adscode
adscode

KPSS'de merak edilen sorular

KPSS'ye girmek istemeyenlere ücret iadesi yapılacak mı, sınav iptali nedeniyle düğün salonu, tatil rezervasyonu gibi masrafları geri almak mümkün mü? İşte merak edilenler:

KPSS'de merak edilen sorular
ÖSYM
Güncelleme : 09-Aug-22 14:42

KPSS’de soruların sızdırılması iddiaları sonucunda, 31 Temmuz’daki sınav iptal edildi, 6-7 ve 14 Ağustos’taki oturumlar ertelendi. Yeni sınav takvimi 17 Eylül’de başlayacak, sınavların hangi tarihlerde yapılacağı ise henüz net değil. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre şaibeler tartışılmaya devam ederken aylardır sınava hazırlanan 1 milyon civarındaki adayın da hem moralleri hem de planları altüst oldu. Kimi askerliğini, evliliğini, kimi de tatil planlarını sınava göre ayarlamıştı. Hatta çocuğunun doğumunu sınav sonrasına denk getirmeye çalışanlar bile vardı. Şimdi adaylar kelimenin tam anlamıyla yaşananlar karşısında şaşkınlar.

Cevap bekleyen sorular

KPSS iptal oldu ancak adaylar pek çok sorunun cevabını bilmiyor. Örneğin, sınava yeni adaylar da başvuracak mı, sınava tekrar girmek istemeyenler ücretlerini geri alabilecekler mi, askere gidenler ne yapacak? Yine bazı adaylar, sınavdan sonra başka şehre taşınmayı planlıyordu. Bu adaylar nerede sınava gireceklerinin sorusunun cevabını arıyordu. ÖSYM dün akşam saatlerinde yayınladığı açıklamayla, yeni sınav için adayların AİS üzerinden sınav merkezi değişikliği yapabileceklerini duyurdu.

Öte yandan KPSS’den sonra askerliğe gidecek adaylar da vardı. Onların da planları bozuldu. Askerlik sevk tarihleri 18 Ağustos, 15 Eylül, 13 Ekim olarak belirlenmişti. Bu durumda, yeni sınav sürecinde askerde olacaklar. Bu adaylardan Muhammed Doğan “Sınava Aydın’da girdim, 15 Eylül’de askerlik görevim için Hatay’a gidecektim. Ben sınava internetten hazırlanıyordum şimdi öyle bir imkânım olmayacak. Ayrıca sınav zamanında askerde olacağım. Usta birlik için yerim belli değil. Bu durumda Aydın’a mı gelmem gerekecek? Gidip gelmem 800 TL masraf” ifadelerini kullandı.

Mücbir sebep sayılır mı?

Ertelenen sınav nedeniyle düğünlerini ya da tatillerini iptal ettirmeyi düşünen adaylar da var. Ancak ödedikleri ücretleri geri alamayacaklarından korkuyorlar. Peki, sınav iptali mücbir sebep sayılır mı? Konuyla ilgili görüş aldığımız Avukat Zafer İşeri “Sebep sonuç bağı kurulduğunda mücbir sebep teşkil eder. Örneğin adaylar, tatil rezervasyonu yaptırdım ama sınava denk geldi gibi sebep ve sonucunu ortaya koyabilirlerse paralarının iadelerini isteyebilirler. Somut olaylarla sözleşmenin feshi yapılabilir” dedi. İşeri, para iadesi almak isteyenlerin izlemesi gereken yolu işe şu şekilde özetledi: “Mücbir sebebi göstererek sözleşmenin feshi istenmeli. Aday, olumsuz yanıt alırsa Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak ya da Tüketici Mahkemeleri’ne dava açarak alacağını talep edebilir.”

‘Ücret iade edilmeli’

Yeni sınav için adaylardan herhangi bir ücret talep edilmeyeceği duyuruldu. Ancak bazı adaylar, sınava tekrar girmek istemiyor. Peki, bu durumda sınav için ödedikleri ücretler iade edilecek mi? Zafer İşeri, konuyla ilgili şunları söyledi: “Aday, sınav hizmeti almak için bir ödeme yaptı. Ancak sınav gerçekleşmedi. Sebepsiz zenginleşme hükümleri çerçevesinde, aday sınava girmek istemiyorum derse parası iade edilmeli. Konu yargıya intikal ederse adaylar haklı bulunur.”


Düğünlerini ertelediler

- Sınav iptal olunca planları bozulan adaylar, sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla mağduriyetlerini dile getirdi. Onlardan öne çıkanlar şöyle:

- Düğün tarihimi 18 Eylül’e almıştım. Sınav biter bol bol vakit kalır hazırlıklar yetişir diye düşünüyordum, şimdi mecbur düğüne kadar ders çalışacağım.

- Eşim hamile olmadan önce “Bebek için KPSS’yi de düşünerek bir tarih belirleyelim, bebeğin doğumu sınavdan sonraya denk gelsin” demişti. KPSS iptal oldu. Doğum sınava denk gelecek böyle giderse.

- Askerlikle sınav çakışmasın diye askerliği eylüle ayarlamıştım ve sınav iptal oldu.

- Düğünümü KPSS’den sonra olacak şekilde planladım, rahat rahat tatile gidecektim. Ama şimdi şezlongda test çözeceğim

- Tüm programı sınava göre yapmıştık. Düğün salonu, davetiye basım ücretleri, yol masrafları ne olacak?


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)