adscode
adscode

Sınıfta casus var!

Kimi veliler, akıllı saatler ve telefon uygulamalarıyla casus gibi çocukların her anını takip ediyor. Derste sesleri dinliyorlar, gizli şekilde kamera açıp kayıt bile yapıyorlar.

Sınıfta casus var!
Bilim Teknoloji

Cep telefonlarının sınıfta kullanımı yasaklanınca, kimi veliler de akıllı saatlere yöneldi. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre saatlerin bir kısmı “Çocuğunuzun haberi olmadan etrafındaki sesleri ondan habersiz dinleyebilirsiniz, görüntüleyebilirsiniz” ilanlarıyla satılıyor. Veliler de aldıkları saatlerle adeta bir casus gibi çocuklarının her anını takip ediyor, ortam seslerini dinleyip video kaydı alıyorlar.

 

Bazıları saatleri çocuğun güvenliği için kullanırken bazıları ise öğretmenin davranışlarını takip etmek için tercih ediyor. Bu durumdan çocuğun izni olsa dahi yanındaki arkadaşlarının ve öğretmenlerinin haberi yok. Kötü niyetli veliler olabileceği gibi bu saatler güvenlik açıkları nedeniyle çok ciddi riskleri de barındırıyor. 

Ali Murat Kırık (@alimuratkirik) / X

GÜVENLİK AÇIKLARINA DİKKAT

Akıllı saatlerin güvenlik sorunları hakkında bilgi veren Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık “Veri ihlali riski bulunmakta. Saatler, çocuğun konumu, ses kayıtları ve görüntüleri gibi kişisel verileri depolar. Bu veriler, kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilebilir ve izinsiz kullanımına yol açabilir. Kimlik hırsızlığı potansiyeli var. Kimlik bilgileri toplandığı için bu bilgiler, kimlik hırsızlığı gibi suçlarda kullanılabilir. Ayrıca zararlı yazılımların hedefi olma riski mevcut. Akıllı saatler, bu yazılımlar tarafından etkilenebilir, bu da saatin işlevlerini bozabilir veya kişisel verilerin çalınmasına neden olabilir” dedi. 

Özellikle ucuz, yan sanayi ürünlerde birçok güvenlik açığı bulunabileceğine dikkat çeken Kırık, “Güncel olmayan yazılımlar, kötü niyetli kişilerin  kolayca cihazlara sızmasına olanak tanır. Bu durum, çocuğun akıllı saatinin kontrolünü ele geçiren kişilerin, izinsiz ses veya görüntü kaydı yapabilmesine neden olabilir. Öğrencinin özel anları, aile içi konuşmalar veya kişisel alanı izinsiz bir şekilde kaydedilebilir. Görüntüler, kötü niyetli kişiler tarafından kullanılarak  taciz veya siber zorbalık amacıyla kullanılabilir. Ayrıca, sürekli izlenme hissi çocuğun duygusal güvenliğini etkileyebilir” diye konuştu.

Kurucu Ortaklar - Güçlü Hukuk Bürosu - Banka ve Finans Hukuku - İstanbul 

KAYIT ALMA HAKLARI VAR MI?

Peki, çocuğun ve çevresinin izinsiz ses ve görüntü kaydı hukuki açıdan bir sorun oluşturur mu? Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Avukat Umur Güçlü, “Birinin rızası olmadan ses ve görüntü kaydı yapılması yasal değil, bu genel kural. Öte yandan yabancı doktrinler, çocuktan alınan rızanın çocuğun reşit olmaması nedeniyle geçerli olmayacağını bir başka doktrin ise ebeveynlerin kendi çocuklarının sesinin ve görüntüsünün kaydedilmesinin onun yararına olduğu için ihlal kapsamında değerlendirilmeyeceğini öngörüyor. Türkiye’de bunu ele alan kanun veya yargı kararı yok. Genel kanı ebeveynlerin kendi çocuklarının konumunu takip etmesinin veya kayıt altına almasının cezai bir sorumluluk çıkarmayacağı yönünde ancak burada çocuğun yaşı çok önemli” ifadelerini kullandı. 

Güçlü, velilerin çocuğuyla birlikte okulda, kursta çocuğun iletişim kurduğu herkesi kayda almasının ise yasal olmadığı görüşünde. 

'GİZLİCE İZLİYORUM'

Akıllı saatler online alışveriş sitelerinden 500 TL ile 5.000 TL arasından satın alınabiliyor. Sitelerde velilerin yaptığı yorumlardan bazıları şöyle:

- Okul kalabalığında dahi karşı tarafın sesi oldukça iyi geliyor.
- Çocuğum okulda iken onun haberi olmadan ortam sesini dinleyebiliyorum ya da ortam resmini çekebiliyorum.
- Çocuğu istediğim zaman dinleyebiliyorum, haritadan takip ediyorum, sesli mesaj atıyorum, gizli kamerayla izliyorum.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)