adscode

Özel Okullara Kayıtlar Hakkında

Özel Okullar Kayıt Komisyonu ilkeleri ve kılavuzuna uygun hareket eden 8.sınıf SBS ile öğrenci alan 93 özel okulun üç ön kayıt dönemi 29 Ağustos 2013 tarihinde son bulmuştur.

Özel Okullara Kayıtlar Hakkında
Özel Eğitim









Bu özel okullardan kontenjan açığı bulunanlar 02 Eylül 2013 tarihinden itibaren Özel Okullar Kayıt Komisyonu’nun belirleyeceği ilkeler doğrultusunda son kayıt dönemine başlayacaklardır. Sınavla öğrenci alan resmi okullara yapılan kayıtlar da 29 Ağustos 2013 tarihi itibariyle sona ermiştir. 

Milli Eğitim Bakanlığı, yaşanan kayıt sürecinde, Özel Okullar Kayıt Komisyonu’na bağlı olarak kayıtlarını yapan özel okullarca gerçekleştirilen kayıtların e-okul sistemine işlenmesine imkan verecek sistemi, talep etmemize rağmen kurmamıştır. 
12 yıllık zorunlu eğitimde ortaokulu bitiren öğrencilerin elinde diploma olmadığından, özel okullar,  kayıt durumunun Bakanlık sisteminde işleme girmesini ancak e-okul sistemi izin verdiğinde gerçekleştirebilmektedir. Bu nedenle özel okullara kayıt yapan bazı veliler resmi okullarda da kayıtlarını muhafaza ederek yedekteki öğrencilere sıra gelmesini engellemektedir. 
Sıkça dile getirildiği gibi okullarda boş kontenjan olmasının nedeni sadece özel okullar değildir. Ücretsiz bir okulun neden boş kaldığının çok iyi düşünülmesi gerekir. Yine sıkça önerildiği gibi özel okulların, resmi okullarla aynı listede yerleştirme sistemine tabi tutulması tarafımızca kabul edilmesi mümkün olmayan bir çözüm şeklidir. 
Aynı listede ücretsiz resmi okullarla, ciddi ücretler ödenerek gidilebilen özel okulların bir anlamda yarıştırılması haksızlık olacaktır. Hiç kimsenin Türkiye’nin en gözde okullarının prestijini kağıt üzerinde de olsa düşürmeye hakkı olmamalıdır. Hiçbir okul, üniversite sistemine benzer bir yerleştirme metodu içinde, çizginin altına inmeye zorlanmamalıdır. 
Dünyanın hiçbir yerinde devlet, özel okulların kayıtlarına bu derece müdahale etmez ve etmemelidir. Ama eğer özel okulları seçecek tüm öğrencilerin okul ücretleri devlet tarafından tamamıyla karşılanacaksa, özel okullar aynı listede tercih yapılmasına hazırdır.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği olarak hiçbir öğrencinin kaliteli eğitim fırsatından mahrum kalmasını istemeyiz. Sınavla öğrenci alan resmi okulların kayıt süreci bu okullar tamamen dolana kadar uzatılmalıdır.  Özel okullara kayıt yapan öğrencilerin resmi okullardaki kayıtlarının anında silinmesi sağlanarak, bekleyen öğrencilere fırsat yaratılması da sağlanmalıdır.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)