adscode
adscode

Psikoloji Testleri İle Ölçüm Sağlanabilir mi?

Psikoloji testleri kavramsal olarak temel de bireye ait davranış kalıplarının standart ve objektif ölçümü olarak tanımlanabilir.

Psikoloji Testleri İle Ölçüm Sağlanabilir mi?
Türkiyeden Haberler
Psikoloji testleri kavramsal olarak temel de bireye ait davranış kalıplarının standart ve objektif ölçümü olarak tanımlanabilir. Test sonuçları bireylerin davranışlarından örnekler verir. Psikolojik testler diğer bilimlerde kullanılan testlere benzerlik gösterebilir. Örneğin vücüdumuzdaki kan oranı örnek alınarak ölçülüyorsa, bir psikolog da bireyin bilinçaltını psikoloji testleri ile ölçer. Fiziksel özellikler ile doğrudan ölçüm doğru sonuçlar vermeyeceğinden dolayı, bu testlerde ki sorulara verilen cevaplar bireyin düşünce, inanç, duygu ve tutumlarını belirleyen veya yansıtan davranışlar olarak kabul görmektedir.

Psikolojik testler farklı kategoriler de sınıflanabilir. En yaygın olan sınıflama, zeka testleri ve kişilik testleri sınıflamasıdır.
  • Zeka testleri kendi içerisinde öğrenme ve uyum gücü olarak sınıflanmaktadır.
  • Kişilik testleri ise, kişiliği ölçen test ve buna ek olarak değer, tutum ve ilgi ölçekleri yer alır.
Psikoloji testlerini 10 farklı alanda görebiliriz. Bunları kısa tanımlar ile açıklamak istersek;

Klinik psikoloji: Duygusal ve zihinsel bozuklukları değerlendirir. Ergenlik Çağında ki sorunlar, şizofreni, depresyon gibi sorunlar bu alana girmektedir.

Deneysel psikoloji: Davranışsal değişimlerin araştırıldığı bir alandır. Hayvanların davranışlarından yola çıkılarak, insan davranışları araştırılır.

Sosyal psikoloji: Toplum içerisinde insanların birbirleri ile olan ilişkileri gözlemlenir. Bununla da sınırlı kalmayıp önyargıları, darvranışları, toplumları ve oluşumları inceler.

Fizyolojik psikoloji: Bireylerde algılama, motivasyon, iletişim, öğrenme, problem çözme gibi davranışların neden olduğu fizyolojik süreçlerin değerlendirmesini yapan bir alandır.

Gelişim psikolojisi: Bireylerin hayatlarının başlangıcından ölüm sürecine kadar geçen süreçteki gelişimini araştırıp, inceleyen psikoloji alandır. Yaş ile bağlantılı olarak gerçekleşen davranış bozukluklarının açıklanması için çalışılır.

Örgüt ve endüstri psikolojisi: Birelerin İş hayatının daha üretken olması ve geliştirilmesi ile ilgili konuları inceleyen psikoloji alanıdır.

Eğitim psikolojisi: Bireylerin eğitimi etkili bir şekilde öğrenmelerini ve öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini inceleyen bir alandır. Becerilerin değerlendirilerek, eğitim programları hazırlanması ve uygulamaya geçilmesi bu alanın konusuna girmektedir.

Okul psikolojisi: Bireylerin davranışları, çevreyle iletişimi ve ruh sağlıkları gibi konuları inceleyen bir alandır.

Adli psikoloji: Yasal sorunların çözümünde hukuk ve psikoloji arasında ilişki kuran bir alandır. Cezaevlerindeki hükümlülerin sorunlarını inceleyen ve çözümler sunan bir alandır.

Sağlık psikolojisi: Hastalıkların önlenebilmesi ve bireylerin sağlıklı bir şekilde hayat sürdürülebilmesi için araştırmalar yapan bir alandır.

Bunları ölçmenin ücretsiz yolunu arıyorsanız www.testlerin.com adresine bakmanızı öneririz. Bu 10 faktörden her test alanının bu sitede olduğunu söyleyemeyiz ancak daha iyi bir öneride de bulanamayacağız. Anlayacağınız gibi psikoloji testleri ile ölçüm sağlanabilir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)