adscode
adscode

Meb Şürasında Alınan Kararlar Öğretmeni Nasıl Etkiler ?

Meb Şürasında Alınan Kararlar Öğretmeni Nasıl Etkiler ?
Konuk Yazar

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1939 yılından beri yaptığı şura toplantılarında aldığı kararlar eğitim politikalarına yön vermek amacı taşır . Şüra toplantılarında alınan kararların hepsine uyulması zorunluluk değildir ancak bağlayıcılığı vardır. 

Milli Eğitim Bakanlığı son eğitim şurasını Antalya'da gerçekleştiriyor. Alınan kararlar ise eğitim politiklarının tutarlı bir yönünün olmadığını gösteriyor. Bunu okulların son zamanlardaki durumundan da anlayabilirsiniz. Akp hükümeti igörev başına geldiğinden beri bir çok bakan değiştirerekte olsa  derslik yaparak öğretmen ve öğrencilerin rahat bir ortam da eğitimöğretim faaliyetlerini yürütmesini sağladı bu konuda söylenecek tek söz yok ancak alınan kararların tutarsızlığı ve yapılan uygulamaların alınan kararların bir gecede uygulanmaya çalışılması öğretmen ve öğrencilerde çok büyük sıkıntılara neden oldu . Bundan yaklaşık 2 yıl önce bir gecede aldığı karar ile 4+4+4 eğitim sistemini geliştiren ve din temelli bir eğitim sistemine geçişi öngören yasa ile okullar adeta birer sorun yuvasına dönüştürüldü .

Öğrencilerin akşam saat 6 lara kadar okullarda olmak zorunda olması bu eğitim sisteminin eleştirilen en büyük handikapıydı . Ders saatlerinin arttırılarak haftada 35 saate çıkarılması ise eğitimi katletmekten başka bir şey değildi . Öğretmeni de öğrencisi de yorulan sistemde okulun varlığı öğretmen ve öğrenciler tarafından eleştirilen en önemli konu oldu .

Din temelli bu sistemde öğrencilerin henüz buluğ çağına ermeden çocuk psikolojisini etkiler mi diye düşünülmeden atılan bu adımlar tarihte yapılan en büyük hatalardan biri ... Ancak akıllanmamış olacaklar ki İlkokul çağındaki çocuklara da zorunlu din dersi uygulaması son yapılan şura toplantılarında alınan kararlar arasında ... 

Yine bu şuranın daha ikinci gününde bundan iki yıl önce yapılan değişiklikler ile 35 saate çıkarılan derslerin 30 saate düşürülmesi kararının alınması da eğitim politiklarındaki yanlışlıkları ortaya çıkartıyor . Bu durum öğretmenlerin özlük haklarının da olumsuz yönde etkilenmesine sebep oluyor çünkü norm sorunları iki yıl sonunda bir çözüme kavuştu derken öğretmenler bir norm sorunu ile daha karşı karşıya kalacaklar . Ortaokullardaki ders saati sayılarının azaltılması pek çok öğretmeni yine norm fazlası durumuna düşürecek ... 

Kimsenin eğitim ve öğretim en önemli kolu olan öğretmeni , eğitim politikalarını ve ülkenin geleceğini düşündüğü yok . Sistemi özelleştirmek istiyorlar ama bunu bir çırpıda söylemek cesaretine sahip değiller. Ders saatlerinin düşürülmesi demek seçmeli olmayan bazı derslerin ya kaldırılması yada ders saati sayılarının azaltılması demek . Haftada 6 saat matematik dersi gören bir çocuğun matematik derslerinde başarılı olamadığı gerçeği ortada iken o derslerde yapılacak ders saati sayılarının azaltılması bir katliam olacağına göre acaba bakanlık hangi dersleri kaldırmak veya ders saati sayılarını düşürmek istiyor olabilir . Bu dersler din dersleri olmayacağına göre acaba hangi dersler olacaktır ?  Bu soruyu sorarak yazıma son vermek ve gelen tepkleri izlemek istiyorum . "


Ahmet ÇAKAN
www.ogretmenleriz.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)