adscode
adscode

O üniversite için son viraja girildi

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin kuruluşuna yönelik anlaşmaya ilişkin tasarı kabul edildi. Eğitim dilinin İngilizce olması ise tartışma yarattı

O üniversite için son viraja girildi
Eğitim
İstanbul’da Teknopark İstanbul’a yakın bir yerde kurulacak Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin kuruluşu için son viraja girildi. Üniversite kuruluşuna yönelik anlaşmaya ilişkin tasarı TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Görüşmelerde üniversitede eğitim dilinin İngilizce olması ve rektör atamasında YÖK’ün devre dışı olması tartışma konusu oldu. 

Eleştirdiler

Japonya’nın teknik bilgi, birikimlerinden yararlanarak, dünyanın önde gelen eğitim ve araştırma kurumlarından birisi olması hedeflenen üniversitenin kuruluşuna ilişkin anlaşma 20 Haziran 2016’da imzalanmıştı. Üniversitede, özellikle lisans düzeyinde nükleer bilim ve reaktör mühendisliği, mimarlık, inşaat ve deprem mühendisliği alanlarında eğitim verilecek. Meclis’te kabul edilmesiyle birlikte, Japonya kanadındaki işlemler tamamlandığı için onay süreci tamamlanmış olacak anlaşma ile Türkiye ve Japonya’nın destek ve katkılarıyla kurulacak üniversitede Türk ve Japon öğrencilerin yanı sıra tüm dünyadan gençler eğitim görebilecek. Üniversitenin öğretim dili ise İngilizce olacak. Üniversitenin yüksek karar ve denetim organı Üniversite Konseyi olacak. Konseyin altı üyesini Türkiye Cumhurbaşkanı, dördünü ise hükümet atayacak. Komisyondaki görüşmeler sırasında CHP ve MHP’li üyeler üniversitede eğitim dilinin İngilizce olmasını eleştirdi. İngilizce’nin rismi dil kabul edilip Türkçe ve Japonca’nın seçmeli dil kursu olarak verilebileceği yönünde hükme itiraz etti.  

Üniversite, Sabiha Gökçen Havalimanı yanında devlete ait bir arazi üzerine kurulacak. Üniversiteye ilk etapta Japonya tarafından 100 milyon dolarlık fon sağlanacak. 


Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)