adscode
adscode

Temel Liseler Eğitime Hazır

Lise ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlayan dershaneler Eylül 2015 itibariyle ya kapanacak ya da yoluna lise olarak devam edecek.

Temel Liseler Eğitime Hazır
Eğitim
Aysel Bozan 

 3 bin 640 dershanenin yarısı okula dönüşmek için MEB’e başvurdu. Bu okullarda MEB müfredatının yanı sıra sınava hazırlık dersleri de verilecek  
  
Geçtiğimiz mart ayında çıkan yasa kapsamında, 1 Eylül 2015 itibariyle dershane adı altında kurum kalmayacak. Bu kurumlar ya kapanacak ya da temel lise ve hazırlık lisesi adlarıyla eğitime devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okula dönüşmek isteyen dershanelere teşvik sağlayacak. Bugüne kadar 3 bin 640 dershaneden yaklaşık yarısı dönüşüm için başvurdu.

MEB’in 2015 hedeflerinde ise 2 bin 500 dershanenin teşvik almak için başvuracağı öngörülüyor.   


Türkiye genelinde şubeleri bulunan zincir dershanelerin büyük çoğunluğu temel lise ya da hazırlık liseleri adı altında eğitim vermeyi tercih etti. Küçük bir kısmı da ortaokul ve ilkokul düzeyinde de eğitim verecek. Peki, bu okullarda eğitim nasıl olacak? İşte en çok merak edilenler:  

Sınavlara da hazırlayacak 

MÜFREDAT: MEB müfredatına uygun bir eğitim sunacak bu okullarda, aynı zamanda lise ve üniversite sınavlarına hazırlık konusunda da öğrencilere ek ders verilecek.   
KONTENJAN: Okullar fiziki koşullarına göre öğrenci alabilecek. Temel liselerde bir sınıfa toplam kontenjanın yüzde 30’undan fazla öğrenci alınamayacak.   
NAKİLLER: Dershaneden dönüşen okulların bir kısmı sadece lise 1’den itibaren öğrenci alırken, büyük kısmı ara sınıflarda da kayıt alacak. O nedenle başka okullardan da bu okullara nakiller yapılabilecek.  
KAMPÜS: 4 yıllık geçiş sürecinde kurumlar mevzuata uygun olmak koşuluyla mevcut yerleşkelerinde eğitim verebilecekler. Ancak 4 yılın sonunda standartlar yönergesine uygun okul binalarına taşınacaklar.   
TEŞVİK: Dönüşüme tabi okullara devlet, kontenjanın yüzde 50’si kadar teşvik verecek.   
ÜCRET: Bu okulların ücretleri, İstanbul’da ortalama 7 bin ile 20 bin TL aralığında, Anadolu’da ise 5 bin ile 8 bin TL aralığında olması bekleniyor. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)