adscode
adscode

Zam oranı yüzde 150’ye ulaştı

Vakıf üniversitelerinde bu yıl yüzde 200’ü aşan oranda zamlı öğrenim ücretlerini ödemekte zorlanan öğrenciler, şimdi de gelecek yıl için açıklanan ücretler karşısında şaşkınlar. Öyle ki yüzde 150’ye varan oranda zam yapanlar var.

Zam oranı yüzde 150’ye ulaştı
Üniversite

Vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretlerinde yüzde 200’ü aşan oranda yaptığı zamlar, 2022-2023 akademik yılının başından itibaren öğrencilerin tepkisini çekiyor. 2022 yılında Beylikdüzü’nde bulunan bir üniversitenin zam açıklamasının ardından mahkemeye taşınan bu konuda, Bakırköy 6. Tüketici Mahkemesi en fazla yüzde 79.60 zam yapabileceği yönünde emsal niteliğinde karar almıştı.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar da akademik yıl başlamadan önce, meslek yüksekokullarıyla birlikte sayıları 79 olan vakıf üniversitelerine, öğrenim ücretlerinde indirim yapma çağrısında bulunmuştu. Ancak Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre üniversitelerin ücret oranını belirlemede önlerinde herhangi bir sınırlama yok. O nedenle üniversitelerin çoğu öğrenim ücretlerine fahiş oranlarda zam yapabiliyor. 2022-2023 akademik yılında yıllık 400 bin TL’ye varan miktarlarda ücret belirleyen üniversiteler dahi var. Bazı üniversiteler akademik yılın başında güz dönemi için ücretlerini açıklamış, bahar dönemi için de zam oranlarını duyurmuştu ancak içlerinde belirlenenin üzerinde ücretlerini artıranlar oldu. Bazıları da 2023-2024 akademik yılı ücretlerine yüzde 150’ye varan oranda zam yaptığını açıkladı. Erken kayıt döneminde kademeli olarak indirime gidenler de bulunuyor.

Uyarılar dikkate alınmıyor

6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretlerinde yeni bir düzenlemeye gidip gitmeyeceği ise merak ediliyordu. Öyle ki YÖK’ün aldığı kararlar sonrasında tüm üniversitelerde önce online sonra da nisan ayında uzaktan ve yüz yüze olmak üzere hibrit eğitime geçilirken depremden etkilenen öğrencilerden bahar yarıyılında katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacağı kaydedilmişti.

YÖK’ten yapılan uyarılara rağmen öğrenim ücretlerine yüksek oranlarda zam yapmaya devam eden vakıf üniversiteleri, ödemede zorluk yaşayacağını dile getiren, borcunu erteleme ya da zam oranının düşürülmesini talep eden ara sınıf öğrencilerinin isteklerini dikkate almıyor.

‘Bırakmak zorunda kalacağız’

Yeni dönem öğrenim ücretlerine iki katından fazla zam yapan üniversitelerde okuyan öğrencilerin görüşleri şöyle:

Ebelik bölümü 2. sınıf öğrencisi: Yüzde 50 burslu okuyorum, geçtiğimiz yıl ilk tercih indirimiyle 24 bin TL öğrenim ücreti ödemiştim. Bu yıl fiyat 51 bin TL oldu. Yani yüzde 100’ü aştı. Vakıf üniversitesinde okuduğumuz için çoğumuz burs alamıyoruz. Kendimiz para kazanıp okumaya çalışıyoruz.

Gazetecilik bölümü 2. sınıf öğrencisi: Bölümümde yeni dönem ücretler, 15 Nisan-14 Mayıs tarihleri arasında peşin ödeme için 38 bin 851 TL, ağustos ve sonrası için 47 bin 250 TL olarak belirlendi. Önceden taksitle yıllık 21 bin TL ödedim. Şimdi yıllık 48 bin 300 TL ödeyeceğim. Zamlar nedeniyle arkadaşlarım üniversiteyi bırakacak. Ben de çalışmak zorunda kalacağım.

Endüstri mühendisliği 1. sınıf öğrencisi: Yıllık 55 bin TL ödüyordum, 2023-2024 akademik yılı için erken kayıtta taksitli yıllık 98 bin 10 TL ödedim. Fiyatı gördüğümde şaşırdım. Artan enflasyon karşısında sonraki yıllar rakamın ne olacağını bilmiyorum.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)