adscode

‘Okullarda verilen eğitim kaliteli ve eşitlikçi değil’

DESAM’ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yaptığı anket çalışması gençlerin bir çok sorununu gün yüzüne çıkardı...

‘Okullarda verilen eğitim kaliteli ve eşitlikçi değil’
Özel Eğitim

 

Anket sonuçlarına göre, gençliğin yüzde 45.7'sinin ilk ve ortaöğretimde verilen eğitimi “Yetersiz”, yüzde 28.5'inin “Ezbere dayalı”, yüzde 19.5'inin ise “Basmakalıp” bulduğu belirlendi. Eğitimin “Kaliteli ve eşitlikçi” olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 4.4 oldu.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) düşünce kuruluşu olan DESAM (DES Stratejik Araştırmalar Merkezi) tarafından 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bin 251 genç üzerinden yapılan araştırma raporu Türk gençliğinin en çok eğitimden şikâyetçi olduğunu gözler önüne serdi. Türk gençliği eğitim sisteminin en büyük sorunu olarak ise “Ezberci eğitim”, “Sınıfların kalabalıklığı” ile “Okulların Temiz ve güvenli olmaması” maddelerini sıraladı.

 

GENÇLERİN YARISI EĞİTİM SİSTEMİNİN EZBERE DAYALI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

 

DESAM, Ankara'da bin 251 liseli genç arasında yaptığı anketle gençliğin eğitim-öğretim konusundaki görüşlerini belirlemeye çalıştı. Anket sonuçlarına göre, gençliğin yüzde 45.7'si ilk ve ortaöğretimde verilen eğitimi “Yetersiz”, yüzde 28.5'i “Ezbere dayalı”, yüzde 19.5'i “Basmakalıp” buluyor. Eğitimin “Kaliteli ve eşitlikçi” olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 4.4.

Gençlerin yüzde 46.3'ü Türk eğitim sisteminin “Ezbere dayalı” olmasından şikayet ederken, yüzde 19.8'i “Her yıl yapılan değişikliklerden”, yüzde 11.5'i de “Deney ve uygulama yapılmamasından” yakındı.

Ankete katılanların yüzde 37.5'i eğitimin amacının “Meslek edindirmek”, yüzde 31.3'ü “Gelişme ve ilerleme sağlamak”, yüzde 23.4'ü ise “Topluma yararlı insanlar yetiştirmek” olması gerektiğini dile getiriyor.

 

ANKETE GÖRE, İMAM HATİPLERİN DAHA KALİTELİ EĞİTİM VERDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

 

Gençlerin yüzde 40.5'ine göre en kaliteli eğitimi fen liseleri veriyor. Fen liselerini, Anadolu liseleri ve kolejler izliyor. Düz liselerin kaliteli eğitim verdiğini düşünenlerin oranı yüzde 3.5 oldu. İmam hatip liselerinin kaliteli eğitim verdiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 11.7 olarak gerçekleşti. Meslek okullarının kaliteli eğitim verdiğini düşünenlerin oranı da yüzde 1.5 oldu.

Ankette, özel okul ve kolejlerde okumak isteyenlerin oranının yüksek çıktığı görülüyor. Gençlerin yüzde 76.5'i özel okul ve kolejlerde, yüzde 10.5'i devlet okullarında, yüzde 8.9'u yurtdışındaki okullarda okumak istiyor. Gençler, devam edeceği okulu seçerken eve yakın olmasına veya bulunduğu çevreye göre değil, iyi eğitim vermesini dikkate alıyor.

 

GENÇLERİN YÜZDE 47’Sİ ÖSYM’YE GÜVENİYOR

 

Okulların meslek seçiminde öğrencileri objektif ve bilinçli olarak yönlendirmediği görüşünü belirtenlerin oranı yüzde 91.3. KPSS kopya skandalı, YGS şifre skandalı ve Güneydoğudaki toplu kopya iddialarının ardından ÖSYM’ye güvenen gençlerin oranı ise yüzde 47.7’e inmiş durumda.

DESAM’ın yaptığı çalışmayla Türkiye’nin en büyük sosyal katmanı olan gençliğin iç dünyasına ulaşmayı hedeflediklerini ve çeşitli parametrelerinin yer aldığı bu araştırma ile başta aileler, yöneticiler ve politikacıların dikkatini çekmeye çalıştıklarını söyleyen DES ve DESAM Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Gençlerimizi daha iyi anlayabilmek, onlarla daha sağlıklı ve yoğun iletişim kurmamız için bu ve benzeri çalışmaların anlamı çok büyüktür. Bu alanlarda ne yazık ki ülke olarak elimizde fazla kaynak ve araştırma bulunmamaktadır. Bu konudaki boşluğun bir an evvel kapanması için DES’in diğer kurumlara da örnek olmasını diliyorum. Çünkü yarınımızın teminatı olan gençlerimizi daha iyi anlamanın çok önemli olduğunu unutmamalıyız” dedi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)