adscode
adscode

Neden 'kanlı para' oynuyorlar?

Çocuklar neden 'kanlı para' oyununu oynuyor? Uzmanlar ne diyor?

Neden 'kanlı para' oynuyorlar?
Eğitim
Güncelleme : 25-Oct-23 17:18

Çocukların ellerini kan içerisinde bırakan, bulaşıcı hastalıklara ve elde kırığa, çatlamaya neden olabilen ‘kanlı para’ oyunu tartışılmaya devam ediyor. Veliler ve öğretmenler ise oyunun çocuklar arasında nasıl popüler olduğunu ve çocukların bu oyunu neden oynadığını merak ediyor. 

Mücadele içeren oyunların bazılarının kanlı para gibi tehlikeli olduğunu belirten Uzman Psikolog Ayşe Sena Ayhan Nuraltan “Çocukların bazıları tehlikeyi fark edip oynamamayı seçerken bazıları arkadaş grubuna dahil olmak, arkadaş grubuyla beraber hareket etmek, gruba ait hissetmek ve kabul görmek için oyunu oynamayı seçebiliyor. Bu şekilde aidiyet ve kabul görme ihtiyaçlarını karşılarken mücadeleci oyunlar da oynamış oluyorlar fakat bu oyunun bedensel olduğu kadar psikolojik de zararları var” dedi.

Nuraltan, oyunun psikolojik zararları hakkında ise “Bu tarz oyunlar, bedene zarar vermemeyi, zarar vererek keyif alınmayacağını ve arkadaşlarla ilişkide olmanın bedene zarar vererek olmayacağını çocukların öğrenmelerini engelliyor. Aileler çocuklarına kanlı para ve benzeri tehlikeli oyunların bedensel ve psikolojik zararlarından bahsedebilir, çocukların neden oyunu oynamamaları gerektiğine yönelik mantıklı çıkarım yapmasını sağlayabilirler" ifadelerini kullandı. Ailelerin mücadele temalı sağlıklı risk almayı içeren başka oyunlara yönlendirmesi gerektiğini aktaran Nuraltan, daha yükseğe zıplama, pinpon topunu daha uzağa üfleme yarışması gibi alternatif oyunların tercih edilebileceğini aktardı. 

'Öğrendiklerinin acı verici bir karşılığı'

Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Yektaş ise şunları söyledi: "Çocukların kendi aralarında çok yaygınlaşan birbirlerini kanatarak oynadıkları oyunun isminin ‘kan ve paradan ’oluşması, günlerdir düşündürüyor beni. Elbette çocukların bu tür oyunları zorlu bir mücadele olarak algıladıklarını ve kabul ve onay gibi ihtiyaçların oyunun bu kadar yaygınlaşmasında etkili olduğunu biliyoruz ancak tek sebep bu olamaz. İçinde bulunduğumuz günlerde çocukların paraya ve nasıl kazanıldığına dair gördükleri haberler görüntüler, sosyal medyada fenomen olanlarla ilgili ortaya dökülen suç ilişkili kazanılan paralar, emeksiz kolay yoldan elde edilen ve gözümüze sokulan paralar.
Çocuklar model alarak özdeşim kurarak öğrenir. Biz onlara ne öğrettik, öğretiyoruz? Bence kanlı para oyunu onların biz yetişkin dünyasından ne öğrendiklerinin acı verici bir karşılığı.
Sevgili anne babalar bu oyunun verdiği fiziksel zararın ötesine geçen ruhsal düzeyde yankı bulan çocukların gördükleri var, bizim onlara evde, televizyon dizilerinde, YouTube Instagram Tiktok mecralarında gösterdigimiz dünyaya dair çarpık mesajlar var. Bilin ki terapi odasında duyduklarımızın pek çoğunun psikolojik alt yapısında bu sosyal mesajlar ve yarattığı krizler var.
Çocuklarınızın emeksiz, kolay, kestirme yollardan kazancın gösterildiği o dünyanın arka planını görmesini sağlayın, bir amaç uğruna verilen emeği onların gözünde de kıymetlendirmek olsun çabanız.Olsun ki anlık isteklerine boyun eğen, hayatı anlamlandırmakta zorlanan çocuklarımıza çok geç olmadan yürüyebilecekleri yollar inşa edelim. Umarım çok geç olmadan..."

Ne olmuştu?

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre çocukların ellerini kan içerisinde bırakan, bulaşıcı hastalıklara ve elde kırığa, çatlamaya neden olabilen ‘kanlı para’ oyununun okullarda yayıldığı ortaya çıkmıştı. Oyunla ilgili okullar tedbirleri sıkılaştırdı. Pazartesi gününden itibaren birçok okulda öğrencilerin elleri kontrol edildi. Ellerinde yaralar bulunan, oyun oynadığı tespit edilen öğrencilerin velileri bilgilendirilerek çocuklara oyunun zararları anlatıldı. Ayrıca bazı okullar, sosyal medya hesaplarında ve veli bilgilendirme gruplarında uyarı yaparak ailelerin de tedbir almasını istedi.

Resim


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)