayağı ağır hissediyorsunuz ancak daha sonra alışıyorsunuz. Bazı alışamadığınız şeyler de var tabii.. Örneğin burada radyasyona maruz kalıyoruz ve bundan kurtuluşumuz olamıyor. Bizimle beraber kalıyor. Tamam.

 

6. Is it possible to light fire in the ISS? Over.                                              Ela, age 9

Yes, it is. We were just talking about that with experiments, but we do that in a very controlled manner in a very controlled space where we are able to put that fire out right away. It's very enclosed and very safe. Over.

Uzay istasyonunda ateş yakılır mı? Ela, 9 yaş

 

Evet yakılır.Bu konu hakkında deneyler yaparak konuşuyoruz ancak tabii bu deneyleri oldukça kontrollü biçimde ve ateşi hemen söndürebileceğimiz kontrollü ortamlarda yakıyoruz. Oldukça kısıtlı ve güvenli bir biçimde gerçekleştiriyoruz. Tamam.

7. Does being in space change the way you perceive life? Over.      Ece, age 13

Absolutely! When I look down out the window on the planet and I see such a beautiful place; all sorts of different colors – blue, red, yellow, green, white. The Oceans are unbelievable. And I have a feeling of peace and of how much I love our planet and how the people all down there should be friends with each other because we are lucky that we live on such of beautiful planet. Over.

Uzaya gidince  hayata bakış açınız  değişti mi? Ece , 13 yaş

 

Kesinlikle!Buradan camdan aşağıya baktığımda çok güzel bir gezegen görüyorum. Mavi, kırmızı, sarı, yeşil, beyaz..birçok farklı renk mevcut . Okyanuslar inanılmaz.Ve barış duygusu ağır basıyor. Gezegenimizi ne kadar çok sevdiğimi anlıyorum ve oradaki herkesin dostça yaşaması gerektiğine bir kere daha inanıyorum. Çünkü böyle güzel bir gezegende yaşadığımız için çok şanslıyız. Tamam.

8. If a part of your body bleeds in space, how is the flowing and clotting of blood affected? Does blood clot or flow differently in space? Over.  Simge, age 13

You know, blood is one of those things that just moves naturally by the pumping of the heart. And the heart actually moves it around, so, the flowing of blood is the same. The blood looks the same. We actually take blood samples up here. I think the clotting is all the same, as well. Of course it doesn't fall down to the ground and that's really the only difference I've seen. It floats around if it comes out of you. Over.

Vücudunuzun bir yeri kanadığında kan akışı veya pıhtılaşma süresi nasıl etkileniyor? Simge , 12 yaş

*****

 

Bildiğiniz gibi kan kalbin pompalamasıyla doğal olarak vücudumuzda gezen bir sıvı dolayısıyla vücudumuzda dolaşımı aynı, görüntüsü de aynı. Burada kan örneklerimizi alıyoruz ve bence pıhtılaşmasında da bir farklılık yok. Tabii ki bir yerimiz kanadığında yerçekimi olmadığı için kan yere damlamıyor, etrafta dolanıyor! Benim gördüğüm tek fark bu. Tamam.

 

9. How long is a day on the ISS? Is it 24 hours?                                  BADE,age 11

 

A day? Well, we usually use a normal day to keep on the normal human schedule. But we have 16 sunrises and sunsets during our 24 hour day. We try to get to sleep at least eight hours a night so that we are well rested. Over.

 

Uzay istasyonunda birgün 24 saat mi?

 

Bir gün? Genelde , normal bir insanın programını devam ettirebilmek için, normal gün akışını kullanıyoruz. Ancak bizim 24 saat içinde 16 gün doğuşumuz var. İyi dinlenmek için genelde her gece 8 saat uyku uyumaya çalışıyoruz. Tamam.

 

10. How can you tell when it’s morning / night while you are on the ISS?                                                                                                                                    LARA,age 10

This goes into a similar question. We just have to set our alarms, and we know it’s during the daytime when we’re talking with people on the ground. And then at night we just close the windows and we go in our sleep stations and go to sleep. It's dark in there. We go to sleep in there and it just feels like night. Over.

 

Uzay üssünde akşam ve sabah olduğunu anlıyor musunuz? Nasıl?       Lara,10

 

Bu aslında bir önceki sorunun içeriğine giriyor. Sadece saatlerimizi kuruyoruz. Dünyadaki kişilerle konuşurken gündüz olduğunu anlıyoruz. Sonra gece zamanı geldiğinde pencerelerin perdelerini kapatıyoruz ve uyku istasyonlarımızda uyuyoruz. Orası karanlık. Orada uykuya dalıyoruz ve zaten gece gibi hissediliyor. Tamam.

 

11. What does it feel like to be in a microgravity environment?        DERİN,age 9

 

It's fun. You can fly all around. Your hair stands up on end. You don't walk anywhere. You just float everywhere. You’re sort of like a bird, but you feel like a fish. It's a little half and half. It’s lovely. I love it. Over.

 

Yerçekimsiz bir ortamda yaşamak nasıl bir duygu? Derin, 9 yaş

 

Eğlenceli! Her yerde uçabiliyorsun. Saçların uçlarından havaya kalkıyor. Her yerde havada durabiliyorsun.  Kuş gibi yumuşaksın, ama balık gibi hissediyorsun. Yarı yarıya gibi. Harika! Bunu çok seviyorum. Tamam.

 

12. If you could go to a planet other than the Earth, which one would you like to go to? Why?                                                                                   DENİZ G., age 9

 

Wow! I think that probably the one that I'd like to go to the most is Mars because we know a little bit more about it than other places. It’s a little closer and some the other ones are really hot and really cold. Mars has its difficulties, too, but at least it potentially was somewhat like Earth a little while ago. Over.

 

Uzay aracınızla bir gezegene gitmek isteseydiniz hangi gezegene giderdiniz? Neden?  Deniz G., 9 yaş

 

Wow ! Mars hakkında, diğer yerlere göre daha çok bilgi sahibi olduğumuz için, Mars’a gitmek isteyeceğimi düşünüyorum .  Çünkü Mars biraz daha yakın, diğer bazı gezegenler ise çok soğuk ve çok sıcak.  Mars’ın da kendine göre zorlukları var, ama en azından Mars’ın dünyaya benzer bir yer olma ihtimali bulunuyor.  Tamam.

 

13-   How do you get oxygen in the ISS?                                         Ayşegül, age 13

 

Oxygen? Some of it we get brought up here with different spacecraft. But, another cool thing that we do is we split water, H2O, into hydrogen and oxygen. That's how we get some of our oxygen. And our water gets recycled through sweating and condensation in the air. And also, we turn urine back into drinkable water. So, we have a close cycle up here of using water. Over.

  

Uzay istasyonunda oksijeni nasıl sağlıyorsunuz? Ayşegül, age 13

 

Oksijen? Bir miktarı buraya farklı uzay araçları ile getiriliyor. Bunun dışında burada yaptığımız hoş işlerden biri de suyu (H2O) hidrojen ve oksijene ayırmak. İhtiyacımız olan oksijenin bir kısmını böyle elde ediyoruz. Ayrıca suyumuzu da  havada terleme ve yoğuşma döngüsü ile geri kazanıyoruz. Ayrıca idrarı da içilebilir suya dönüştürüyoruz. Kısaca burada su kullanımı için kapalı bir döngü mevcut.  Tamam.

 

14-   How are the plants that are grown on the ISS used ? Can they be used as fuel?                                                                                                YANKI,age 12

 

Well, we only have small plant experiments quite yet. We haven't been able to or they are too small to be used for fuel. They do grow interestingly, though. They grow toward the light so their root structure is a little bit different from the ground. On the ground, plants use gravity to do some stuff with their roots, for example. They definitely grow differently up here. They can be eaten eventually. And they can probably be used for fuel. We need to expand that. Over.

 

ISS’te yetişen bitkiler büyüyünce nasıl değerlendiriliyor? Yakıt olabilir mi? YANKI,age 12

 

Şu ana kadar sadece küçük bitki deneyleri yapabildik. Bu bitkiler yakıta dönüştürülmek için çok küçükler. Diğer taraftan oldukça ilginç bir büyüme şekilleri var. Işığa doğru büyüyorlar ve kök yapıları dünyada yetişen bitkilerden daha farklı. Örneğin dünyada bitkiler kökleriyle başı fonksiyonları yerine getirmek için yerçekiminden faydalanıyorlar. Burada ise kesinlikle daha farklı yetişiyorlar.  Zamanla yenebilir hale geliyorlar. Ve büyük ihtimalle yakıt olarak da kullanılabilirler. Bu konu üzerinde daha çalışılması gerekiyor.  Tamam.

 

15-   Do you follow a special diet when you are on the ISS?          SERRA, age 12

 

We have all sorts of food up here and sometimes we do go on special diet for like a week at a time because we try to do some experiments to find out whether or not different kinds of food cause further bone issue, for example.  Or cause different types of problems. So there are different diets while we are up here. In general, we just eat what we want to eat which is a very good selection of food everything from lasagna to waffles and scrambled eggs; all sorts of food! Over.

 

Uzayda minimum yerçekimi olduğu için daha az enerji harcadığınıza göre nasıl bir diyet programı uyguluyorsunuz? SERRA, age 12

 

Burada her çeşit yiyecek mevcut. Farklı yiyecek türlerinin kemik dokusunu nasıl etkilediğini veya ne tip farklı problemlere neden olduğunu inceleyebilmek için özel haftalık diyetler uygulayabiliyoruz. Kısaca biz buradayken farklı dietler uygulayabiliyoruz. Genel olarak istediğimiz herşeyi yiyebiliyoruz.; lazanyadan, waffle’a, sahanda yumurtaya kadar her türlü yiyecek seçeneğimiz var.

 

16-   Do you feel that the food you eat floats in your stomach because of microgravity?                                                                                         FREJA,age 11

 

Well at first, you know, maybe it did because I wasn’t hungry that much. But then your body starts to adjust and as you start to move it, the muscles start to push it down in the right direction. So, after a little bit I didn’t feel funny anymore and now I get very hungry just like I do back on Earth. Over.

 

Minimum yerçekimi nedeniyle yemeklerin midenizde uçuştuğunu hissediyor musunuz? FREJA,age 11

 

Başlangıçta belki öyle öyle hissediyordum çünkü hiç acıkmıyordum. Ama zaman geçtikçe vücudunuz uyum sağlıyor ve kaslarınız yediklerinizi doğru istikamette aşağıya doğru hareket ettiriyor. Kısaca bir süre sonra garip hissetmemeye başladımve şimdi tıpkı Dünya’da olduğu gibi çok acıkıyorum.  Tamam.

 

17. Can the city lights on Earth be seen with the naked eye from space?                                                                                                                      YOSUN,age 10

Absolutely! And it's one of those things that I thought if I was ever going to go to another planet I would like to fly around at night and see if there are any lights because here on earth there are places where it looks like nobody lives but then when we fly over at night I see all sorts of lights. So, yes, city lights are definitely seen. And there are different types of lights all over the earth because people use different types of lighting sources. So, it's interesting to see all of that. Over.

 

Uzaydan dünyaya baktığınızda çıplak gözle şehirlerin ışıklarını görebiliyor musunuz? Yosun, 10 yaş

 

Kesinlikle! Ben de daha önce bunu düşünürdüm.  Eğer bir gün başka bir gezegene gidersem, etrafta uçup ışık var mı diye görmek isterdim.  Çünkü dünyada, kimse yaşamıyormuş gibi görünen yerler üzerinden gece uçtuğumuzda, her türlü ışığı görebiliyorum. Yani, evet şehir ışıkları kesinlikle görünüyor.  Dünya yüzeyinde değişik türde ışıklar var çünkü insanlar farklı tür ışık kaynakları kullanıyorlar. Tüm bunları görmek ilgi çekici. Tamam.

 

18. Would you like to stay in space for the rest of your life? LAMİA,age 8

I love it up here but I also love our planet Earth and I miss walking on the beach with my toes in the sand and I miss walking in the woods with the wind on my face. I even miss rain because we don’t get any rain up here. And, of course, I miss my family and my dog and so eventually I think I want to go home to earth. Over.

*****

 

Uzayda yaşam boyu kalmak ister  misiniz? Lamia, 8 yaş

 

Burayı çok seviyorum, ama dünya gezegenimizi de seviyorum ve yüzüme rüzgar çarparken, çıplak ayakla deniz kıyısında kumların üzerinde yürümeyi, ormanda yürümeyi özlüyorum. Hatta yağmuru bile özlüyorum, çünkü burada hiç yağmur yağmıyor.  Kuşkusuz, ailemi ve köpeğimi de özlüyorum.  Ve tabii ki evime, yeryüzüne dönmek istediğimi düşünüyorum. Tamam.

 

19. How and when did your interest in space begin? BERKE, age 13

 

Wow! You know I have been interested in space since I was a little kid but I never thought that I would be an astronaut. It seems so far away and so different. But then I started flying helicopters and planes I learned a little bit more about aviation and that was sort of the tradition of getting into the space program. I met a couple of astronauts and they said “you know, why don't you apply” and I said “wow, okay” and then I looked at what they had to do and I was not then in my mid-20s and I finally got into the astronaut officer program. I was interested in space, but it takes a couple of steps to get there. It took a little bit of school and a little bit of practical knowledge become an astronaut. Over.

 

Uzaya karşı ilginiz nasıl ve ne zaman başladı? Berke, 13 yaş

 

Harika! Biliyor musunuz, küçük bir çocukken uzaya karşı ilgim başladı, ancak hiç astronot olacağımı düşünmedim. Çok uzak ve çok farklı bir şey gibi görünüyordu.  Ama sonra helikopterler, uçaklar uçurdum ve havacılık hakkında biraz daha çok bilgi edindim. Bu da uzay programına girmenin geleneksel yolu. Birkaç astronot ile tanıştım. ‘neden başvurmuyorsun? ‘ dediler. Ben de ‘Tamam!’ dedim ve ne yapılması gerektiğine baktım. O zamanlar daha yirmili yaşlarımın ortalarında değildim ve sonunda astronot subaylığı programına girdim. Uzaya ilgim vardı, ama oraya gidebilmek için bazı aşamalardan geçmek gerekliydi. Biraz okul yaşamı ve biraz uygulamalı bilgi sonucunda astronot oldum.  Tamam.

 

20.  What activity do you enjoy doing the most when you’re on the ISS? DEREN, age 10

 

Wow! Just in general I love floating and I love looking out the window. Those are the two really cool things about being in space. I love everything up here. I even love cleaning because when you're cleaning you can go upside down you can actually be in a different orientation because there is really no down and there is no up in a spacecraft so everything is a lot of fun no matter what you're doing. Eating is fun. You can float. You don’t have to clean up plates after yourselves because you eat food in a bag. Drinking is also fun. Over.

 

Uzayda yapmaktan en keyif aldığınız şey nedir? Deren, 10 yaş

 

Wow! Genel olarak, havada durmayı ve pencereden dışarıyı  seyretmeyi seviyorum. Bu ikisi de uzayda yapabileceğiniz hoş şeyler.Buradaki her şeyi seviyorum. Temizlik yapmayı bile seviyorum çünkü temizlik yaparken baş aşağı durabilirsin, aslında çok farklı konumlarda durabilirsin çünkü uzay gemisinde aşağı, yukarı yok, dolayısı ile ne yaparsan yap eğlenceli. Yemek yemek eğlenceli. Havada durabiliyorsun. Yemekten sonra tabakları temizlemene gerek yok çünkü yemeği torba içinden yiyorsun.Birşeyler içmek de eğlenceli.  Tamam.

 

www.egitimajansi.com

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)