adscode
adscode

On defa düşünüp bir defa karar vermek

Çok sık yapılan karar değişiklikleri insanı yoruyor. Bu yüzden uzun uzadıya düşünüp bir defa karar vermek, en doğru olanı. Ama bizim gibi tez canlı uluslarda, özellikle de Akdeniz kuşağındaki ülkelerde, ne söyleseniz boşuna.

On defa düşünüp bir defa karar vermek
Milliyet Diyalog

Ama bizim gibi tez canlı uluslarda, özellikle de Akdeniz kuşağındaki ülkelerde, ne söyleseniz boşuna. Önce yapar ya da konuşur, sonra düşünürüz.

Atalarımız, boşuna kervan yolda düzelir dememişler. Navigasyon aletleri gibi anında yeni rota oluşturur, hiçbir şey olmamış gibi yola devam ederiz.

Pandemi döneminde eğitimde çok fazla karar değişikliği oldu. Kimi zorunluydu kimi de öngörüsüzlükten kaynaklandı. Bize özel bir durum mu? Kesinlikle hayır. Dünyanın her tarafında ve özellikle de Akdeniz ülkelerinde tez canlılığın getirdiği bu hızlı karar alma kültürü, görünen o ki daha uzun süre aç/kapa düzenini devam ettirecek.

Mağduriyetler

Zor bir dönemden geçiyoruz.

Diğer sektörler bir yana eğitimde mağdur olmayan yok gibi.

Öğretmenler de mağdur öğrenciler de.

Okul sahipleri de mağdur veliler de.

Yemek ve servis hizmeti sunanlar da mağdur o hizmeti alanlar da.

Yayıncılar da mağdur, kurs alıp, verenler de.

Okul öncesi de mağdur üniversiteler de...

Suçlu ya da kabahatli arayarak bir yere varamayız, çünkü herkesin kendine göre gerekçeleri var. Ama haklı ama haksız. Bu noktada önemli olan, kuralların doğru konulması ve adil bir şekilde uygulanması.

Velileri en çok rahatsız eden farklı uygulamalar ve bazen de kendilerinin “enayi” yerine konulması!

Her şeyin altında kasıt aramamak gerekir. Bu yüzden masanın neresinde oturuyor olursak olalım, mutlaka empati yapalım. O durumda ben olsaydım nasıl davranırdım, nasıl tepki gösterirdim diye öngörülerde bulunalım, ona göre hareket edelim.

Öyle ya da böyle bu zor günler de sona erecek. İşte o zaman hâlâ birbirimizin yüzüne samimiyetle bakıyor olmalıyız. Hele ki çocuklarımızın ve eğitim kurumlarımızın geleceği söz konusu ise!..

Pandemi nedeniyle yaşanan zorluklar, sadece bizde değil, dünyanın hemen her yerinde fazlasıyla tartışılıyor. Devletler, bilim insanları ve diğer paydaşlar, elinden geleni yapmaya çalışıyor ama bir yere kadar.

Bu yüzden bazen devletten ya da başkalarından beklediklerimizi, kendimiz yerine getirelim.

Eleştiri haklarımız saklı kalmak kaydıyla, taşın altına elimizi koyalım. Sorunları çözelim, yeri geldiğinde eteğimizdeki taşları dökeriz.

Amaç bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olmalı!..

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)