adscode
adscode

YGS Türkçe'de hatalı soru iddiası

Bir edebiyat öğremeninden Türkçe testinde 13. soru için hatalı iddiası...

YGS Türkçe'de hatalı soru iddiası
Sınavlar
'Ben edebiyat ögretmeniyim. Bugün sınavda da görevliydim. Sınavda da görevliydim. Sınavdan sonra YGS Türkçe testi 13. soruya baktım. Sorunun açıkça yanlış olduğunu belirteyim. Bu sorunun cevabını ÖSYM C şıkkı olarak vermiş. Evet doğrudur, iki sözcük de aynı türdedir... Ancak B şıkkındaki 'yalnız' sözcükleri de tür olarak aynı görevdedir. Yani ikisi de zarftır. ÖSYM bunlardan birini zarf, diğerini edat olarak vermiştir. Yazım yanlışı sorularını hazırlarken Türk Dil Kurumunun sözlüğünü kaynak kabul eden, üstelik soruları bu kaynaktan hazırlayan soru yazarları, keşke bu soruyu hazırlarken de o kaynağa baksalardı. 

Siz de TDK sözlüğünü açarak 'yalnız' sözcüğünün hangi anlamdayken edat olduğunu örnekleriyle beraber görebilirsiniz. Eskiden biz 'yalnız sözcüğünü 'sadece' anlamı veriyorsa edat olarak veriyorduk ama artık TDK bunu zarf olarak veriyor. Biz de notlarımızı ona göre güncelliyoruz.
Örneğin eskiden 'ama,fakat, oysa, gelgelelim' gibi sözcüklerden önce noktalı virgül kullanıyorduk. Ama TDK bunu kaldırınca ÖSYM de metinlerde kaldırdı. Soru bunları soru olarak sordu. 
Yazımda, noktalamada bunu uygulayan yazarlarımız, bu konuda dikkat edememişlerdir. Ama biz buna dikkat ettik ve öğrencilerimize de böyle anlattık. Bu soru iptal edilmeli ve öğrencilerin hakkı asla yenmemelidir.
Müfredat sürekli yenileniyor, her şey güncelleniyor. Günceli takip etsek bir dert, takip etmesek başka bir dert...
Takip etmesek eminim diyecekler ki öğretmenler kendilerini yenilemiyor, gelişmeleri takip etmiyor, geride kalıyorlar...
Desinler...
Biz sesimizi duyurmasak da öğrencilerimiz için kendimizi eritmeye, feda etmeye devam edeceğiz.
Yalnız...
Bu yazdıklarımızı duyurmanızı rica ediyorum.
ÖSYM'nin bu soruyu inceleyip iptal etmesi elzem olmuştur.''
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)