adscode

Toplu Sözleşme Yalan Oldu

Anadolu Eğitim Sendikası :'Toplu Sözleşme Yalan Oldu'

Toplu Sözleşme Yalan Oldu
Özel Eğitim

Anayasa Referandumunun en parlak maddesi olan memurların toplu sözleşme hakkı bir türlü yasalaşamıyor. Yüz binlerce kamu çalışanını ilgilendiren Kamu Çalışanları Sendikalar Kanunu değişikliği bir türlü meclis gündemine getirilmezken, şikeye karışanların daha hafif ceza almasını sağlayan kanun ve bedelli askerlik düzenlemeleri jet hızıyla meclisten geldi geçti. “Bekletilemez” bulunan onlarca düzenleme ise kanun hükmünde kararname meclis tatildeyken ve hatta açıkken resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. 

 

Meclis takvimi içinde sendikal hayat ve toplu sözleşmeye ilişkin hükümlerin 2012 den önce yasalaşamayacağı anlaşılmıştır. Bu durumda zaten ek ödemeden de yararlandırılamayan öğretmen ve akademisyenlerin ilk birkaç ay daha zamsız 2011 maaşlarına talim etmeleri söz konusudur. Bazı yasalar için meclis fırtına gibi çalışırken memurlar söz konusu olduğunda bir yaprak bile kımıldamamaktadır.

 

Ülkenin Kara Koyunu memurlar…

 

Seçim dönemlerinde baş tacı edilen, türlü vaatlerle kandırılan devlet memurları açıkça “hükümete yakınız, güvence biziz” diyerek örgütlenen yandaş yapıların insafına terk edilmişlerdir. Sahibinin sesini yücelten, kadrosuzlaştırma, itibarsızlaştırma uygulamalarına en ufak bir tepki göstermeyen bu örgütler için de memur hükümetin malı, kendisinin tebaasıdır.

 

Devletin gündemi içerisinde promosyonlu vatan borcu, Suriye’nin demokratikleştirilmesi, hatta şikeciler kadar bile yer alamayan kamu çalışanları, vergisi peşin, derdi sabit kara koyunlar mıdır?

 

Referandum öncesi tüm reklam panolarını “EVET” ile donatan yetkili ve etkisiz Memur-Sen Konfederasyonunun kucağındaki yetki ile ne yapacağını merakla beklemekteyiz. 500 bini aşan üye sayısıyla Memur-Sen’in 2011 temsil yetkisini 2011 içinde kullanmak üzere yeri göğü inletecek eylemler yapacağına, yargı yolu ile hakkını arayacağına duyduğumuz inanç tamdır!..

 

Toplu sözleşme söz konusu değilken Ağustos ayı içerisinde başlatılıp sonuçlanan toplu görüşmelerle gelecek yılın maaş artış oranları netleşmekteydi. 2012 bütçesini bu oranlar sendikalarca müzakere etmeden tek taraflı olarak belirleyecek olan hükümet tamamen özgürleşmiştir. Yasal değişiklikler şimdi, hemen yapılsa da toplu sözleşmenin iki yıllık olması tasarlanmış, bir imzayla memurun iki yıllık geleceği ipoteklenmiştir.

 

Grev sigortası olmadan ve atananların ağırlıkta olduğu bir hakem heyetinin gölgesinde imzalanacak toplu sözleşmelerden reel bir fayda beklememekle birlikte, 2011 için bu sözleşmenin şeklen bile yapılamamış olması utanç vericidir. Sendikal hayatı demokratikleştiriyoruz derken memuru evdeki bulgurdan edenleri önce kendi seçmen ve üyelerine, sonra da Allah’a havale ediyoruz.

Cansel GÜVEN

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)