adscode
adscode

Neden ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği?

Bilgisayar mühendisliğinin eğitim süreci, iş bulma imkânları, staj ve burs olanakları, mesleğin güzel ve zor yanları... İşte ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği hakkında merak edilenler:

Neden ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği?
Üniversite
Güncelleme : 06-Aug-22 17:05

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeyda Ertekin, bölüm ve ünivesite hakkında merak edilen soruları Eğitim Ajansı için cevapladı.

Bilgisayar Mühendisliği nedir?

Mühendislik problem çözme ve sistem tasarlama yeteneği gerektirir. Bilgisayar Mühendisliği’nde bu sistemler yazılım, donanım ve algoritma yapılarıyla şekillendirilir. Bilgisayar Mühendisliği de uygun donanımlarda analitik metodlarla algoritma geliştirmeyi ve bunu bir programlama diliyle yazılım ortamında bilgisayarların ve makinaların anlayabileceği bir formata dökmeyi hedefler. Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve bilgisayar tabanlı sistemlerin yazılım ve donanımlarının tasarımı, gerçekleştirimi ve yönetimi ile ilgilenen bir bilim ve mühendislik dalıdır.

Bilgisayar Mühendisliği eğitim sürecinde hangi konular görülür?

Bilgisayar Mühendisliğinin temeli Bilgisayar Bilimleri ismi verilen ve temeli Matematik tabanli olan teorik alana dayanır. Bilgisayar mühendisliği elektronik donanım ve yazılım ana temaları çevresinde sistem ve algoritma tasarımı üzerine çalışır. Bu bağlamda Veri Yapıları, Algoritmalar, Programlama Dilleri ve Metodları, Bilgisayar Mimarileri, Veri Tabanları, Bilgisayar Ağları, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Grafikleri, Matematik ve İstatistik gibi konular ele alınır. Bu yeteneklerini geliştirmek için bilgisayar mühendislerine, eğitimleri boyunca en az bir kaç tane programlama dili, araç ve bir çok teknoloji, yöntem, algoritma öğretilir. İlerleyen yıllarda Yapay Zeka, Veri Madenciliği, Sibergüvenlik, Robotik, Dağıtık Sistemler, Mumerik Metodlar, Bilgisayarlı Görü ve Bioinformatik gibi çok çeşitli uzmanlık alanlarında bilgi kazanabilecekleri dersler sunulur. En önemlisi çeşitli yöntemler ve konular arasındaki ilişkileri görmeleri ve yeni örüntüler kurabilmeleri için bunların teorisi ve metodolojisi öğretilir. Böylece bilgisayar mühendisleri kendi kendilerine yeni beceriler ve yetenekler kazanabilme noktasında donanımlı ve yetkin hale gelirler.

Neden Bilgisayar Mühendisliği’ni seçmeliyim?

Dünyadaki bir çok sorunla baş etmenin yolu artık bilim ve teknolojiden geçiyor. Her endüstri gelişmek için teknoloji kullanmak zorunda ve hayatın her alanında dijital bir dönüşüm yaşanıyor. Bilgisayar Mühendisleri şu anda bu yüksek teknolojiyi üreten, geliştirebilen, uygulayabilen kişilerin en başında geliyor. Amerika Birleşik Devletleri İş İstatistikleri Bürosu’na göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde Bilgisayar Mühendisleri’ne olan ihtiyaç, diğer tüm meslek gruplarından daha fazla olarak 22% artacak. Yine aynı kurumun istatistiklerine göre ülkede bilişim sektöründe 700 bin açık var ve yıllık mezun sayısı bunu karşılayamıyor. İçinde bulunduğumuz Bilgi Cağı’nda, bilgisayarlarla ve yazılımlarla oluşturulan yenilikçi çözümler giderek yaygınlaşmakta ve ülkelerin kalifiye Bilgisayar Mühendisleri mezunlarına ihtiyaçları artmaktadır. Bunun sonucu olarak Bilgisayar Mühendislerine oldukça çekici iş ve çalışma olanakları sunulmaktadır. Ayrıca, Bilgisayar Mühendisliği alanındaki yaratıcı fikirleri, büyük sermaye yatırımı gerektirmeden hayata geçirmenin, ticarileştirmenin ve büyük kitlelere ulaşmanın mümkün olduğunu da eklemek gerek. Bütün bunlarla birlikte pandemi süreçlerinde de görüldüğü gibi Bilgisayar Mühendisliği dünyada her türlü ortamdan çalışılabilen ve işlerin aksatılmadan yürütebildiği ender meslek gruplarındandır.

Mesleğin zorluklarından bahseder misiniz?

Bilişim teknolojileri alanının çok hızlı bir şekilde ilerlediği dikkate alınırsa bilgisayar mühendislerinin kariyerleri boyunca sürekli öğrenmeye açık mühendisler olmaları şarttır. Mesleğin en belirgin zorluğu alanın çok hızlı bir gelişim içerisinde olmasından dolayı insanın kendisini  sürekli yenilemek zorunda hissetmesidir; fakat bu aynı zamanda mesleğin en keyifli yanını da oluşturmaktadır.

Mesleğin keyifli yanları neler?

Günümüzü ve geleceği şekillendiren bir meslek dalı olmasıdır. Teknolojinin merkezinde yer alınabilecek ve bir çok teknolojik ilerlemede geliştirici olarak bizzat yer alınabilecek bir alan olmasıdır.  Hem bir bilim dalı olarak işin temellerinin atıldığı ve teorisinin öğrenildiği, hem de bir mühendislik dalı olarak analitik bilginin uygulamaya döküldüğü çok yönlü bir alandır. Bir diğer keyifli yanı da tasarlanan algoritma ve sistemlerle kendi öz alanı dışındaki bir çok alandaki problemlere çözüm getirebilme özelliğini sağlamasıdır. Böylelikle kişi isterse bir çok farklı alanı kapsayıcı çalışma imkanı ve fırsatı elde edebilmekte ve çok çeşitli çalışma alanlarındaki problemlere çözüm getirebilmektedir.

 

Neden ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği’ni seçmeliyim?

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ülkemizde kurulan ilk Bilgisayar Mühendisliği bölümüdür ve Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden olan ODTÜ'de yer alır. Türkiye'deki Bilgisayar Mühendisliği Bölümleri arasında en geniş kadroya ve en kapsamlı uzmanlık alanlarına sahip olan bölümümüzün eğitim kalitesi, uluslararası ABET sertifikası ile tescillenmiştir. Alt yapısı oturmuş, kaynakları zengin bir bölümdür. Güncel gelişmelere göre yenilenen ders programı, yandal ve çift anadal seçenekleri sunan, kapsamlı, başarılı ve güncel bir lisans programına sahiptir. Eğitim programımızın kalitesi, mezunlarımızın başarıları ile kanıtlanmış durumdadır. Bu kalitedeki çok büyük etkenlerden biri de bölümün uluslararası deneyime sahip, kendi araştırma alanlarında çok aktif ve başarılı bir öğretim üyesi kadrosuna sahip olmasıdır. Aynı zamanda “QS Dünya Üniversiteleri” ve “USNews Best Global Universities” gibi saygın kuruluşların yayınladığı dünya sıralamalarında Türkiye'den en yüksek sıralamadaki Bilgisayar Mühendisliği bölümüdür.

Staj ve iş bulma durumları nasıl?

Mezunlarımız, gerek Türkiye'de gerek Dünya’da özel sektör, akademi ve Ar-Ge kuruluşları tarafından, deyim yerindeyse, kapışılmaktadır. Bölüme ulaşan eleman arama ilanları mezun sayımızın üzerinde olmakta, öğrencilerimizin çok büyük çoğunluğu daha mezun olmadan, diğerleri ise mezun olur olmaz cazip koşullarla iş bulmaktadır. Özel sektörde, akademi ve Ar-Ge kuruluşlarında edindikleri önemli görevlerin yanında, mezunlarımızın almış oldukları kapsamlı eğitimi yenilikçi fikirlerle harmanlayarak kurdukları girişimci firmalar da büyük ticari başarılar elde etmektedirler. ODTU ayni zamanda Türkiye’nin ilk ve en büyük Teknokent’lerinden birine sahiptir.  Ayni kampus içerisinde bulunan Teknokent’teki çoğu firma yazılım firmasıdır ve bölüm öğretim üyeleri ile de sıkça ortak proje yapılmaktadır. Bu ekosistem öğrencilerin gerek lisans öğrenimleri içerisinde gerekse de mezun olduktan sonra yetkinliklerini geliştirip, kariyerlerini yönetebildikleri verimli bir ortam oluşturmaktadır.

Ankara ile Değişim Programları | ODTÜ Aday Öğrenci

Yurtdışı imkânları nelerdir?

Öğrencilerin eğitim hayatları başladığı günden itibaren ODTÜ yurtdışı olanakları sunmakta ve desteklemektedir. İlk yıllarda yurtdışı stajlarıyla hem sektörde hem akademik hayatta çalışma imkânı bulunabilir. Lisans eğitimi sırasında yeterli başarıyı gösteren öğrencilerimiz, Erasmus vb. programlar aracılığıyla derslerinin bazılarını yurtdışındaki üniversitelerden alabilmektedirler. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yürütmek isteyen kişiler için yurtiçi ve yurtdışında bir cok imkân ve fırsat bulunmaktadır. Mezun olduktan sonra uluslararası bilinirliği olan okul diplomamız sayesinde bütün şirketlere ve okullara başvurup oralarda çalışma ve öğrenime devam etme imkânı vardır.

Burs olanakları nelerdir?

ODTÜ Geliştirme Vakfının, üniversite giriş sınavında alınan yerleştirme puan sıralamasına göre ilk 1000’e verdiği karşılıksız başarı bursları vardır (https://adayogrenci.metu.edu.tr/ankara/burs-olanaklari). ODTU Bilgisayar Mühendisliği’ne girebilen bir öğrenci, tercih sıralamasında bölümü ilk tercihi yaptığı takdirde bu burs olanaklarından faydalanabilmektedir.

İLGİLİ HABER

ODTÜ: 10 soru 10 cevap

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)