adscode
adscode

LGS Fen Bilimleri Sınavında 2 Soruya İtiraz!

LGS fen bilimleri testinde yer alan iki soru için MEB'e itiraz edildi.

LGS Fen Bilimleri Sınavında 2 Soruya İtiraz!
Türkiye'den Haberler
Güncelleme : 08-Jun-19 12:26

1.itiraz

MEB LGS FEN BİLİMLERİ A KİTAPÇIĞI 9. SORU İTİRAZ

01.06.2019 tarihinde yapılan Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav ( LGS ) Sayısal Bölüm A kitapçığı Fen Bilimleri 9. Soruda doğru cevap C şıkkı olarak verilmiştir. Ancak verilen soruda boyanın yüzeye dağılması aynı yüklü taneciklerin birbirini itmesi ile meydana gelebildiği gibi zıt yüklerin birbirini çekmesi ile de meydana gelir. Okul ( MEB) ders kitabında zaten sadece aşağıda yer alan bilgi bulunmaktadır.

Ayrıca MEB kendi sistemine ait EBA kanalında aşağıdaki video yer almakta ve sorunun cevabı bu videoda B olarak açık şekilde yer almaktadır. Video giriş yapıldıktan sonra EBA ders tıklanıyor sonra dersler ve konular kısmı elektriklenme başlığı altında videoya ulaşılmaktadır.

Öğrencilerin birincil kaynağı olan(ki MEB böyle olması gerektiği yönünde her yıl hatırlatma ve uyarılarını yapmaktadır) okul kitabı ve EBA sistemi ile bu sınava hazırlanan bir öğrenci için sonuç olumsuz olmuştur.

Ayrıca verilen soru hem B hem de C şıklarında yer alan bilgiler ile cevaplandırılabildiği için sorunun iptal edilmesi ya da iki yanıtı da veren öğrencilerin yanıtlarının kabul edilmesi; gelecekleri için önemli bir sınava giren öğrenciler açısından birer çözüm seçeneği olup; daha sağlıklı bir karar olacak, bu durumdaki kafa karışıklıklarını ortadan kaldıracaktır.

2.itiraz

MEB LGS FEN BİLİMLERİ A KİTAPÇIĞI 12. SORU İTİRAZ

Bu soruda yer alan elektroskop ile ilgili, MEB kazanımlarında şu ifadeler yer almaktadır.

Ancak sınav sorusu incelendiğinde bu soruyu çözebilmek için bir öğrencinin elektroskobun çalışma prensiplerini bilmesi gerektiği aşikardır.

Halbuki MEB kazanımlarında çok açık ve net bir şekilde elektroskobun çalışma prensibine girilmez denmektedir. Yani soru içeriği kazanım dışı kalmaktadır. Bu yüzden bu sorunun da iptali gerekmekte aksi halde MEB kendi kazanım tablosu ile çelişmektedir.

Bu mağduriyetleri gidermek adına MEB en kısa sürede ayrıntılı bir açıklama yapmak zorundadır.

CENGİZ UZUN

Cuzunhoca Yayınları Ankara 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    33 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (33)