adscode
adscode

Kanada yabancı öğrenci sayısını azaltıyor

Kanada’da hükümet, konut krizini ağırlaştırdığı gerekçesiyle uluslararası öğrencilerin sayısına sınır getirmeyi planlıyor. Üst sınır 2024’te yaklaşık 360 bin vize olacak. Bu da 2023’e göre yüzde 35’lik bir düşüş anlamına geliyor.

Kanada yabancı öğrenci sayısını azaltıyor
Yurtdışı Eğitim
Güncelleme : 29-Jan-24 13:35

OZAN ÖMER KADÜKER

Yurt dışı eğitim danışmanlığı yapan Ovygo’nun Yönetici Partneri Andaç Baran Cezayirlioğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Ofisi (IRCC) verilerine göre 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla Kanada’da eğitim için bulunan uluslararası öğrenci sayısı, ofisin 949 bin öngörüsünü aşarak 1 milyon 28 bin 850 oldu. Son 4-5 aydır Kanada hükümeti tarafından sıkça dile getirilen öğrenci vizesi başvurularına bir limit getirilebileceği uyarıları gerçekleşti ve iki yıl boyunca verilecek öğrenci vizesi sayısına limit getirildi. Ayrıca özel sektör statüsündeki eğitim kurumlarında programlarını bitiren öğrencilere mezuniyetleri sonrası çalışma izni verilmeyecek.”  

Kanada’nın yabancı öğrenci sayısını azaltmaya çalışmasının en büyük nedeninin ülkede yaşanan konut sorunu olduğunu kaydeden Cezayirlioğlu, “Emlak fiyatları, Kanada’nın tüm eyaletlerinde artış gösterirken, 12 aylık artışlar bazı eyaletlerde yüzde 14’e ulaşmış durumda. Kanada’daki enflasyonun yüzde 3,4 olduğu göz önüne alındığında oldukça çarpıcı. İkinci en önemli konu, 40 milyon nüfusa sahip ülkede hizmet sektörünün artan nüfusa yeterince hızlı ve etkili cevap verememesi” diye konuştu. 

Lise hariç tutulacak

Yabancı öğrenci kararı, Türk öğrencileri de endişelendirdi. Lisansüstü ile Türk öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği lise programlarının bu düzenlemenin dışında tutulacağını aktaran Cezayirlioğlu, “Lise eğitimini Kanada’da sürdürmek bu noktada en önemli avantaj olacak” ifadelerini kullandı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)