adscode
adscode

'Türkiye’de uygulanan sınavları katı buluyoruz'

ABD’de Yükseköğretim Kurumu niteliğinde olan Collage Board’ın Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Clay Henry, Türkiye’de uygulanan sınavlara yönelik, “Türkiye’de ortaöğretime ve üniversiteye girişte uygulanan…

'Türkiye’de uygulanan sınavları katı buluyoruz'
Özel Eğitim

 

 

Collage Board’ın Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Clay Henry, Türkiye’de uygulanan sınav sistemlerini de Hürriyet İK’ya değerlendirdi. Henry, ”Ortaöğretime ve üniversiteye girişte uygulanan tek sınavları çok katı buluyoruz. Bu tür sınavlar ABD’de üniversitelerin çok talep ettiği bir şey değil” dedi.
Amerika’nın Yükseköğretim Kurumu niteliğinde bulunan The Collage Board’a Oğuzkaan Koleji’nin üyeliği ve SAT merkezi (SAT-Scholastic Aptitude Test, ABD ve Avrupa’da üniversiteler tarafından kabul edilen sınav sistemi) olabilme başvurusunun kabulü nedeniyle Türkiye’de bulunan Henry, uygulanacak model hakkında bilgi verdi. Collage Board’ın Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Clay Henry ile sınav sistemi ve eğitim üzerine konuştuk.

 


Sınavın öncelikli amacı nedir?


 

- Uluslararası öğrencilerle bağlantı kurmak ilk amacımız. Bu liseyi üniversiteye bağlayan bir program. Programı alan öğrenciler üniversitelere hemen kayıt yaptırabiliyor. Sınavda dünya tarihi fizik, İngiliz edebiyatı gibi 34 ders var. Türkiye’de uygulayan birçok okul var. En popüler olanı Robert Koleji. Bu sınava talep artıyor. Bunun nedeni daha fazla Türk öğrencinin yurtdışına gitmek istemesi.

 


SAT’nin en önemli özelliği nedir? Nasıl öğrenci kazanmayı amaçlıyor?

 

- Mantık yürütebilen, problem çözebilen öğrencileri seçmek amacıyla uygulanıyor. Soruları da o tarzda oluyor. Amerikan tarzı bir sınav olduğu düşünülüyor ama herkese adil olan bir sınav. SAT’ın ilk aşaması olarak uygulanan deneme sınavları olan PSAT’ta ise daha çok yolunu ve yöntemini gösteriyoruz genel sınavların. Öğrenciler, bu denemelerle asıl sınavlara nasıl hazırlanması gerektiğini görüyor. Amerika’da Bakanlık yok. Üniversiteler bağımsız çalışıyor. SAT ile 3 bin 200 okul çalışıyor. Eğitim polisi görevini görüyor. Bu nedenle adil ve dürüst olması gerek. Bütün üniversiteleri kapsayacak düzeyde olması gerek. SAT’de Amerika tarihi ile ilgili bir şey ya da bir yazarla ilgili soru sorulmaz. Hepsi verilen parçadan çıkarılır. Açık olmamız gerekiyor. Sorular da buna göre oluyor. Amaç formül ezberlemek değil, verilen formülü nasıl kullanacaksın nasıl çözeceksin. Üniversiteye hazırlarken öğrencilere çok bilgi vermek yerine bu sistemi oturtmak amacımız.

 



Haberin Devamı İçin Tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)