adscode
adscode

TDK Bilim kurullarında İnceleme Yapılacak

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türk Dil Kurumunun "müsait" kelimesi tanımına ilişkin, "TDK bilim kurullarında gerekli incelemeler yapılacak ve bu konuyla ilgili gerekli açıklamaları bilimsel çerçevede…

TDK Bilim kurullarında İnceleme Yapılacak
Türkiye'den Haberler

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk Dil Kurumunca (TDK) bir otelde düzenlenen "Türkçenin Köken Bilgisi Sözlüğü" çalışma toplantısı sonuç oturumuna gelişinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"TDK'nın 'müsait' kelimesi tanımının, Meclis Genel Kurulu'nda tartışmaya yol açtığına" ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, bu konudan, dün kamuoyuyla birlikte haberdar olduğunu söyledi.

Konunun siyasi değil bilimsel olduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Sadece Türk Dil Kurumu sözlüğünde değil, daha önceki sözlüklerde de o şekilde yer almış bir ibare var. Dolayısıyla Türk Dil Kurumu bilim kurullarında gerekli incelemeler yapılacak ve bu konuyla ilgili gerekli açıklamaları bilimsel çerçevede yapacaktır. Dolayısıyla bunun bir siyasi tartışmaya dönüşmesi, öyle Türk Dil Kurumunu yıpratmaya dönük bir tartışma haline gelmesine müsaade etmemek lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, "TDK'da 'kadın' kelimesinin 'hizmetçi bayan' olarak tanımlanmasına" ilişkin soruyu yanıtlarken de "Bunların hepsi maalesef lügatlerimizde bu şekilde yer almış. Onun için bilimsel bir tartışma konusu diyorum" ifadelerini kullandı.

Bilimsel açıklamanın yapılacağını dile getiren Kurtulmuş, "Ama burada bir ayrımcılık anlamında, kadınları aşağılayan ya da kadına hakaret anlamında bir yaklaşım varsa bunu da zaten TDK, gerekli ilmi çalışmaları yaptıktan sonra düzeltir" diye konuştu.

Kurtulmuş, meselenin ilmi çerçevede ele alınması gerektiğini ve buna ilişkin açıklamayı da TDK'nın yapacağını kaydetti.

"Bu sorun kalıcı bir sorun da değildir"

Kurtulmuş, "Dolarla ilgili hükümet olarak atmayı planladığınız adım var mı? Dün Başbakanlık'taki ekonomi zirvesinin ardından yapılan açıklamada bir paketten söz edildi, bu paketin içeriği nedir" sorusu üzerine, dünkü toplantının son derece verimli geçtiğini vurguladı.

Ekonominin sadece kur ve faiz politikalarından ibaret olmadığına işaret eden Kurtulmuş, Türkiye Cumhuriyeti'nin 62. Hükümetinin bir ekonomi hedefi bulunduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Bu 2023 hedefi, hükümet hedefi olmaktan öte bütün Türkiye'nin devlet hedefi haline gelmiştir" dedi.

Türkiye'nin, büyük bir ekonomi haline gelebilmesi için her alanda atılacak adımlar bulunduğunu bildiren Kurtulmuş, "Bunun kur, faiz politikaları bir tarafındadır, istihdam politikaları bir tarafındadır, üretim ve sanayi politikaları bir diğer tarafındadır. Dün bütün bunları geniş çerçevede ele aldık. Çok uzun bir toplantı oldu" değerlendirmesinde bulundu.

2023 hedeflerine ulaşabilmek için yılda ortalama en az yüzde 5 büyüme hedefini tutturmak gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, "Bununla ilgili neler yapılacak, özellikle bu büyüme hedeflerini, kalkınma hedeflerini sağlayacak adımlar neler olacak, bunlarla ilgili çok titiz bir çalışma yapılıyor" bilgisini verdi.

Kurtulmuş, çok geniş alanda gerçekleştirilen çalışmaların, gelecek günlerde bir paket halinde Türkiye kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

Türkiye ekonomisinin sadece kendi başına bir ekonomi olmadığını anlatan Kurtulmuş, küresel ortamdaki gelişmelerin de Türkiye ekonomisini çok ciddi şekilde etkilediğini dile getirdi. Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Avrupa'daki gelişmeler, ABD ve Avrupa Merkez Bankası arasındaki para politikaları bakımından farklı uygulamalar, bunların ortaya çıkardıkları sorunlar, Ukrayna krizi, Rusya'daki petrolün düşmesi, çok farklı nedenlerle birlikte Türkiye'nin iç faktörlerinden kaynaklanmayan yeni bir durum ortaya çıkmıştır. O da maalesef döviz kuru aşırı değerlenmiştir. Bütün bunlarla ilgili tabii atılacak adımlar var. Ancak döviz kurları üzerinde karşılaştığımız sorun Türkiye'nin ekonomik yapısından kaynaklanan bir sorun değildir. Altını üstünü çizerek ifade ediyorum. Bu sorun aynı zamanda kalıcı bir sorun da değildir. Ümit ediyoruz ki çok kısa süre içerisinde dünya ekonomisindeki gelişmeler belli bir dengeye oturur ve Türkiye'deki döviz kurları da belli bir normal seviyeye doğru gelir."

Bütün bunları çok titiz şekilde, en ince ayrıntılarına kadar dünkü toplantıda tartıştıklarını belirten Kurtulmuş, "Farklı, çeşitli perspektifleri gündeme getirerek, hem büyüme açısından hem döviz, faiz piyasaları açısından hem Türkiye'nin yabancı sermayeyi çekmesi açısından, çok farklı açılardan konu ele alındı" diye konuştu.

Endişe edilecek bir durum bulunmadığına işaret eden Kurtulmuş, Türkiye ekonomisinin bu anlamda birtakım dalgalanmalara karşı son derece hazırlıklı ve dayanıklı bir makroekonomik yapıya sahip olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, "Bundan sonraki ekonomideki temel hedefimiz de 2023 hedefine doğru giderken, hem ekonomik alanda hem siyasal alandaki reform iradesini artırarak devam ettireceğiz ve bu reformların sürmesiyle eş zamanlı olarak Türkiye ekonomisinin üretim kabiliyetini artıracak adımları inşallah gerçekleştireceğiz. Bu paketin de ana felsefesi budur" ifadelerini kullandı. 

"Yanlış tespit etmişsek düzeltiriz"

TDK Başkanı Mustafa Kaçalin de "müsait kelimesinin tanımına" ilişkin sorular üzerine, bu ifadenin, daha önceki sözlüklerde de yer aldığını söyledi.

Kendilerine bir kelimeyle ilgili ikaz gelebileceğini ifade eden Kaçalin, "Biz neyse tespit ediyoruz. Halk buna 'elma' diyor, biz de onu yazıyoruz. Biz bir şeyi söyleyip de halkı yönlendirmiyoruz. Halk ne diyorsa biz onu tespit ediyoruz. Yanlış tespit etmişsek düzeltiriz, bizim tespitimiz doğruysa kalır" diye konuştu. 

"Konunun gündemlerine ne zaman geleceğine" ilişkin soru üzerine Kaçalin, 15 günden önce olmayacağını söyledi.

Kaçalin, "Sözlükte, kadına yönelik ayrımcı ifadelere yönelik çalışma olabilir mi" sorusunu yanıtlarken de "Bu başka bir şey. Her şeyi yaparız. Havacılıkla ilgili, ziraatle ilgili, kadınla ilgili, yani sözlükte insanımızın ne ikazı varsa şurayı dikkate alın, burada yanlış yapılmış' gibi" dedi.

"Kadın" kelimesinin "hizmetçi bayan" olarak tanımlanmasına ilişkin soru üzerine ise Kaçalin, kelimelerin anlamının zaman içinde değişebildiğine işaret etti. Herkesin kendilerine uyarıda bulunabileceğini anlatan Kaçalin, "Bu herkesin kurumu, gazeteci yayıncı, spor spikeri, seyyah, herkes kendince bize uyarıda bulunabilir, 'Bu yanlış, eksik, eskidi' diye, düzeltebiliriz" ifadelerini kullandı.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)