adscode

Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Neden Geri Dönmüyor?

'Yeni YOK yasasının mahkûmiyetlere son vermesini istiyoruz'

Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Neden Geri Dönmüyor?
Özel Eğitim

'Ben bir akademisyenim fakat maalesef mobbing uygulamalarından dolayı size ismimi arz etmekten çekiniyorum. Çünkü hür değilim ve elim kolum bağlı. Özgürlüğün ne derece önemli olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Özgür olmadığınız ve mecburi hizmetle 10-15 yıl mahkum olduğunuz bir yerde nasıl bilim üreteceksiniz ne kadar verimli olacaksınız. Bunları sizlerin takdirine bırakıyorum.

 

Yurt dışındaki Türk bilim insanları neden geri dönmüyorlar? Dönmek isteyenlerin ise yaptıkları ilk iş Nasrettin Hoca misali Damdan Düşenleri bulup onların haline bakmak oluyor. Maalesef üllkemizde hizmet etmek için dönmüş bulunan bilim insanlarına sahip çıkan olmamaktadır. Biz herhangi bir ayrıcalık istemiyoruz. Fakat Ülkemize döndüğümüzde özellikle üniversitelerde yabancı biri gibi karşılanmaktayız ve dışlanmaktayız. Kendim şahsım olarak yaşadığım bir olayı aktarmak isterim. Bana döndüğüm üniversitede şu söylendi “madem Amerika’ da 6 yıl gezdin (Master ve Doktora yaptım ama onların gözünde gezdim) şimdi en ücra yer olan A üniversitesinde git çalış. Ben ülkeme hizmet etmek için döndüm ve ülkemin her köşesinde de hizmet etmeye hazırım. Fakat beni Yurt dışında master ve doktora eğitimi için gönderen programın amacı kalifiyeli bir bilim insansı olarak yetişmem ve Ülkeme dönerek bu bilgi birikimimi alandaki arkadaşlarla paylaşmamdı. Ben bunu Rektör beye söylediğimde gerek yok sen orada da çalışırsın dediler. Ve bunu söylediklerinde geldiğim A üniversitesinde hiçbir hoca ve alt yapı yoktu.

Sayın Hocam, Üniversitelerde özgür düşünebilme, fikirleri özgürce paylaşabilme ve rekabet ortamının oluşabilmesi için akademik personelin yüksek öğretim kurumları veya kurumlar arası geçişin mutlaka kolaylaştırılması gerekmektedir. Maalesef zorunlu hizmetteki şartların ağır olması nedeniyle (Yeni YOK yasa çalışması Madde 55 Yurt içi görevlendirmeler bire bir Yurt dışı görevlendirmeler bire 2 katı hizmet istenmektedir) Yurt Dışında eğitim alan arkadaşların başka üniversitelere geçişleri neredeyse imkânsız hale gelmektedir. Bunu bilen yönetimlerde bu arkadaşlara her türlü baskıyı yapmaktadırlar (nasıl olsa eliniz kolunuz bağlı ve hiçbir yere gidemezsiniz demektedirler). Birçok mobbing uygulamasına maruz kalmaktadırlar. Biz zorunlu hizmet olmasın demiyoruz. Sadece daha iyi çalışabileceği akademik anlamda daha verimli olabileceği üniversitelere geçişlerinin diğer akademik personeller gibi gerekirse istifa yoluyla (yolluk ve yevmiyeden feragat ederek) sağlanmasıdır. Tüm bunları yaşamış veya yaşayan kişiler olarak yurt dışındaki arkadaşlarımız veya meslektaşlarımız Ülkelerine dönmek için bizlerle istişare ettiklerinde karşılaşacakları problemlerle ilgili olarak ne cevap alacaklarını tahmin etmek zor olmasa gerektir. Bu durum, maalesef Yurtdışındaki bilim insanlarının Türkiye’ ye dönmemelerindeki en büyük sebep olarak karşımıza çıkmaktadır. Beyin göçünü tersine çevirebilmek için çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve akademik personelin yüksek öğretim kurumları veya kurumlar arası geçişin mutlaka kolaylaştırılması gerekmektedir. Özgür olamayan bir insan ne kadar sağlıklı düşünebilir ne kadar bilim üretebilir ve ülkesine ne kadar yarar sağlayabilir.Bu nedenle yeni YÖK yasası ile daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak için bu şartlar tekrar gözden geçirilmelidir.'


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)