adscode

‘Ya YGS’ye yeniden yapsınlar ya da LYS’yle öğrenci alsınlar’

YGS’de yaşanan skandallar ardı arkası kesilmiyor. Uzmanlar öğrencilerinde psikolojilerini göz önünde bulundurarak yetkililerin acilen karar vermelerini istiyorlar...

‘Ya YGS’ye yeniden yapsınlar ya da LYS’yle öğrenci alsınlar’
Özel Eğitim

Uzmanlar ne söylüyor;

Türkiye'nin önde gelen matematikçilerinden Prof. Ali Nesin, şifreyi herkesin anlayabileceği şekilde açıklıyor: En büyük cevabın sağındaki şıkkı işaretle, 23 soru cepte! Üstelik bu yöntem sadece matematikte değil, sayısal şıkların bulunduğu diğer testlerde de geçerli olacağını söylüyor.

Taraf Gazetesi'ne konuşan Nesin,  “Sınava şaibe düştüğünü, kasıt da olsa beceriksizlik de olsa her iki durumda da sorumluların istifa etmesi” gerektiğini vurguladı. Ali Nesin kuşkular nedeniyle “belli bir puanın üstünde puan almış adayların kitapçıklarının” kontrol edilmesi gerektiğini savundu.

ODTÜ Kriptoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Diker Yücel de Ali Nesin'in söylediklerini doğruladı ve ÖSYM'nin kişiye özel soru kitapçığı yöntemini eleştirdi:

"Bundan sonra eskiden olduğu gibi 10 soru kitapçığına bağlı kalınmalıdır. Kişiye özel soru kitapçığı kesinlikle kullanılmamamlıdır. ÖSYM bu yöntemi değiştirmezse önümüzdeki sınavlarda öğrenci şifre aramaya başlayacaktır. Benim kanım bu sınav kesinlikle iptal edilmelidir ve 10 soru kitapçığına geri dönülmelidir.

ODTÜ Kriptoloji Bölümü Ana BilimDalı Başkanı Prof. Dr. Ersan Akyıldız “Şifreleme olduğu ortaya çıktı. Bu sistemin ürettiği bir yanlış, sınav iptali olmasın için yeterliydi” sözleriyle bu bilgiler ortaya çıkmasa bile sınavın iptal edilmesi gerektiğini savundu. Prof. Gül’ün de kabul ettiği “Z5Medyan” veya “Beşli Tekrar”, “Çember çevirme” olarak da isimlendirilen şablon uygulandığında doğru yanıtlara ulaşılması “sınavın iptali için iki neden de hazır” söylemlerini güçlendirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Baykal ise şifre iddialarının "tesadüfle" açıklanamayacağını söyledi. Prof. Baykal, sınavın iptal edilip LYS ile yerleştirme yapılması gerektiğini söyledi.

 




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)