adscode

Tabldotçular, Çevre Kirliliğine, 10 Numara Yağ Terörüne Ortak Olmak İstemiyor!

Tabldot firmalarından yönetmelik gereği bedelsiz toplanan atık yağlar parayla alınıp satılıyor, hem haksız kazanca, 3.5 milyar TL' lik vergi kaybına neden oluyor, hem de toplumun sağlık, can ve mal güvenliği…

Tabldotçular, Çevre Kirliliğine, 10 Numara Yağ Terörüne Ortak Olmak İstemiyor!
Özel Eğitim


İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı ve Keyveni Kurumsal Hazır Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik “tabldot firmalarının atık yağları, kaçak yollardan araçlarda motorin yerine kullanılan 10 numara yağ ve kalitesiz hayvan yemi üretimi yapan kuruluşlar için önemli bir girdi oluşturuyor” dedi.

Tabldot firmalarının büyük bir çoğunluğunun yanmış yemek yağlarını para karşılığı el altından lisanslı veya lisanssız atık yağ toplayan geri dönüşüm firmalarına sattıklarını ifade eden Çelik, “bu olumsuz süreci teşvik eden asıl etken atık yağların devlet tarafından yetkilendirilmiş lisanslı firmalar tarafından bedelsiz olarak toplanması hususundaki düzenlemedir” dedi.


Atık yağın ekonomik değeri olan bir madde olduğunu bilen işletmecinin de bunu bedelsiz vermeyi istemediğini dile getiren Çelik, “bu durumda yanık yağ üreten çoğu fast-food lokantası, restoranlar, tabldotçular, evler ile diğer kurum ve kuruluşlar ya atık yağı kanalizasyona veya çöpe döküyor ya da el altından satarak paraya çeviriyor” dedi.


Sadık Çelik sözlerine şöyle devam etti; “Kanun koyucunun çevreyi ve doğayı koruma gerekçesiyle atık yağların bedelsiz toplanması için lisanslı firmaları yetkilendirmiş olması ne yazık ki geldiğimiz nokta itibariyle amaca hizmet etmemektedir. Firmaların bir kısmının bu yağları, büyük ceza yaptırımları olmasına rağmen para karşılığı toplayıp rafinerizasyondan geçirmeden topladıkları gibi doğrudan, kayıt dışı yollardan 10 numara motorin ve hayvan yemi üreticilerine yine para karşılığı sattıkları acı ve bilinen bir gerçektir. Sonuç olarak ortada maddi değeri olan ve ekonomiye doğru, sağlıklı yöntemlerle dönüştürülmesi gereken bir ürün vardır. Bu nedenle bedelsiz uygulamasına son verilerek bir değer karşılığı, bedel mukabili toplanan atık yağların lisanslı firmalar tarafından kimlere, ne miktarda teslim edildiği kayıt altına alınmalı ve titizlikle takip edilmelidir. Yapılacak yeni düzenlemelerle bedelli ve takip zorunluluğu getirilerek, bir yandan bu atıkların değerlendirilerek geri dönüştürülmesiyle ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı azaltılmalı, vergi kaybının önüne geçilmeli; toplumun sağlık, can ve mal güvenliği gibi önemli değerleri koruma altına alınmalı, bir yandan da çevre ve doğanın kirlenmesi önlenmelidir.”



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)