adscode

Sporun Faydası Hücre Düzeyinde İspatlandı

Sportif aktivitelerin kişileri hastalığa karşı koruyucu etkisi gibi birçok alandaki faydası bilinmekle birlikte bunun hücresel anlamdan ne tip değişikliklere neden olduğu bugüne kadar tam anlamıyla bilinmiyordu.

Sporun Faydası Hücre Düzeyinde İspatlandı
Haberler







Ancak İsveç’te yapılan bir araştırma sportif aktivitelerinhücresel düzeyde faydalarını ortaya koydu. ÜsküdarÜniversitesi olarak benzer çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr.Korkut Ulucan, bireylerin daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri adına atılan adımınçok önemli olduğunu söyledi.

İsveçli bilim insanları, düşük fiziksel aktivite gösterenbireylerde uyguladıkları 6 aylık egzersiz programlarının, yağ hücrelerinde kigenlerin metabolizmalarını düzenleyen genetik bölgelerde metilasyon adı verilenbir düzenleme ile genlerin çalışmalarının düzenlendiğini gösterdi. Düzenlenengenlerin başında ise yağların yıkımını sağlayan genler bulunuyor.

İsveçli bilim insanlarının yaptığı çalışmayı değerlendirenÜsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyolojive Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan, çalışmanınliteratüre ciddi katkı sunacağını kaydetti.

Genlerimizin yapılarından ziyade işleyişlerinin değişmesineden olan hücresel olayları epigenetik olarak ifade ettiklerini ifade edenUlucan şunları kaydetti.

Epigenom çalışmaları

“Genlerimizde bulunan ve genlerimizin düzenli çalışmalarınaneden olan düzenleyici bölgelerde besin, sıcaklık, oksijen gibi faktörler veyahücrelerin mikro çevreleri bazı değişiklikler yaparak genlerimizin düzenliçalışmasını sağlarlar. Bu faktörlere epigenetik faktörler, bu faktörler ileetkiledikleri genetik bölgeleri araştıran çalışmalar bütününe de epigenom adıverilmektedir. 

Ulucan: “Hedefimiz kökhücre üzerinden araştırmak”

Besinlerin epigenetik etkisi uzun yıllardır bilinmektedir.Ancak uzun süreli aktivitenin hücrelerde ne tarz bir etki yarattığı günümüzeteoride tahmin edilmesine rağmen deneysel modellerle çok fazla ispatedilememişti. Bizlerde hayvan modellerinde epigenetik, kök hücre ve sportifperformans arasındaki ilişkinin saptanmasına yönelik bazı çalışma gruplarıoluşturma aşamasındayız. İsveç’te yapılan çalışma literatüre çok değerli birkatkıda bulunacak. Biz de sadece epigenetik üzerinden değil, aynı zamanda kökhücre metabolizması üzerinden de sportif aktivitelerin sağladığı faydalarıaraştırma isteğindeyiz.”

Obezite ve diyabet gibikronik sorunlara da çözüm olabilir…

“Bu çalışmalar ile sadece sportif yararlarınaraştırılmayacağını, obezite ve tip 2 diyabet gibi bazı kronik sorunlarındaazaltılacağını umuyoruz. Bu yüzden bireylerde genetik yapıya uygun spor vebeslenme programlarının oluşturulması sadece sportif başarının sağlanmasındakalmayacak, aynı zamanda bireylerin daha sağlıklı yaşamalarına da katkıda bulunacaktır.” 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)