"İçinde bulunduğumuz salgın döneminde yasalar yanlış uygulanmakta ve bakanlık tarafından okullara gönderilen yazılarda tutarsızlıklar görülmektedir. En son örneğine tanık olduğumuz duruma göre, Meslek liselerinde şeflik kadrosunda görevli öğretmenlerimize ve koordinatörlük görevi ile ilişkili olan beceri eğitimini uzaktan eğitim halinde sürdüren öğretmenlerimize ek dersleri, tam kapanma dönemi olan 29 Nisan-17 Mayıs arası dönemde okulların bir kısmında tahakkuk ettirilmiş, bir kısmında tahakkuk ettirilmemiştir. İlgili tarihler arasında meslek lisesi öğretmenlerinin ek derslerinin ödenmemesinin yasal dayanağı bulunmamaktadır. Milli Eğitim Bakanı sayın Ziya Selçuk’un öğretmenler idari izinlerde ek ders ücretlerini alacaktır sözünü de hatırlatmak gerekir. Konu ile ilgili Anadolu Eğitim Sendikası olarak, Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunarak gerekli adımların atılmasını, önceki yazılara uygun hareket edilerek bu durumdaki öğretmenlerin ek ders ücretlerinin ödenmesini talep ettik." açıklamasında bulunan AES'in MEB'e yaptığı başvuru:
Sayı : 2239-21/6278 Tarih:10/05/2021
Konu: Meslek Liselerinde Şeflik ve Koordinatörlük
Ek Dersleri Ödenmelidir
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
İlgi: a) 07/09/2013 Tarih ve 28758 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Milli Eğitim
Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
- b) 16/12/2006 Tarih ve 26378 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Millî Eğitim
Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Derslerine İlişkin Karar
- c) 11/12/2021 Tarih ve 17963972 Sayılı MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel
Müdürlüğünün Resmi Yazısı
ç) 31/12/2021 Tarih ve 18707880 Sayılı MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel
Müdürlüğünün Resmi Yazısı
- d) 28/04/2021 Tarih ve 24784687 sayılı MEB Ortaöğretim Genel
Müdürlüğünün Resmi Yazısı
Bakanlığınız İlgi d) yazısı ile “5- Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, mesleki eğitim merkezlerinde; işletmelerde beceri eğitimi ve staj çalışmalarına 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00'dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi gününe kadar ara verilecektir.” Yazmaktadır.
Yazıya istinaden hemen belirtmek gerekir ki; okulların ek dersleri ödeme konusunda uygulamada tutarsızlıkları mevcuttur. Bazı okullar tam kapanma döneminde izin belgesi çıkararak, şeflik ücretine konu olan bakım onarım işlerini yerine getiren ve okulda uzaktan eğitim veren öğretmenlerine ek ders ödemesi yapmıştır. Artı olarak belirtmek gerekir ki; EBA sistemi üzerinde koordinatörlük görevine konu olan beceri eğitimi ek dersinin ödenmesi gerekmektedir. Çünkü 29 Nisan-7 Mayıs arasında bu ders uzaktan eğitim olarak tanımlanabilmekteydi.
İlgi c) yazınızın son paragrafında “Söz konusu mevzuat hükümlerine göre, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında eğitim ve öğretimi yapılan alan ve dalların haftalık ders çizelgelerinde tüm sınıflar düzeyinde yer alan meslek dersler (ilgi (c) yazıda belirtildiği üzere, Harita-Tapu-Kadastro alanında okutulan hukuk ile ilgili dersler hariç) ile herhangi bir nedenle işletmelerde beceri eğitimine gidemeyen öğrencilerin işletmelerde meslek eğitimi dersinin teorik/bilişsel kazanımları normal eğitimde olduğu gibi uzaktan eğitimde de gruplara ayrılarak işlenebileceği değerlendirilmektedir.”
İlgi ç) yazınızın son paragrafında “Bu bakımdan, uzaktan eğitim-öğretim sürecinde örnekleri verilen çalışmalar ve benzerlerini yürüten alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin ilgili mevzuat doğrultusunda düzenleyecekleri raporlara bağlı olarak söz konusu çalışmaların okul yönetimlerince uygun bulunması halinde alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerine “Planlama ve Bakım-Onarım Görevi” karşılığı ek ders ücretlerinin ödenebileceği değerlendirilmektedir.”
Yukarıda sıraladığımız nedenlerden dolayı 29 Nisan-17 Mayıs arasında meslek lisesi öğretmenlerinin ek derslerinin ödenmemesinin yasal dayanağı bulunmamaktadır. Konu ile ilgili gerekli adımların atılmasını, önümüzdeki ay içerisinde ödenmeyen döneme ait ek derslerin ödenmesini ve sonuçtan sendikamıza bilgi verilmesini talep etmekteyiz.
Gereğini arz ederiz.