adscode

ÖSYM’nin şifre açıklamalarına itiraz yağıyor!

ÖSYM Başkanı yaptığı basın açıklaması sonrasında adaylardan elektronik posta yağıyor...

ÖSYM’nin şifre açıklamalarına itiraz yağıyor!
Özel Eğitim

 

İşte o elektronik postalar;

 

size attığım mail üzerine hemen kitapçıklara baktık. bi kaç arkadasım kıtapcıgı ındırebıldı bizde ugrasırken site coktu zaten sizinde dedğinz gibi.. indirdiğimz 4 kıtapck uzerınde matematk testinde sırasıyla  28,21,23,27 tane sorunun cevabına bu şifreleme yöntemiyle ulaştık. şimdi ne olacak merak ediyoruz. çarşamba gununu iple cekıyoruz size guvenıyoruz. YGS iptal olmalı...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paylaşılan kitapçıklar boş çıktı. Biz zannediyorduk ki , sınava girenlerin kitapçıkları taranmak suretiyle internete koyulacak. Affedersiniz ama bu paylaşılan boş kitapçıkların bizi tatmin etmesi mi gerekiyor ? Ben , 100 kişiye sistemin işlediği kitapçığı dağıtırım , 100 tane de normal kitapçık hazırlarım onlara aynı kodlu. İnternete de bu kitapçıkları koyarım. O 100 kişi kalkıp " internetteki kitapçıklar bizim değil. biz kopya çektik bizimkiler sistemliydi." demeyeceğine göre ? Bu resmen göz boyama başka birşey değil. Acilen orjinal , çözülmüş , adaya verildiği kesin olan kitapçıklar incelenmelidir. Bu iş ÖSYM'ye bırakılmamalı , bir kurulla , şeffaf bir biçimde yapılmalıdır. Bu konunun peşini bırakmamanız konusunda size güveniyoruz. Bu günlere kadar hep üniversitelilerin ve adayların yanındaydınız. Lütfen bu işin peşini bırakmayın. Hiçbir şüphe kalmayana kadar unutturmayın.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 milyon 700 bin farklı soru kitapçığına ait, 1 milyon 700 bin farklı cevap anahtarı üretilmesi gerekiyor. Her bir soru kitapçığına ait cevap anahtarının; doğru şekilde oluşturulduğu ve doğru şekilde doğru kitapçık kodu için sisteme hatasız şekilde işlendiği nasıl garanti edilmektedir?

 

 Bu yıl girdim sınava,Hacettepe 3.sınıf matematik öğrencisiyim. Kendi alanım olarak yalnız matematikle ilgili olarak konuşursam; her sorunun şıklarını olduğu gibi hatırlıyorum ve basına verilen kitapçıkla doğru cevapların yerlerinde bazı sorularda farklılık var fakat şifre yine de tam olarak uygulanabiliyor.Kaldı ki;bu algoritmanın bütün sorulara uygulanabilirliği olsa idi,hemen göze batacaktı ve geçen kpss skandalında olduğu gibi çok sayıda tam puan durumunun ortaya çıkması da engellenmiş böylece.

 

*****

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Benim asıl değinmek istediğim nokta;

Kitapçıklar ilk dağıtıldığı anda dikkatimi çeken optik kağıtlardı.40 ar soruluk bölümlere, neden 45 er cevap bölümü ayrılmış? Ilk anda bunun kaydırma durumuna sebep olacağını düşündüm ve tüm sistemi değiştirdikleri halde,kişiye özel kitapçık ve optik kağıt hazırlayabilecek kadar ince düşünülmüş bir sistem oluşturabildikleri halde, optik kağıdı,neden SAÇMA BİR ŞEKİLDE 45er soruluk  yaptıklarına anlam veremedim.

İlk önce üzerinde durmadım fakat şu yaşanan olaylardan sonra bunu kendi hakkıyla derece yapabilecek öğrencilerin bir ihtimal de olsa hata yapma olasılığını arttırıp 'belli bir kitleyi' ön sıralara taşımak için yapıldığını düşünüyorum. 2008 yılında sınava ilk girdiğimde 30 soru 30 cevap şeklinde tam bir optik kağıt hazırlanmıştı, ve öğrenci,sınav heyecanı ile,30 uncu soruyu yanlışlıkla 31 inci cevap bölümüne kodlama riski ile karşılaşmıyordu.

Şimdi neden 5 sıra  fazla? Hangi 5 soru için ? Öğrenciyi hataya sürükleyecek ihmallerin en aza indirilmesi gerekmez miydi?

 

Bu fazla 5 soruluk boşluk ,başta dikkat etmeyen bir çok kişinin farketmeden kaydırma yapmasına eminim sebep olmuştur. Bu konunun açıklığa kavuşmasını istiyorum.

Bu konunun peşini lütfen bırakmayalım,gündemden düşmesin binlerce genç olarak emeklerimiz böyle ayaklar altına alınmasın.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

konuya hassasiyetiniz çok önemli! Bunun peşini bırakmayacağınıza da eminim. Tatminkar olmayan bir medya açıklamasından sonra aklıma gelen ilk şey, şifrelemenin tek bir yolla olmayıp da adaya özgü başka şifrelemelerin de yapılabileceği şüphesidir. Başkanın yüzündeki tedirginlik ve aynı cümlelerin ısrarlı tekrarı şüpheleri kuvvetlendirici etken. Yayınlanacak olan kitapçıkların doğruluğuna inanmak da artık güç. Paranoyak bir bakış açısına büründük kabul ediyorum ama hep bir bilgisayar sisteminin rastgele soruları sıralamasından ve seçenekleri belirlemesinden bahsediliyor. Bu bilgisayar programı kendi kendine mi oluştu? Bilgisayar şifrelemeleri, şifreleyenin istediği doğrultuda ayarlanabilir ve bunların zekicelerini normal bir insan zekasının sadece soruya bakarak görebilmesi mümkün değil! Ancak önceden söylenmesi gerekir.

Altını çizmek istediğim nokta, öyle ya da böyle bir kitapçık- ki o kitapçık basına dağıtıldı- şifrelemeyle çözülebilmekte ve bunu kimse kullanmamış bile olsa bu anayasanın eşitlik ilkesine ters düşmektedir!

Mutlaka siz de diğer kitapçıkları yayınlandığında inceleyeceksinizdir.(Ben aslında mahrem bir belgenin, kişinin sınav kitapçığının ulu orta yayınlanmasındaki gizemi de çözemedim. Bu biz çok temiziz izlenimi yaratmak için yapılmış gibi, düşündürücü.)

Aklıma gelen bazı şifreleme olabilecek tekniklerini de sizle paylaşmak isterim:

 

 

- Küçükten büyüğe(bu ösym tarafından kullanıldığı anlaşılan en basit şifreleme, şifrecik)

- Büyükten küçüğe

- Küçükten büyüğe tek-çift sıralaması

- Büyükten küçüğe tek-çift sıralaması

- 5 seçenek olduğu için bu seçeneklerden ortanca olan en ortaya diğerleri de mutlak değerce küçükten büyüğe- büyükten küçüğe- bir büyük bir küçük sayı olarak sıralama

- Sayıların tersten yazılışlarının üsteki örneklerce sıralanması

- Verilen soru kitapçığı numaralarından yararlanarak adayın bir şifreden yararlanması- örneğin soru kitapçığının son hanesinde tek ise başka bir şifre, sayı toplamının verdiği değerle başka bir şifre kullanılıp kullanılmadığı!

 

 

 Bunlar yalnızca benim bu maili atarken aklıma gelen,olmuş olması muhtemel gözüken örnekler. Milyonlarca kişi bu işten şüphe duyuyorsa bu sınav tekrar edilmeden bu ösym aklanamaz!

 

ÖSYM Başkanının açıklamasına göre ;

 

1)Master kitapta şıklar küçükten büyüğe doğru sıralıdır.

2)Basına verilen örnek master kitapçıktan türetilmiştir.

3)Basına verilen örnekte sadece yanlış şıkların yeri değiştirilmiştir.

4)Bu yüzden çakışan şıkların doğru çıkması doğaldır.

 

Bu açıklama sadece 1.Şifre Yöntemi ile çözülen sorular geçerli olabilir.

2. ve 3. şifre yöntemi ile çözülen sorularda geçerli değildir.

 

 

Açıklamaya Uyan Örnek:

 

 

Matematik Soru 1

 

Basın Kitapçığı = A) 8     B) 10     C) 6     D) 4       E) 2  

 

Master Kitapçık = A) 2     B) 4      C) 6     D) 8       E) 10

 

Tek Şık Çakışmış.(1.Şifre Yöntemi) Cevap C

 

 

Açıklamaya Uymayan Örnek:

 

Matematik Soru 3

 

Basın Kitapçığı = A) 2     B) 6    C) -1    D) 0     E)-2

 

Master Kitapçık = A) -2    B)-1    C) 0     D) 2     E) 6

 

Çakışan şık yok. (3.Şifre Yöntemi) Cevap E

 

ÖSYM Başkanının açıklamasına göre, Master kitaptaki -2 şıkkı yani A şıkkı

sabit kalmalıydı ve cevap A olmalıydı. Fakat değil.

 

2. ve 3. Şifre Yöntemiyle çözülen sorular ile bu örnekler çoğaltılabilir.

*****

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Bugün ÖSYM Başkanının yaptığı açıklamaları, habertürk tvdeki açıklamalarınızdan anladığım kadarıyla sizde doğal olarak bizim gibi hiç tatminkar bulmadınız :) 1 saatlik toplantının 45 dakikasını sadece bize güvenin demekle ve stresten dolayı terini silip rahatlamak için su yudumlamakla geçirdi. Ösym başkanının cevaplamaya cesaretinin olmadığı şu sorular kaldı geriye hocam. Lütfen bu soruların bizim için takipçisi olun:

 

1-  1.700.000 kitapçığın bir yazılım algoritmasıyla, ösym başkanına yakışır muhteşem türkçe özverisiyle "master kitapçık" olarak tanımladığı kitapçıktan türetildiğini ve bu algoritmadan 1 yada 2 tane kitapçığın TESADÜF (!) eseri bu bahsettiğimiz şifreleme olayına uygun olabileceğini söylüyor. Şimdi soruyorum size, 1.700.000 değilde 1.699.900 tane kitapçığı bu algoritmaya dahil edip kalan 100 kitapçığın şifreleme sisteminin uygulanabildiği kitapçık olarak sınavda dağıtmış olsa bunu kim bilebilir, nasıl ispat edilebilir ?

 

2- Bugün saat 12.30'da açıklanacak olan kitapçık örneklerinin, yanında cevap anahtarı açıklanmadıktan sonra benim kitapçığım olup olmadığını nereden bilebilirim ? Belki ösym dünden beri yeni bir bilgisayar algoritmasıyla çalışıp yeniden soru cevaplarının yerlerini değiştirdi. Sonuçta sınava giren adaylar, cevap şıklarını ezberinde tutmuyor ya ! Benim üzerinde işlem yaptığım kitapçık bir tarayıcıyla taranıp yayınlanmadıktan sonra bu soru kitapçıklarının benim gözümde hiçbir değeri yok. Çünkü öğrenciler sınavdan sonra sadece doğru cevaba odaklanır. Bırakın diğer şıkları hatırlamayı, birde bunların yerlerini aklımızda tumamız ve mbugün yayınlanacak kitapçıların doğruluğunun mukayese edilmesi mümkün değil.

 

3- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ösym başkanının açıklamasına göre örnek kitapçıklar alıp incelemeye almış. Ösym'nin şifreli kitapçık dağıtılmış öğrencilerin kitapçıklarını saklamadığı yada ortadan kaldırmadığı nereden bilinebilir.

 

4- Acaba soruyorum Ösym başkanına, bugün otobüse atlayıp Ankaraya, Ösym binasına gitsem ve soru kitapçığımı görmek istesem, bana sınavda üzerine işlem yaptığım, karalamalarımın olduğu kitapçığımı verecekler mi, Ösym bu kadar şeffaf olabilir mi gerçekten ?

 

 

5- Diyelimki ben matbaa'da çalışan bir yazılım elemanıyım. Sınavdan aylar önce bazı kişilerle görüşüp " Sınav kitapçığı geldiğinde 100 tanesini sistem algoritmasından bağımsız tutarak sizin için ayıracağım ve  bu şifre sistemini kullanacağım. Öğrencilerinize bu sistemi ezberlettirin. " diyip, aylar sonra matbaada giriş çıkışım engellendiğinde ben bu sistemi uygulasam kimin ruhu duyacak ? Yani matbaanın Mit yada emniyet tarafından korunması sadece bir göz boyamadan ibaret değil midir ? Ösym başkanının basın açıklamasında bunun üzerine bu kadar durması çok ilginç !

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Daha yazılacak çok şey var hocam ama siz zaten bunların çoğunu daha iyi analiz edebiliryorsunuz gördüğümüz kadarıyla. Gerçekten sizden başka bu kadar net konuşan kimse yok hocam, siz bizim basındaki sesimiz oluyorsunuz. Lütfen ben ve benim gibi 3 senesini sırf hayalindeki girmek istediği bölüm için feda eden öğrenciler için, 1 yada 2 senesini yine sınavlara hazırlıkla geçirmiş tüm arkadaşlarımız için bu konunun arkasına sonuna kadar düşün hocam. Lütfen hakkımızı koruyun ve hakkımızın yenmesine sessiz kalmayın. Tekrardan bu düzenbazlığı günışığına çıkarttığınız ve hakkımı basında korkmadan sonuna kadar savunup dile getirdiğinmiz için çok teşekkür ederim hocam, iyi varsınız..

 

Bahsettiğim konuyu ösym başkanı açıkladı;ben duymamıştım daha önce;yalnız 1 yalnız 2 vs olan tarih soruları şıklarını yalnız 1'den itibaren küçükten büyüğe sıraladığımızda sosyal bilimlerdeki 40 sorunun 13 tane sayısal şıkkı doğru bulunuyo.Sözelleri muhterem başkan 160'ta 160 dediğine göre nasıl bulmuş şaşırdım açıkçası;şifrelemenin başımıdır acaba bu başkan?

 

İlk genç bakış programınızı bu konuya ayırmanızı rica ediyorum.Çünkü bugün ösym başkanının yaptığı açıklama komedi filmlerinde bile görülemez,gördüğüm en pişkin açıklamalardan biridir.

 

Kim 1.600000 gelecekten umut bekleyen insana yapılan bu insafsızlığın hesabını soracak?Kpss 2010 da kopya çekildiğini kabul eden ösym;sadece eğitim bilimleri sınavını iptal edip genel yetenek ve genel kültür sınavlarını geçerli saymıştı.Nasıl olurda soruların kopyalandığı kabul edilip sınavın tamamı iptal edilmedi ve o sınav sonuçlarıyla kamuya memur,öğretmen alındı?

 

Şimdi de kişiye özel yaptık diye övünen başkan kişiye özel şifreleme yaptığı daha yüksek olasılık olduğu halde nasıl övünebiliyo?İnsanların gözünün içine baka baka rahat olun nasıl diyebiliyo?

 

Son olarak sınav kesinlikle iptal edilmeli ve ösymde başkan dahil istifalar olmalı ama bu yetmiyor.Yerine gelecek kişide aynı sistemin bi parçası oluyo.Mahkemeler derhal harekete geçmelidir.Böyle bir Türkiye olmamalı,bir de hala şıkları karıştırmanın zararlı olmadığını,adaya özel kitapçık gereği yararlı olduğunu söylüyo.Tabiki şifrelemeyle birilerini kayırmak için adaya özel kitapçık yaptık ve şıkları karıştırdık demicek.

 

*****

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben bir genel cerrahi uzmanıyım. Sizi üniversite yıllarımdan bugünkü yazınıza kadar ilgiyle okuyor ve izliyorum. Öncelikle bu zamana kadar olan çalışmalarınıza, bu vesile ile teşekkür ederim.

Size 2 adet ÜDS sağlık bilimleri cevap anahtarı gönderiyorum. ÜDS'de çıkmış eski sorulara bakarken yanıtlarda ilginç bir durum farketmiştim. Birkaç yıl geçti üzerinden. O zaman ÖSYM'yi çok güvenilir bir kurum olarak düşündüğümden olağan bir durum gibi algılamıştım. Ama bugünkü yazınızı okuyunca 2007 Mart ve Ekim ÜDS cevapları aklıma geldi. Mart 2007 sağlık bilimlerinde 80 sorunun cevaplarının 70 tanesinde cevaplar 5'lik dilimler halinde a,b,c,d,e şıklarından birer adet barındırıyor. Eksik şıklardan yola çıkarak büyük bir avantaj sağlanıyor. Ekim sınavında ise 55 soruda böyle bir durum söz konusu. Akademik atamalar için şart koşulan ÜDS büyük bir kitleye, bu iki sınavla çok önemli bir avantaj mı sağlamıştır,  yoksa bu tip bir cevap anahtarı normal de, ben artık öküz altında buzağı mı arıyorum. Siz inceleyin ve açıklayın lütfen.

Saygılarımla,

Dr.Servet Karagül

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÜNİVERSİTELERARASI KURUL YABANCI DİL SINAVI (ÜDS)

 

25 MART 2007

 

A KİTAPÇIĞI İNGİLİZCE

 

SAĞLIK BİLİMLERİ TESTİ CEVAP ANAHTARI

 

 

 

1. B

 

2. D

 

3. A

 

4. C       

 

5. E

 

 

 

6. D

 

7. C

 

8. B

 

9. E

 

10. A

 

 

 

11. E

 

12. A

 

13. C

 

14. B

 

15. D

 

 

 

16. B

 

17. A

 

18. D

 

19. E

 

20. C

 

 

 

 

 

 

21. C

 

22. A

 

23. E

 

24. B

 

25. D

 

 

 

26. C

 

27. D

 

28. B

 

29. A

 

30. E

 

 

 

31. B

 

32. E

 

33. A

 

34. C

 

35. D

 

 

 

36. A

 

37. B

 

38. E

 

39. D

 

40. C

 

 

 

 

 

 

41. D

 

42. A

 

43. C

 

44. B

 

45. E

 

 

 

46. A

 

47. E

 

48. B

 

49. D

 

50. C

 

 

 

51. E

 

52. C

 

53. B

 

54. D

 

55. B

 

 

 

56. E

 

57. C

 

58. A

 

59. D

 

60. A

 

 

 

 

 

 

61. C

 

62. A

 

63. B

 

64. E

 

65. D

 

 

 

66. B

 

67. D

 

68. C

 

69. A

 

70. E

 

 

 

71. C

 

72. B

 

73. E

 

74. D

 

75. A

 

 

 

76. B

 

77. C

 

78. A

 

79. D

 

80. E

 

 

 ÜNİVERSİTELERARASI KURUL YABANCI DİL SINAVI (ÜDS)

 

7 EKİM 2007

 

İNGİLİZCE

 

SAĞLIK BİLİMLERİ TESTİ CEVAP ANAHTARI

 

A KİTAPÇIĞI

 

1. A

 

2. E

 

3. D

 

4. C

 

5. B

 

 

 

6. D

 

7. A

 

8. B

 

9. E

 

10. C

 

 

 

11. D

 

12. E

 

13. B

 

14. A

 

15. C

 

 

 

16. B

 

17. D

 

18. A

 

19. E

 

20. A

 

 

 

21. C

 

22. A

 

23. D

 

24. B

 

25. E

 

 

 

26. D

 

27. A

 

28. B

 

29. C

 

30. D

 

 

 

31. E

 

32. B

 

33. A

 

34. D

 

35. C

 

 

 

36. A

 

37. E

 

38. C

 

39. B

 

40. D

 

 

 

41. C

 

42. E

 

43. D

 

44. A

 

45. B

 

 

 

46. C

 

47. D

 

48. E

 

49. B

 

50. A

 

51. B

 

52. E

 

53. A

 

54. D

 

55. C

 

 

56. C

 

57. A

 

58. E

 

59. D

 

60. B

 

61. B

 

62. D

 

63. E

 

64. B

 

65. C

 

 

 

66. D

 

67. C

 

68. A

 

69. E

 

70. A

 

71. C

 

72. B

 

73. D

 

74. E

 

75. A

 

76. B

 

77. E

 

78. C

 

79. A

 

80. C

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)