adscode

Rektörler 'Rektörlük Seçimlerine' Ne Diyor?

YÖK Yasa taslağında, rektörlük seçimleri ile ilgili yapılan değişiklikler, büyük üniversitelerde rektör seçimlerinin "üniversite konseyi" tarafından yapılacak olması, rektörlerin görev sürelerinin kısaltılması…

Rektörler 'Rektörlük Seçimlerine' Ne Diyor?
Haberler



Rektörler üniversitelerde konsey kurulması halinde rektörlük seçimlerine "siyaset" karışacağını savunarak, üniversitelerde, üniversitenin bütün katmanlarının söz sahibi olduğu seçimler yapılmasından yana tavır sergiledi. YÖK’ün taslakta son dakika değişikliği ile "üniversite meclisi" kurulması önerisi ise, üniversitenin tüm kesimlerinin temsil edilmesi bakımından olumlu karşılansa da rektörler taslak metnine çok da sıcak bakmıyor. Türkiye’deki farklı üniversitelerin rektörleri Hürriyet’e şöyle konuştu:
"ODTÜ REKTÖRÜ PROF. DR. AHMET ACAR:Üniversitelerde ilke olarak rektörlük seçimi olmalı. Üniversite özerkliği çok önemli. Üniversite özerkliğini siyasi iradenin müdahalesinden korumak için seçimler mutlaka olmalı. Seçim ciddi bir şanstır, fırsattır. Seçim olmazsa siyasetin etkisi artar. Üniversitelerde mütevelli heyet Türkiye’de beklendiği kadar iyi işlemiyor. Biz mütevelli heyeti olan tek devlet üniversitesi olarak geçmişte bunu çok iyi tecrübe ettik. Mütevelli heyet üyeleri arasında da problem olabiliyor. Bu nedenle çok sağlıklı bir yöntem değil. Mevcut YÖK’ün bir kısım yetkilerini devralması gereken "üniversite konseyi", taslakta önerilen yapılanmasıyla üniversitenin zaten çok sınırlı olan özerklik alanını kontrole yönelik bir dış müdahale aracı olarak kurgulanmakta. Oysa ki, gerçek anlamda üniversite konseyi, değişik bileşenlerin görüş ve önerilerinin de üniversiteye yansıtılacağı, üniversite özerkliğini güvence altına alan bir yapı olmalıdır.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. SÜLEYMAN BÜYÜKBERBER: Tasarıdaki gibi bir Üniversite Konseyi rektörün, senatonun ve üniversite yönetim kurulunun üstünde olacak ve tüm yetki bu 12 kişide toplanacaktır. Öğretim üyeleri kendi aralarından 5 kişi seçecek. Biz tek rektörü seçerken bile üniversite olarak en az bir yıllık bir süreyi kaybediyoruz, arkasından da 1 yıl küskünlerin barışma dönemi oluyor. 
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MURAT TUNCER:Kimin rektör olacağı, nasıl seçileceğinden çok rektör olacak kişi de aranacak özellikler daha önemli. Profesörlük kriterleri önemli. Seçimlerde üniversitenin tüm katmanları temsil edilmeli.
hürriyet- haberin devamını okumak için tıklayın






Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)