adscode
adscode

Üniversite öğrencilerinin yarıdan fazlası açık öğretimde

2020-2021 öğretim yılı yüksek öğretim istatistiklerine göre, Türkiye’deki üniversitelerde kayıtlı toplam öğrenci sayısı 8 milyon 240 bin 997. Üniversite öğrencilerinin yarıdan fazlası (4 milyon 359 bin 34 kişi) açık öğretim öğrencisi.

Üniversite öğrencilerinin yarıdan fazlası açık öğretimde
Eğitim

Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) açıkladığı 2020-2021 öğretim yılı yüksek öğretim istatistiklerine göre, Türkiye’deki üniversitelerde kayıtlı toplam öğrenci sayısı 8 milyon 240 bin 997. Toplam nüfusu 83 milyon 614 bin civarında olan Türkiye’de her 100 kişiden 9,85’i üniversite öğrencisi. Veriler, üniversite öğrencisi sayısının her geçen yıl arttığını gösteriyor. 2019-2020 öğretim yılında üniversite öğrencisi sayısı yaklaşık 7 milyon 940 bin idi. 2018-2019 öğretim yılında ise bu sayı 7 milyon 740 bin civarındaydı.

Öğrencilerin yaklaşık yüzde 92’si (7 milyon 595 bin 918 kişi) devlet üniversitelerinde, yaklaşık yüzde 8’i de (645 bin 79 kişi) vakıf üniversiteleriyle vakıf meslek yüksek okullarında okuyor. Üniversite öğrencilerinin yarıdan fazlası (4 milyon 359 bin 34 kişi) açık öğretim öğrencisi.

YÖK verilerine göre, Türkiye’de 3’ü pasif olmak üzere toplam 203 üniversite var. Bunların 129’u devlet üniversitesi, 74’ü vakıf üniversitesi. Ayrıca 4 tane de vakıf meslek yüksek okulu bulunuyor. Bu üniversitelerdeki öğretim elemanlarının toplam sayısı ise 179 bin 685. Bunların 30 bin 562’si profesör, 17 bin 778’i doçent, 41 bin 508’i doktor öğretim üyesi, 38 bin 289’u öğretim görevlisi, 51 bin 548’i araştırma görevlisi.

Üniversitelerin kalite sorunu

Yüksek öğretim istatistiklerini VOA Türkçe’ye değerlendiren MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, Türkiye’nin nüfusa oranla üniversite öğrencisi sayısında OECD ülkeleri arasında ilk sırada olduğunu söyledi. Bu oranın Amerika’da yüzde 6, Almanya’da yüzde 3,7 olduğunu belirten Erkut, Türkiye’deki üniversitelerin kalitesinin sorgulanması gerektiğini söyledi: “Son YÖK raporuna göre 21 tane ‘üniversitede’ hiç uluslararası etkinlik düzenlenmemiş. Yine 21 tane üniversitede hiçbir sosyal sorumluluk projesi yapılmamış. 65 tane üniversitede öğrenciler hiç endüstriyel proje yönetmemiş. 6 üniversitede öğrenci başına düşen kitap sayısı, kütüphanede, birin altında. Kitaptan çok öğrenci var. 22 üniversitede öğrenci başına düşen e-yayın sayısı birin altında. 88 üniversitenin olumlu sonuçlanan patent, faydalı model ve tasarım sayısı koskoca bir sıfır. 28 üniversite TÜBİTAK’ın araştırma burslarından hiç faydalanmamış. 32 tane üniversitenin uluslararası ve ulusal kuruluşlar tarafından desteklenen AR-GE projesi sayısı sıfır. 160 üniversitenin laboratuvarlarında AR-GE, inovasyon ve ürün geliştirme kapsamında sunulan hizmet sayısı sıfır.”

“Plansız programsız büyüme”

"Her İle Bir Üniversite: Türkiye'de Yüksek Öğretim Sisteminin Çöküşü" kitabının yazarı ve Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar da yüksek öğretimdeki büyümenin plansız ve programsız olduğunu vurguladı. “Sizin 2001’de 1,5 milyon öğrenciniz varken 2020’de bir anda 8 milyona çıkıyorsa, 2001’de 71 tane üniversiteniz varken 2020’de bir anda 204’e çıkıyorsa bu, büyüme trendleri sorunudur. Ne yazık ki bu olağan dışı büyümeyi, plansız, programsız büyümeyi tıpkı kanserli hücrenin büyümesine benzetebiliriz.”

Kaynar, 1980’lerin ortalarından bu yana her ile bir üniversite açma düşüncesinin eğitimin değil, ekonominin ihtiyaçlarından kaynaklandığını ifade etti: “Bir üniversitenin açılması demek, o ile daha fazla yatırım yapılması demek. Orta, üst gelir seviyesine sahip birtakım hocaların oraya gelmesi demek. Belli sayıdaki gencin o ile gelmesi, çay içmesi, kahve içmesi, kola içmesi, alışveriş etmesi, pantolon alması, kazak alması, sinemaya gitmesi, kiraları arttırması demek.”

“Gelecekte ihtiyacımız olmayan alanlarda yüksek kontenjan koyuyoruz”

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı da her ile üniversite açılmasının popülist bir politika olduğunu belirterek “Bu, halkı memnun etme, işsizliği erteleme ve küçük şehirlerin ekonomisini canlandırma projesidir” dedi. Erkut, yükseköğretimin herkes için bir hak olmadığının altını çizerek, “Üniversitenin amacı herkese eğitim vermek değil. Geleceğin liderlerine çok kaliteli eğitim vermek ve onların lokomotif olmasını sağlamak. Elinizdeki kısıtlı kaynakları ülkeyi ileriye götürecek, ülkede her alanda liderlik yapacak insanlar için kullanmak zorundasınız, Açık öğretim herkese açık. Orada sorun yok. Ama örgün öğretimde 3 milyon 700 bin, 4 milyon üniversite öğrencisine şu anda Türkiye’nin kesinlikle ihtiyacı yok” diye konuştu.

Üniversitelerde fakülte ve bölümlerin kontenjanlarının da sorunlu olduğunu vurgulayan Erkut, yaklaşık 440 bin öğretmen adayı atama beklerken, 40 bini üzerinde kontenjana sahip 90 eğitim fakültesi olmasını buna örnek gösterdi. Türkiye’deki en popüler bölümlerin İlahiyat, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Tarih bölümlerin olduğuna dikkat çeken MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı, “Gelecekte ihtiyacın çok yüksek olduğunu bildiğimiz alanlarda kısa kalıyoruz. Gelecekte ihtiyacımız olmadığını bildiğimiz alanlarda yüksek kontenjan koyuyoruz” dedi.

Peki diplomalı işsizliğin giderek arttığı bir dönemde, iş bulma ihtimali düşük olan bölümlere niye böylesine bir talep var? Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar’a göre bunun en önemli nedeni sosyal statü: “Üniversiteli olmak, nerede okuduğunuzdan, hangi üniversitenin hangi bölümünü bitirdiğinizden bağımsız olarak, kadın ya da erkek gençlere bir statü atlatıyor. Açılan üniversiteler de bunun farkında. Üniversiteli kimliği, hayali, titri veriyor. Gelenler de aslında bunun böyle olduğunu biliyorlar. Biraz belli üniversite havası koklamak için belli üniversitelere gidiliyor. Belli bir mesleki eğitim almak için ya da entelektüel gelişim sağlamak için değil. Tabii bu, her üniversite için geçerli değil.”


Üniversitelerde liyakat sorunu

Prof. Dr. Erhan Erkut’a göre, toplam sayısı 180 bine yaklaşan öğretim elemanları da hem nicelik hem nitelik olarak yetersiz: “Son 30 yılda üniversite kapasitemizi 20 misline çıkardık. Böyle devasa bir büyümeyi kaldırabilecek bir akademisyen yetiştirme kapasitemiz yok ki bizim. Öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerini saymazsanız, çünkü öğretim üyesi diye bakılır bu oranlara dünyada, öğrenci başına düşen öğretim üyesi diye baktığınızda 41,5’teyiz şu anda. Avrupa’daki standart 20. Amerika’nın en iyi üniversitelerinde bu 8’e, 9’a kadar düşebiliyor.”

Erkut, YÖK raporuna göre uluslararası hakemli dergilerde öğretim elemanı başına düşen yayın sayısının yılda 0,36 olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Vasıflı öğretim üyesi sayısı çok düşük. Erhan Karadağ hocanın araştırmasına göre Türkiye’deki 68 rektörün Web of Science veri tabanına kayıtlı bir tane bile makalesi yok. Bu rektörlerin hiç birisi yurtdışında hiçbir üniversitede yardımcı doçent bile olamazlar, öğretim üyesi olamazlar.”

Prof. Dr. Kaynar da akademisyen olma kriterlerindeki değişikliklere ve cinsiyet eşitsizliğine vurgu yaptı: “Doçentliği kaldırıp doktor öğretim üyesi yapmayla, doçentlik sınavlarında sözlüyü kaldırmayla, yabancı dil barajını düşürmeyle ya da birleşik doktora programı açıp daha böyle motorize hızla akademik personel yetiştirmeye çalışmakla acaba doğru mu yapıyoruz? Bunlar sorgulanmalı. Türkiye’de toplam 30 bin 674 profesör var. Bunun sadece 9 bin 974’ü kadın. Ama araştırma görevlisi sayıları olarak baktığımızda, 51 bin 503 araştırma görevlisi var. Bunun 26 bin 395’i kadın. Kadın sayısı daha fazla. Bu da demektir ki yukarı doğru çıktıkça bir cam tavan ne yazık ki akademide bile işliyor. Bölüm başkanı, dekan, rektör, enstitü müdürü sayılarını aldığınızda bu konuda üniversitelerin tam anlamıyla dökülme durumunda olduğunu görürsünüz. Ne yazık ki rektörleri bir araya topladığınızda erkek yurdu gibi bir şey çıkıyor ortaya ki pek arzu edilir bir durum değil.

Üniversitelere ayrılan kaynak

Prof. Dr. Erhan Erkut, Boğaziçi Üniversitesi’nin yıllık 350 milyon dolar bütçesi olduğunu belirterek “Amerika’da 1 milyar doların altında bütçesi olan bir araştırma üniversitesi bulamazsınız. Mesela Michigan Üniversitesi’nin bütçesi 9, 10 milyar dolar seviyelerinde. YÖK, öğrenci başına cari gider rakamlarını açıklamaya başladı. Takke düştü, kel göründü. Öğrenci başına 10 bin 400 lira harcıyoruz. Bu ülkede anaokuluna 60 bin lira alıyorlar, en iyi vakıf üniversitelerine 100 bin liraya giriliyor. 187 tane üniversitemizin öğrencilere harcadığı cari giderlerin hepsinin toplamı 7,5 milyar dolar. Bir Amerikan üniversitesinin bütçesi ediyoruz” dedi.

“Üniversitenin özgürleşmesi gerekiyor”

Üniversitelerde kaliteyi artırmak için ne yapılması gerekir? Erkut bu soruya, “Kontenjanların rasyonalize edilmesi lazım. Üniversite sayısının da azaltılması lazım. Kaynakların da artırılması gerekiyor. Kaliteye önem vermemiz gerekiyor. Ama bunun için olmazsa olmaz iki tane şart var. Birincisi liyakat, ikincisi akademik özgürlükler. Akademik özgürlük olmadan akademi olmaz. İstediğin kadar para harca. Hiçbir yere gidemezsin. Eleştiri olmadan, eleştirel düşünme olmadan bilim ilerlemez. Bilim ilerlemeden teknoloji ilerlemez, inovasyon yapamazsın, endüstride gelişemezsin, ekonomin gelişmez. Bütün bunların birbirine bağlantılı olduğunu herkesin bir fark etmesi gerekiyor ve üniversitelere otonomi sağlanması gerekiyor. Üniversitenin özgürleştirilmesi gerekiyor” cevabını verdi.

Prof. Dr. Kaynar ise, üniversitelerin ekonomik ya da siyasi saiklerle değil, eğitim politikası etrafında organize edilmesi gerektiğini belirterek, “Üniversiteyi, düşünmesi, nefes alması için bir bırakın. Siyasetçilerin bu işlerden bir miktar olsun elini, ayağını çekmeleri gerekiyor. Çünkü sen iktisat politikası olarak üniversite açarsan, ben yaptım oldu diye üniversite açarsan, üniversitedeki rakamları yarış haline, övünme mevzuuna getirirsen üniversitenin kalitesini düşürüyorsun. Üniversiteyi, üniversite için düşünmek lazım. Bunun önünü açtığımız zaman elbette ki hocalar, uzmanlar, bürokratlar çok daha aklı selim kararlar alacaklardır” dedi.

Kaynak: www.amerikaninsesi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
asa leb araba günlükleri araba teknolojisi araba tutkusu blog blog haberleri araba yolculukları oto blogcu oto blog diyarı oto blogum oto ekspertiz online oto inceleme blog otomotiv blogu eko haberleri ekonomi blogu ekonomi dün ekonomi forumu ekonomi h ekonomi habercı ekonomi haberler ekonomik site ekonomiler ekonomi türkiyede magazin haberler magazin hattı magazin hayat magazin içeride magazin m magazin postası magazin show magazin türkiyede magazin tutkusu magazin vizyon moda analiz moda haberin moda izi moda kral teknoloji star moda saatin moda stili moda trendin moda tutkun moda yaz moda yolun sağlık analiz sağlık h sağlık haberi sağlık kilo sağlıklı yiyecek sağlık site sağlık tedavim teknoloji p sağlık trendleri sağlık ve form sağlık vitamin teknoloji çember teknoloji dijital teknoloji h teknoloji kajan eko haberleri ekonomi blogu ekonomi dün ekonomi forumu ekonomi h ekonomi habercı ekonomi haberler ekonomik site ekonomiler ekonomi türkiyede yıldızlar ne diyor magazin elması spor blogum spor cini spor cun spor dun spor formu spor icerde spor trendleri spor türkiyem teknoloji türkiyem teknoloji tutkusu teknoloji yazarım teknoloji yurdum yaşam blogcu yaşam formu yaşam h yaşam habercı yaşam haberi yaşam hocan yaşam koçunuz yaşam rehberin yaşam sitem yaşam trendi yemek chef yemek gurme yemek hızlı yemek katalogu yemek lezzet yemek menü rehberi yemek tarifal yemek tarifimiz yemek u yemek ustası narko setkisi spor haber de spor hb ahşap ürünlerim aklınızda ne varsa apple ürünler ayakkabı ürün bahçe ürünlerim balıkçılık market banyo ürünleri bitcoin fiyatları blog haberleri cam ürünler çocuk oyuncaklarım deri ceket al elektrik alışveriş emlak ajansı emlak analizim emlak blogcu emlak fırsatın emlak h emlak haber de emlak konut işyeri emlak konutun emlak türkiyem emlak uzmanın en ucuz online ev mobilya ürün ev ürünleri fiyat kasası fiyat radarı foto ürünleri gece ürünleri gıda alışverişi her şey çok uygun hobiler dükkanı jet fırsatlar kahve satışı kamilastyle kampanyalı ürün kırtasiye ürün kitap alışverişi kolay fiyat sepeti kolye çeşitleri kombi fiyat kozmetik yolu küpe çeşitleri oyuncak salonu parça spot parkside postal pc parçaları pratik fırsatlar prefabrik fiyatı prefabrik fiyatı sahte kamera takipazarım tatil ajansı telefon aksesuarım telefon aksesuarların yüzük çeşitleri araba yedekleri cleveland 2009 hawk tuah diva 2 milyon istanbullu oss servisi akademedia tarihi forma gateway cafe and catering cv travel crosswording baby toto maydien mendocino mortgage homegrown books the mindberg akrostiş şiirler motopot açıköğretim edebiyat hisse haberi ajans portal psikoloji haber gündem 724 haber açık haber ajansınız haber akademisyen haber analist haber analiz et haber ankara da haber arama haber aranır haber araştırması haber asia haber astro haber atomic haber bilgisi haber bilinci haber çeşit haberci 360 haber çizgi haber coğrafyası haber dalgası haber daqiqa haber dedektifi haber denklemi haber detayı haber diken haber dream haber dün haber dünyadan haber etiketi haber etkinlik haber eylem haber f5 haber fan haber felsefesi haber fenomen haber fırsatı haber flux haber gazetede haber gölgesi haber güncel gündem haber gündemin haber güzel haber her yerde haber heyecan haber içeride haber ihtimali haber ilan haber interaktif haber işleri haber istanbulu haber izci haber joy haber kapak haber kitaplığı haber koleksiyon haber konferans haber köşe haber köşeniz haber kozmik haber kral haber kronik haber kutup haber labirenti haber lenin haberler 5 haber lokasyonu haber main haber meclis haber meclisi haber menajeri haber mevcut haber netim haber nevs haber okus haber okuyor haber onayı haber oom haber ormanı haber panel haber paradoksu haber paraleli haber patikası haber patron haber projeksiyonu haber reklam haber saatin haber şelalesi haber seyyah haber sezgisi haber simge haber sistemin haber sohbet haber son dakikada haber sor haber strateji haber tartı haber ticaret haber ting haber tor haber türkiyeli haber türkiyem haber tutku haber üçgen haber ülkesel haber un haber verir haber verisi haber w haber way haber xpress haber yaklaşım haber yansıması haber yazıyor girişimci kadınlar kınık haber özgün sohbet söz web tr portali memur 7 haber lion haber alın haber mega haber kaynak haber deniz haber ilgi haber pan haber tescil haber cik haber kap haber aktif haber zaman haber pus haber etik haber live 360 haber plus 360 haber dizini haber artı haber kalem haber sunum haber iletişim haber 360 derece haber ana haber anket haber hattın haber sevi haber kulis haber webi haber starı haber kule haber sans haber sepetin haber sonu haber yazın haber merkezin haber bil haber kural haber kimde haber izci kesit haber haber ince rüya haber haber ilçe bir haber al haber ini haber cimiz haber notaları haber fark haber format yol haber yeni port haber haber hızlı portal haber haber trendi haber kaynağın haber son dakikada haber günceli haber aktüeli haber vagon haber beyaz haber siyah haber ac haber yer haber yerin haber ulu haber cani haber av haber hızır haber azeri haber resmi haber sağlıklı haber ankara da haber sistem haber moda haber istanbulu haber ad haber ilk haber kurul haber seyir haber sefir haber er haber pek haber medya da haber imizi haber elli haber ganyan haber yolcu haber evin haber eski haber eksi haber tez haber sakarya da haber gizem haber tarifi haber ileri haber saatin haber halkı haber sosyalik haber webci haber merkezi 724 haber anadolu da haber globalde haber gözde haber popüler haber istihbar haber başında haber fikri haber ticari haber bugünün haber kanalımız haber özeli haber vizyonun haber mansetin haber gündemin haber dünyada haber günü haber servis haber hedef haber son dakika tr haber tr portali haber medyacı haber sayfa haber futbolu haber yerim haber sevdiklerim haber dijitalde haber fikrim haber özetin haber gurme haber toptan haber lig haber siyasi haber siyaset haber meclisi haber mecliste haber sayacı haber vari haber sokağı haber kapsamı haber hayal haber uçurum haber kurulu haber orda haber doğal haber doğa haber dağ haber ortak haber 101 haber asıl haber devam haber ortam haber disk haber yapın haber evim haber yazılı haber radyom haber tartı haber sistemin haber simge haber imge haber sezgisi haber bilinci haber fenomeni haber sevgisi haber f16 haber savunma haber eri haber denk haber panelde haber strateji felsefi haber haber sa haber hafta haber parsi haber verisi haber ismi haber osmanlı haber neti haber koleksiyon haber şehri haber icra haber magazini haber odada haber yeni ay haber yenilik haber dibi haber kara haber ala haber rapor haber fayda haber kaç haber eylem haber dünyan haber tahmin haber gelecek haber karar haber kurulum haber adresim haber çevre haber ulaşımın haber plan haber kutlu haber sporda haber gurmesi haber kültürü haber arama haber umut haber ufkum haber konuk haber tarih haber coğrafi haber sağlam haber kozmik haber gezin haber kitapı haber galeri haber sinemam haber topluluk haber ekonomim haber fokusu haber birlik haber kapsamda haber bilim haber festival haber söyleşi haber açıklama haber tartışma haber tespit haber medyam haber insanı haber gece haber baskı haber program haber ilizyon haber say haber sanatı haber dakikada haber seti haber patron haber fan haber eksik haber elim haber okul haber çözüm haber beyni haber eğitim haber mevcut haber dilek haber yazı haber ani haber mesaj haber onay haber etki haber patikası gündüz haberi haber hizmeti yerel haberin sabah haberi bölgesel haberler anadolu haberi haber okulu dijital haberim haber hattım basın haberi haber linkin gündem tr şehir haberi haber parkı takvim haber olay haberi bölgeden haber son dakikada haber ham haber has haber vatandan haber kulisden haber köşe haber her şey haberde haber bizim haber buradan tr habercin haber kuliste kural haber haber koru öğlen haber haber sonda uçurum haber halk haberi haber yüzyıl haber hbr haber sektör haber kur lider habercı bu habercı tuy haber haber günün oyun garanti tekno herif doğal turizm edep haber hedef kalite üniversite kariyer kornet oyun garanti kelam haber akrostiş şiirler magazin arabstor runtobet