adscode

Kariyerinize içinizdeki çocuk karar veriyor!

İzmir Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından düzenlenen Psikoloji Günleri’ne bu kez, Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda klinik psikolog olarak görev yapan Doç. Dr. Azmi Varan konuk oldu.…

Kariyerinize içinizdeki çocuk karar veriyor!
Özel Eğitim

Öğrencileri Transaksiyonel Analiz’in temel kavram ve görüşleri ile tanıştırarak, onları yaşamın her anında gündemde olan ancak hiç farkında olmadığımız psikolojik dinamikler hakkında bilgilendiren Doç. Dr. Varan şu önemli açıklamada bulundu:

“Günlük yaşamda seçimler yaparken, kararlar alırken ya da etrafımızdaki insanlarla iletişime girip, tepkiler verirken, direksiyonda hep kendimizin olduğunu düşünürüz. Oysa bu, çoğu zaman büyük bir yanılgıdır. Yaşamla ilgili kararlarımız aslında çok uzun yıllar önce alınmıştır. Günlük yaşam içerisinde, yeni bir işe girerken ya da istifa ederken, kariyerin basamaklarında hızla yükselirken ya da düşerken, evlenirken ya da boşanırken, mücadele ya da pes ederken aslında uzun yıllar önce oluşmuş, hiç farkında olmadığımız psikolojik dinamiklerin doğrultusunda hareket ediyoruzdur.”

Hayat çocukluktan ibarettir

Seminerde önce kişiliğin “ebeveyn”, “çocuk” ve “yetişkin” boyutları olduğunu;  içimizdeki ebeveynin “sevecen, bakım veren” ve “baskıcı, kontrol eden” farklı boyutlarından, içimizdeki çocuğun ise “doğal”, “boyun eğen”, “isyan eden”  ve “sessiz öfke gösteren” gibi boyutlardan oluştuğunu belirten Doç. Dr. Varan, ilişkilerde, bu boyutların karşılıklı etkileşimlerini gösteren canlı örnekler verdi.   İçimizdeki çocuk ve içimizdeki ebeveynin çocuklukta kazanıldığını dile getiren Doç. Dr. Varan,  “Hayat çocukluktan ibarettir” dedi. Kişinin hayatı boyunca nasıl seçimler yapacağının, kimler ile bir araya geleceğinin ve neler yapacağının, büyük ölçüde,  çocuklukta alınan kararlarla ilgili olduğunu belirten Varan, bu nedenle çocukluk döneminde çocuğa verilen sözlü ya da sözsüz, doğrudan ya da dolaylı mesajların çok önemli olduğunu dile getirdi.

Beğenilmeme, sevilmeme gibi çocuk ruhunu örseleyecek mesajların çok küçük yaşlarda, “Ağlama, akıllı ol, ders çalış” gibi uyarılar ile verilmeye başlandığını ifade eden Varan, “Bizim kültürümüzde takdir yoktur, hiçbir şeyi beğenmez, her şeyi eleştiririz. Bunda, toplumsal sistemin kontrol ve baskısının etkisi var. Oysa her çocuk takdir edilmeye, beğenilmeye ihtiyaç duyar” dedi.

Aşkın, karşıdaki insanla hiçbir ilişkisi yoktur

Kadınların eşlerini babalarına benzer erkeklerden, erkeklerin de eşlerini annelerine benzeyen kadınlardan seçmelerinin çocukluk döneminde yaşanan ebeveyn-çocuk ilişkilerine bağlı olduğuna değinen Varan, “Aşkın, karşıdaki insanla hiçbir ilişkisi yoktur” dedi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)