adscode

Olimpiyatlar Sosyal Medyayı Vurdu

İstanbul’un Olimpiyat oyunlarını alamaması Twitter’da ilk gündem maddesi olurken, çok şiddetli tartışmalar mikro blog sitesine taşındı.

Olimpiyatlar Sosyal Medyayı Vurdu
Haberler





Uzun bir süredir Türkiye gündeminin üst sıralarında İstanbul’un 2020 Olimpiyatları adaylığı yer aldı. Geçtiğimiz günlerde Arjantin’de gerçekleşen oylama sonucu İstanbul’un Tokyo’ya yenilmesi sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı.

2020’de yapılacak 32. Olimpiyat Oyunları için İstanbul, Madrid ve Tokyoyarıştı ve kazanan Tokyo oldu. Üç ülkenin de Olimpiyatlar açısından var olan dezavantajları vardı. İspanya’nın yaşadığı ekonomik sorunlar, Tokyo’da nükleer sızıntı tehlikesi ve İstanbul için ise son yıllarda yaşanan ekonomik düşüş ve özellikle bu yıl içinde uluslararası yarışmalarda yaşanan doping skandalları.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yapılan oylamada 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapacak Tokyo finalde 60, İstanbul ise 36 oy aldı. Böylece Tokyo, Olimpiyatları ikinci kez düzenleyecek. Ekonomide yeni bir yapılanmaya giden Tokyo, 2020 Olimpiyatları için sadece 4,9 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı. Tokyo’nun bütçesinin, devlet ve özel sektörün bir araya gelmesiyle 19,2 milyar dolara çıkan İstanbul’un bütçesinin neredeyse 3′te 1′i olması dikkati çekti. Londra, geçen yaz düzenlediği olimpiyatlara 3,8 milyar dolar harcamış, Çin ise özellikle şaşalı açılış ve kapanış törenleriyle zihinlerde yer eden 2008 Pekin Olimpiyatları için 43 milyar dolar harcama yaparak olimpiyat tarihinde bir rekora imza atmıştı. Türkiye’nin, İstanbul2020 için ayırdığı bütçe ise Pekin’den sonra olimpiyatlara ayrılan en büyük kaynak oldu.

Sebep Gezi Parkı eylemleri mi oldu?

İstanbul’un da aday ülke olduğu oylamada 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan ülkenin belirleneceği tarih yaklaştıkça son dönemlere damgasını vuran Gezi Parkı olayları da gündemdeki yerini korudu. Hükümetin üst düzey yetkilileri Gezi Parkı eylemlerini ve ODTÜ’dekesilmek istenen ağaçlar nedeniyle gerçekleştirilen eylemleri de gündeme getirerek Türkiye’nin olimpiyatlara ev sahipliği yapmaması durumunda bunun sebebinin bu eylemleri gerçekleştiren ve eylemlere katılanlar olduğunu kaydetti.

“İstanbul 2020: Tarih yazıyor” ana temalı sunum sonrasında finalde ev sahipliğini Tokyo’ya kaybeden İstanbul, bu yıl 3. kez resmi olarak adaylığını ortaya koymuş oldu. Oylamada İstanbul’un kaybetmesi, özellikle sosyal medyada büyük yankı buldu. Oylamalar başlamadan “Olimpiyatları alamazsak kutlamak için dönerim” şeklinde attığı tweet ile büyük tepki toplayan gazeteci Ayşegül Arslan için açılan #AysenurArslanUtanmazınTekisin etiketi kısa süre içinde Twitter’da dünya gündeminin en çok konuşulan etiketlerinden biri oldu.

Bakanlar Twitter’dan cevap verdi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış‘ın “Gezi Parkı’nda eylem yapanlar, iki defa İstanbul’un adaylığını düşürmek için başvuru yaptılar ama başaramadılar” şeklinde attığı tweet üzerine, Gezi Parkı eylemlerine katılan ve eylemleri destekleyenlerin Twitter’da Türkiye’nin insan haklarını ihlal eden bir ülke olduğunu ve bu nedenle olimpiyatları düzenlemeyi hak etmediğini savunan tweetler atması ile Twitter’da ateşli bir tartışma başlattı.

Sosyal medyada olimpiyatlara yönelik açılan onlarca etiketin arasında en çok dikkat çekenlerden bazıları ise Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’dan geldi. İstanbul’un oylamada olimpiyatlara ev sahipliği yapmasını kaybetmesini Gezi olayları ve son günlerde Türkiye’nin birçok ilinde bir akım haline gelen sokak aralarındaki merdivenlerin boyanmasına bağlayan Kılıç ve Tayyar, tepkilerini Twitter üzerinden dile getirdiler.












Sosyal medyada tüm bu tartışmalar devam ederken oylamaların yapıldığı Arjantin sokaklarında ise, “İnsan haklarını ihlal eden bir ülke olimpiyatı alamaz” sloganlı ve üzerinde gaz maskeli bir polis yer alan afişin yer alması dikkat çekti. Bu afişe en sert tepki veren isim ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek oldu.




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)