adscode
adscode

Okullar ‘kanlı para’ için harekete geçti

Çocuklar arasında hızla yayılan ‘kanlı para’ oyunuyla ilgili okullar harekete geçerek önlem almaya başladı. Ders öncesinde çocukların elleri kontrol edilirken, oynayanlar uyarılıp oyunun zararları anlatıldı.

Okullar ‘kanlı para’ için harekete geçti
Sağlık

Milliyet’in gündeme getirdiği, çocukların ellerini kan içerisinde bırakan, bulaşıcı hastalıklara ve elde kırığa, çatlamaya neden olabilen ‘kanlı para’ oyunuyla ilgili okullar tedbir almaya başladı. Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre pazartesi gününden itibaren birçok okulda öğrencilerin elleri kontrol edildi. Ellerinde yaralar bulunan, oyun oynadığı tespit edilen öğrencilerin velileri bilgilendirilerek çocuklara oyunun zararları anlatıldı. Ayrıca bazı okullar, sosyal medya hesaplarında ve veli bilgilendirme gruplarında uyarı yaparak ailelerin de tedbir almasını istedi.

 

Konuyla ilgili bir veli, “Oyunun bu kadar yaygın olduğunu bilmiyorduk. Veli gruplarında konuştuğumuzda birçok çocuğun elinde benzer yaralar olduğunu fark ettik. İlk iş olarak evde zararlarını anlattık. Ayrıca öğretmenleri de sınıfta bilgilendirme yaptı” dedi.  

Bir başka veli ise “Çocuğumun ellerinde yaralar görünce ne oldu diye sordum. Kanlı para oynadığını söyledi. Bir daha oynamamasını tembihledim. Bu sefer de ‘Arkadaşlarım zorla oynamak istiyor’ dedi. Biz ebeveyn olarak uyarılarımızı yapıyoruz ama sınıfta neler oluyor bilmiyoruz. Öğretmenlerin çocukları mutlaka uyarması gerekiyor” diye konuştu. 

‘İzlerin nedenini anladım’ 

Veliler ve öğretmenler de izlenimlerini sosyal medyadan paylaştı. Öne çıkanlar şöyle: 

Kızımın elinde yaralar vardı ama nedenini söylemiyordu. Haberden sonra nedenini anladım ve öğretmeniyle görüştüm. Öğretmenimiz öğrencileri uyardı ve oyunun zararlarını anlattı.  

Öğretmenimiz, “Çocuklar eve geldiğinde ellerini kontrol edip gerekli uyarıları yapın” dedi.  

Görevli olduğum köy okulunda olmaz diye düşünüyordum. Öğrencilerimin hepsi oynuyormuş. 

Haberi okuduğumda benim çocuğum oynamaz demiştim. Ellerine bakınca şok oldum. Dışlanmamak için oynamış. Zararlarını anlatınca beni anladı. 

Henüz okulunda yayılmayan öğretmenler de önleyici tedbir almaya başladı.  

Müdür, uyarılara rağmen devam eden öğrenciler için disiplin cezası uygulanacağını söyledi.  

Okulda öğrencilerin elleri kontrol edildi ve oynayanların isimleri alındı. 

Neden oynuyorlar?

Peki, çocuklar bu oyunu neden oynuyor? Mücadele içeren oyunların bazılarının kanlı para gibi tehlikeli olduğunu belirten Uzman Psikolog Ayşe Sena Ayhan Nuraltan “Çocukların bazıları tehlikeyi fark edip oynamamayı seçerken bazıları arkadaş grubuna dahil olmak, arkadaş grubuyla beraber hareket etmek, gruba ait hissetmek ve kabul görmek için oyunu oynamayı seçebiliyor. Bu şekilde aidiyet ve kabul görme ihtiyaçlarını karşılarken mücadeleci oyunlar da oynamış oluyorlar fakat bu oyunun bedensel olduğu kadar psikolojik de zararları var” ifadelerini kullandı.  

Nuraltan, oyunun psikolojik zararları hakkında ise şunları söyledi: “Bu tarz oyunlar, bedene zarar vermemeyi, zarar vererek keyif alınmayacağını ve arkadaşlarla ilişkide olmanın bedene zarar vererek olmayacağını çocukların öğrenmelerini engelliyor. Aileler çocuklarına kanlı para ve benzeri tehlikeli oyunların bedensel ve psikolojik zararlarından bahsedebilir, çocukların neden oyunu oynamamaları gerektiğine yönelik mantıklı çıkarım yapmasını sağlayabilirler.” Ailelerin mücadele temalı sağlıklı risk almayı içeren başka oyunlara yönlendirmesi gerektiğini aktaran Nuraltan, daha yükseğe zıplama, pinpon topunu daha uzağa üfleme yarışması gibi alternatif oyunların tercih edilebileceğini aktardı. 

Ellerini kontrol edin

Okullar, kanlı para oyunuyla ilgili sosyal medya hesaplarından ve maillerle velileri bilgilendiriyor. Okulların velilere yolladığı mesajlarda şu ifadelere yer verildi: 

Her okulda olduğu gibi bizim okulumuzda da medyaya yansıyan kanlı para oyunu oynanmaktadır. Çocuğunuzun elini kontrol ederek bu oyunu oynamalarını engelleyelim. Uyarıya rağmen devam eden öğrenciler için disiplin cezası uygulanacaktır. 

Bizim okulumuzda da çocuklar tarafından kanlı para oynanmaktadır. Lütfen eve geldiğinde çocukların ellerini kontrol edip gerekli uyarıları yapın. 

Birbirlerinden görerek artan bu oyun hakkında çocuklarımızı evde mutlaka uyaralım ve çocuklarımızın internet kullanımını denetleyelim.  

Öğrencilerimizin ellerinin üstünde yaralanma görürseniz büyük ihtimalle bu oyun yüzündendir. Bilginiz olsun.

İLGİLİ HABER

ÖĞRENCİLERİN KANLI OYUNU


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)