adscode
adscode

SBS İptali Neyi Getirecek? Öğrencilerin Yeri Değişir mi?

Yeniden hesaplamada öğrencilerin yeri değişir mi?

SBS İptali Neyi Getirecek? Öğrencilerin Yeri Değişir mi?
MEB




Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın SBS’nin yürütmesini durdurma kararına itirazını reddetti. Mahkemenin bu kararını değerlendiren uzmanların bir kısmı, “Bakanlık mahkemenin kararını uygular. Büyük ihtimalle kimsenin yeri değişmez. Yeni hak kazananlar olursa ek kontenjan verilir. Çok fazla sayıda öğrenciyi etkilemez” dedi. Bazı uzmanlar ise yüzlerce öğrenciyi etkileyebileceğini savundu.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 18. İdare Mahkemesi’nin 2013 Haziran ayında 8’inci sınıflar için yapılan SBS’de yürütmeyi durdurma kararına Milli Eğitim Bakanlığı’nın itirazını reddetti. Bu karar akıllara, “Yeniden hesaplama yapılır mı, öğrencilerin okulları değişir mi, mahkeme kararı uygulanır mı, veli ve öğrenciler şimdi ne yapacak?” gibi sorular getirdi. 

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, “15- 20 kişi de etkilense bile bunların yerleri değişmez. Yeni hak kazananlar olursa onlara ek kontenjan verilir” dedi. 

Eğitim Yöneticisi Hatice Yılmaz ise, “Yeniden hesaplamada 1 milyonun üzerinde öğrenciden en fazla 50 kişinin yeri oynayabilir” diye konuştu.
Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar ise şunları söyledi:
“Yabancı dil sınavına 718 kişi girdiği için en kötü ihtimalle bu öğrenciler etkilenir. Ama bunların dışında da yüzlerce öğrenci bu durumdan etkilenebilir.”

Sonuç değişmez
Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı):
Mahkemenin aldığı karar Bakanlık tarafından uygulanır. Yeniden hesaplama yapılacak. Büyük ihtimalle kimsenin yeri değişmeyecek. Puan hesaplamasında notların yükselmeyeceğini, yerleştirmelerin çok fazla etkilenmeyeceğini bekliyoruz. 15-20 kişi etkilense bile bunların yerleri değişmez. Yeni hak kazananlar olursa onlara ek kontenjan verilir. Notlar genelde düşme yönünde olacağı için, virgülden sonra 4 belki 3’üncü hanede değişiklik olabilir. Bu da fazla bir faklılığa neden olmaz. Mahkeme kararı sonrası puanlar yeniden hesaplanır. Hukuken böyle olsa bile matematiksel olarak sonuç fazla değişmez.

En fazla 50 öğrencinin yeri değişir
Hatice Yılmaz (Eğitim Yöneticisi):
Yeniden sıralama yapılacak. Çocukların yerleştiği okula bakılacak. Hak kaybeden varsa ona göre ek kontenjan hakkı tanınacak. Daha önce yerleşen öğrenci için okuduğu okul geçerli sayılır. Alt tercihine yerleşen öğrenciler ise kontejanlarda yer olduğu için sorun olmaz. Yeniden hesaplamada 1 milyonun üzerinde öğrenciden en fazla 50 kişinin yeri oynayabilir. Özel okullarda da böyle olur. Yani matematiksel sonuç değişmez. Sıralama yapmakta Bakanlık için kolay olacaktır. 2 saatte yapabilir. Bu kararın sonucu uygulanır ancak TEOG’la ilgili olarak şimiden Milli Eğitim’in çalışma yapması gerekiyor. Asıl sorun orada çıkabilir. Birinci dönem karne sonuçlarına göre şimdiden yapılan itirazlara göre ön çalışma yapılması gerekebilir.

Dört seçenek var
Celil Vardar (Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü):
Bakanlığın itirazı reddedildi. Bir üst mahkemeye itiraz hakkı varsa bunu deneyecektir. Varsayalım ki bu itirazı da reddedildi veya Milli Eğitim Bakanlığı itiraz etmedi. Bu durumda karara uygun davranmak zorunda kalacak. Bunun için isteyen adaylar durumunu yeniden değerlendirme imkanı bulacaklar. Bakanlığın yapacağı değerlendirme sonucunda bazı öğrenciler bir üst tercihine yerleşebilir, bazıları bir alt tercihine yerleşebilir, bazı öğrenciler aynı yerde kalabilir, bazıları da açıkta kalabilir. Kazanılmış hak doğduğu için sadece üst tercihine yerleşme hakkı kazananlar için yeni kontenjanlar yaratılarak, isteğe bağlı yerleştirme yapılabilir. Yabancı dil sınavına 718 kişi girdiği için en kötü ihtimalle bu öğrenciler etkilenir. Ama bunların dışında da yüzlerce öğrenci bu durumdan etkilenebilir. Bu nedenle de isteyen öğrencilerin okul değiştirmesine imkan sağlanmalı, telafi programları uygulanarak da mağduriyet psikolojisi kaldırılabilir. Şu anda öğrenci ve velilerin hiçbir şey yapmasına gerek yok. Bakanlığın açıklaması beklenmeli. Bakanlık öğrencilere üst tercihine yerleştirme hakkı vermeli, bu konudaki talaplere cevap vermeli.

Ne olmuştu?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8 Haziran 2013’te, 8’inci sınıflar için Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapıldı. 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin katıldığı SBS’de 718 öğrencinin girdiği Almanca ve Fransızca testlerinin, İngilizce cevap anahtarına göre hesaplandığı ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Bakanlık, bu sınavlara giren öğrencilerin puanlarını yeniden hesapladı. Ancak, bunun yanlış olduğu ve SBS’ye giren tüm öğrencilerin puanlarının yeniden hesaplanması gerektiği iddiası ortaya atıldı. 
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, konuyu mahkemeye taşıyarak ‘hatalı puan hesaplaması’ndan dolayı 8 Haziran’da yapılan SBS’nin iptalini istedi. Sadece hatalı değerlendirilen 718 adayın sınav kağıtlarının değil, sınava giren tüm adayların sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği ifade edilen dilekçede, sınav sonuçlarının, sınava giren bütün öğrencilerin performansı dikkate alınarak tespit edildiği vurgulandı.
Ayaydın’ın açtığı dava sonucunda 18. İdare Mahkemesi, SBS’nin yürütmesini durdurma kararı vermişti.Hürriyet Eğitim

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)