adscode
adscode

Sınavdan Başarısız Olan, Kömür İşletmelerine Müdür Yapılmış

Soma da dahil Türkiye’nin farklı bölgelerinde kömür üretimi yapan Enerji Bakanlığı’na bağlı Türkiye Kömür İşletmeleri’nde hukuksuz kadrolaşmaya gidildiği ortaya çıktı.

Sınavdan Başarısız Olan, Kömür İşletmelerine Müdür Yapılmış
Türkiye'den Haberler
Sayıştay raporuna yansıyan tespitlere göre TKİ Yönetim Kurulu kararıyla yapılan bazı atamalarda müdür, şube müdürü gibi kadrolara sınava girmemiş ya da girip de başarısız olanların sınavsız atamasını yapmak amacıyla işletme müdür yardımcısı gibi sınav gerektirmeyen unvanlar araç olarak kullanıldı.

Görevde yükselme sınavıyla şube müdürlüğüne atanmayan bazı kurum görevlileri işletme müdür yardımcısı olarak atandıktan birkaç ay sonra müessese müdürlüklerine getirildi. Daha önceki denetimlerde işletme müdür yardımcısı gibi pozisyonların sınav yapılmadan atama yapılabilecek kadrolar arasında yer almaması için değişiklik yapılmasının istendiği ancak herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtilen Sayıştay raporunda kadrolaşmayla ilgili sert eleştirilere yer verildi: “İşletme müdür yardımcısı kadrolarının aracı olarak kullanılması adil olmayan ve motivasyonu bozan bir tasarruf olup görevde yükselme sınavını etkisizleştiriyor. Söz konusu sınavlara girip de yedekte atama bekleyen personel aleyhine durum ortaya çıkıyor. Fırsat eşitliğini bozduğu için kurum personeli arasında huzursuzluk yaşanıyor.”

TKİ’nin bünyesinde Ege Linyit ve bağlı işletmesi Çan Linyitleri, Garp Linyitleri ve bağlı işletmesi Bursa Linyitleri İşletmesi bulunuyor. Kurumda 4.575’i işçi, 1.735’i sözleşmeli ve 229’u memur olmak üzere toplam 6 bin 539 personel görev yapıyor. 2012 yılında kurum personeli için 496 milyon lira tutarında harcama yapıldı. Memur başına aylık ortalama harcama miktarı 4 bin 745 lira olarak gerçekleşti. Sayıştay’ın 2012 TKİ denetim raporunda yer alan bilgilere göre 2012’de kurum için Bakanlar Kurulu kararıyla toplam 41 memur ve sözleşmeli personel kadrosu iptal edilirken 112 yeni kadro açıldı. 2012’de 36 sözleşmeli personelin TKİ’ye KPSS sınavıyla açıktan ataması yapıldı. Aynı yıl 308 işçi de açıktan atandı. Kurumda geçmiş dönemlerde aktif görevlerde bulunan, çeşitli nedenlerle görevlerinden alınan toplam 20 müşavir bulunuyor.

Sayıştay raporunda, TKİ Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nde yükselme sınavı yapılmadan atama yapılacak kadrolarla ilgili sorunlara dikkat çekildi. Raporda şu tespitlere yer verildi: “Şef, mühendis, başmühendis kadrosunda olup görevde yükselme sınavı ile şube müdürlüğüne atanmamış bazı kurum görevlilerinin Ilgın Linyit İşletmesi veya Çan Linyitleri İşletmesi’ne işletme müdür yardımcısı atandıkları, birkaç ay sonra şube müdürlüklerine getirildikleri görüldü.  Görevin gereği ve kalıcı olarak yapılacak atamalar dışında hiyerarşik yapıyı zorlayarak ve kademe atlayarak, işletme müdür yardımcılığı kadrolarının bu amaçla kullanılmaması gerekiyor.”
 
Zaman- İsa Sezen 
2 Kasım 2014, Pazar

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)