adscode

ÖSYM sonuçlara şifre koydu şeffaflık sarsıldı!

Okurumuz gönderdiği elektronik postada ÖSYM’nin sınav sonuçlarına getirdiği şifre uygulaması ile şeffaflığın sarsıldığını ve yapılan hataların gizlenebildiğine dikkat çekiyor...

ÖSYM sonuçlara şifre koydu şeffaflık sarsıldı!
Özel Eğitim

 

İşte o elektronik posta;

 

Son zamanlarda biliyorsunuz KPSS ile ilgili olarak ÖSYM kurumunun güveni son derece sarsıldı ama bir taraftan tüm gençlik o kuruma muhtaç. OSYM'de eskiden sınav sonuçları açıklandığında sadece T.C kimlik numarası kullanılarak sonuca ulaşılabiliyordu ve böylelikle diğer adaylarında en azından sonuçlarına bakabildiğiniz için az da olsa bir şeffaflık söz konusuydu. Böylece KPSS skandalı ortaya çıkarılabildi, internette dolaşan TC kimlik numaralarıyla sisteme girildiğinde anlaşıldı ki 100 tam puan yapanlar netler vs. şaşırtıcı düzeyde. Sizde biliyorsunuz öncelikle bu gerçek reddedildi ve kapatılmaya çalışıldı fakat medyanında gerçekleri ortaya koymasıyla ancak soruşturma açıldı vs. Bunları TC Kimlik numaralı sorgu sistemi sayesinde medya ve diğer ilgili şahıslar ortaya koyabildi.

 

ÖSYM "güvenlik" bahane edilerek yeni bir uygulama başlattı ve şu anda artık her adaya sınav sonuçlarına bakabilmesi için ayrı ayrı şifre veriyor yani siz sadece kendi sınav sonuçlarınızı görebiliyorsunuz. KPSS skandalındaki gibi diğer sınava girenlerin sonuçlarını göremiyorsunuz.Yani örneğin geçen skandala benzer bir durum olsa ruhumuz duymayacak! Bu yeni şifre sisteminin güvenlik açısından kazandırdığı hiç bir şey olmamakla birlikte snav sonuçları bir nevi gizlenmiştir.Sınav başvurusu için şifre vs. gibi kolaylaştırıcı uygulama anlamlı olmakla birlikte sınav sonuçları gibi herkesin bilmesinde sakınca olmayacak bir durumun şifrelemeyle gizlenmesi akıllarda soru işareti yaratmalıdır. Artık kamuoyu böyle bir skandal olsa da öğrenmesi imkansızlaşmıştır. ÖSYM kolaya kaçmış ya da yanlış önlemler almaya itilmiştir. Bu gerçekten büyük bir sorundur. Bildiğim kadarıyla ÖSYM zaten tüzel kişilik değildir bu yaptıklarıyla tamamen tüzel bir kişiliksizlik sergilemektedir. ÖSYM'nin zengin-fakir, torpilli-torpilsiz gibi ayrımların en azından sınav süresinde ve sonrasında olmadığı bir süreci sağlamak zorundadır.Gençlerin kaderlerinin geçtiği yegane noktadır, her genç OSYM'nin insafına bırakılamayacak kadar değerli fakat insafsızlığı arasında kıvranmaktadır. ÖSYM yaşılan skandaldan sonra güveni kazanmak için şeffaflaşacağına daha çok duvarlar örerek tamamen gizemli bir kurum haline gelme yolunda ilerlemektedir. OSYM bir an önce bu aday şifresi gibi şeffaflığı önleyen ve insanların güvenini iyice sarsan uygulamaya son vermeli ve gerekli şeffaflıktan fazlasını sağlamalıdır. Geçmişteki tüm sınavlar şaibeli gelecekteki tüm sınavların şaibeli olma ihtimali yüksektir. Gençlerin geleceğiyse şaibeye yer vermeyecek kadar önemlidir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)