adscode

Şimdi de olgunluk sınavı çıktı!

YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan'ın açıkladığı YGS yerine olgunluk sınavı tartışma yarattı. eğitimciler, sendikalar ve ÖSYM eski Başkanı Ünal Yarımağan, yeni sistemin artılarını ve eksilerini değerlendirdi...…

Şimdi de olgunluk sınavı çıktı!
Özel Eğitim

 

YİNE ACEMİLİKLER YAŞANMASIN

 

ÜNAL YARIMAĞAN (ÖSYM eski Başkanı): ÖSYM Başkanı olduğum dönemde YGS ve LYS başladı. Adaya özgü kitapçık uygulamasına karşı olduğumu tekrar belirtiyorum ama sistemin çok iyi bir sistem olduğunu düşünüyorum. Tartışılmadan YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda tek taraflı düzenlemeye gitmemeli. Olgunlaşma olmazsa YGS'de yaşadığımız 'acemilikler' yaşanabilir.

 

 

ON BİNLERCE ÇOCUK LİSEDE KALACAK

İSMAİL KONCUK (Türk Eğitim Sen Gen. Başk.): ÖSYM, üniversite önündeki birikmeyi önlemek için olgunluk sınavını ortaya attı. Ama bu defa lise son sınıflarda on binlerce öğrenci kalacak. Birdenbire uygulanacak bir sistem değil. Bu sınav sadece üniversiteye girişte kullanılacaksa olabilir.

 

EŞİTSİZLİK YARATABİLİR

LEVENT AKÇA (Eğitim-İş Genel Başkanvekili): Ortaöğretimdeki eğitimde kalite farklılığı var. Bu durumda, lise bitirmeyi sınava bağlayan yapı da eşitsizlik yaratacaktır. Doğu'daki okullarda bir öğretmenin birden çok derse girdiği, binlerce öğretmen atama için beklediği bu sistemde eşit değerlendirme yapılamaz.

 

ESKİSİ GİBİ OLURSA ÇOK İYİ

CEM GÜLAN (Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı): Eskiden yapılan olgunluk sınavları gibi olacaksa iyi olur. Daha önce olgunluk sınavları okulların hazırladığı açık uçlu sorularla yapılırdı. Şu anda çok öğrenci çok okul var. Bu nasıl yapılacak? Eşitlik ve adaletin sağlanması gerekir. Olgunluğu geçen öğrenciler üniversiteye giriş sınavına katılacağı için yapılan sınavın ne kadar sağlıklı olup olmadığı da görülecektir.

 

SİSTEM AÇISINDAN YARARLI

 

MEHMET GÜNEŞ (Terakki Vakfı Okulları Müdürü): Şu anki sınav sistemi tıkandı. Genç, geleceğe değil sınava hazırlanıyor. Olgunluk sınavı şu anki sistemden daha yararlı olacaktır. Pratikte nasıl uygulanacağını görmek gerekir. Ancak olgunluk sınavı öğrencinin becerisi ölçülerek yapılan sınav olduğu için Türkiye eğitim sistemi açısından iyi  olacaktır.' Kaynak: Akşam

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)