adscode

Zorla Değil Dans Ederek Öğrensin!

Okula yeni başlayan ve okuma yazmayı henüz öğrenememiş ya da öğrenme zorluğu çeken öğrenciler, boş zamanlarını nasıl değerlendirmelidir?

Zorla Değil Dans Ederek Öğrensin!
Özel Eğitim

Önce ritm sonra kalem!

 

Bir vals müziği ile 8 çizmek, rock müziği ile eğlenceli bir şekilde köşeli çizgiler oluşturmak, parmakları rengarenk boyaların içine daldırarak kağıt üstünde dans ettirmek, yazı yazmayı öğrenmenin ilk adımlarını oluşturuyor.

I. Dönem okuma yazmayı öğrenemeyen, öğrenmede güçlük çeken minikler; ses, müzik, ışık ve ritim eşliğinde, beş duyuyu çalıştıran öğrenme metodu sayesinde daha çabuk ve kolay okuma ve yazma öğrenebiliyorlar. Öğrenme Terapisti Psikolog İnci Özkoray; öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin farklı metodlarla öğrenebileceğini, bu metodları uygulayan uzmanların sabrının, sevgisinin ve empatisinin yeterli olduğunu belirtiyor.

Herkes Aynı Yöntemle Öğrenecek Diye Bir Kural Yok!

Öğrenme güçlüğünün bir kusur ya da eksiklik olmadığını belirten Öğrenme Terapisti Psikolog İnci Özkoray; “her çocuk aynı yöntemle öğrenecek diye bir kural yok, farklı öğrenme metodları kullanılarak bu sorun ortadan kaldırılabilir” diyor. Özel olarak hazırlanmış egzersizler sayesinde çocuklar ses ve görüntü farklılıklarını ayırt etmeyi, hafıza, yönelme ve beden farkındalığını kazanmayı öğreniyorlar. Algı fonksiyonlarını düzelterek okuma-yazma öğrenme sürecinde cesurca yerlerini alıyorlar.

5 Duyuyu Çalıştıran Öğrenme Metodunun Özelliği Nedir?

 

 

 

Öğrenme Terapisti Psikolog İnci Özkoray; farklı öğrenme metodlarından biri olan 5 duyuyu çalıştıran bu yöntemin; ses, müzik ve ışık eşliğinde öncelikle hece farkındalığı yarattığını belirtiyor. Hece farkındalığını yapılan tekrarlarla ses ve ışık uyarıcıları ile beyne yerleştirdiklerini, müziğin yanında yaratıcı dramayı da kullanarak okumayı pekiştirdiklerini vurguluyor. Harflerin ve sayıların ritmik beden hareketleri ile canlandırıldığını, bu çalışmanın parmakları hazırladığını ve yazmayı kolaylaştırdığını sözlerine ekliyor. Özkoray; ünlü müzik eğitimcisi Wolfgang Löscher’in “Dinleme Oyunları” adlı kitabından alıntı yaparak şöyle diyor; “ Yazıya geçişte müzik eşliğinde çalıştırılan minik parmaklar kalemleri dansettirerek bir ritm oluşturuyor ve yazı yazma kolaylaşıyor. Bedenin ritim alması ile kalem kullanımı kolaylaşıyor ve yazmayı öğrenmek bir problem olmaktan çıkıp çocuğun bütün akademik hayatını etkileyici zevkli bir faaliyete dönüşüyor.
Öğrenme Terapisti Psikolog İnci Özkoray; en önemli becerinin duyulan sesleri sembollere yansıtılabilmek, yani harfleri oluşturulabilmek olduğunu belirtiyor. Duyuların işitsel – görsel – dokunsal işbirliği ile okuma zorluğunun üstesinden gelinebileceğini, bu güçlü işbirliğinin okuma yazma becerisinin (Literacy)
kazanılmasında vazgeçilmez olduğunu belirtiyor.

*****

Psikolog İnci Özkoray Kimdir?
Avusturya Lisesi’ ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ nden mezun oldu. 1974 yıllarında Frankfurt Pedogoji Enstitüsü Eğitim Araştırma ve Yenileme Projesin’ de (Innovationsprojekt) çalıştı. 1984 yılında Teşvikiye’ de SEDA ÇOCUK EVİ’ ni kurdu. WALDORF (Avusturya), MONTESSORİ ve STORYLINE eğitim yaklaşımlarını ve metodlarını kendi kültürel ve eğitsel bünyemize uyarlayarak bir senteze dönüştürdü ve 23 yıl boyunca binlerce çocuğa eğitim verdi. Yeteneklerin geliştirilmesi ve algı fonksiyonlarının çalıştırılması alanında Münih Anaokulu Direktörü Wolfgang Löscher ve Çocukta Estetik Eğitiminin duayeni Prof. Dr. Rudolf Seitz’ in yetenek geliştirme metodlarını uyguladı. 2004 yılından beri dikkat eksiklikleri ve lagasteni (disleksi) üzerinde Avusturya Legasteni Merkezi ile bağlantılı bilimsel çalışmalarını sürdüren Özkoray 2010 yılında Pedagog Ursula Günster Schöning ile ERFOR İSTANBUL DİSLEKSİ MERKEZİ’ ni kurdu. 19 Haziran 2010’da Disleksi Farkındalığı, 11-12 Aralık 2010′ da da AFS Metodu seminerlerini düzenlemiş olan Özkoray, iki çocuk sahibi.

Uzmanlık Alanları

Legasteni(Disleksi) ve Diskalkuli
AFS Metodu / AFS TESTİ
(Attention – Function – Symptom Metodu / Dr. Astrid Kopp Duller – Austria (7- 14 yaş)
ADD / ADHD Hiperaktiviteli ve Hiperaktivitesiz Dikkat Eksikliği Terapisi (7 – 14 yaş)
LAUTH SCHLOTTEKE (UNIVERSITAET TÜBINGEN) Dikkat Terapi Programı
DIETER KROWATSCHEK / MKT Dikkat Terapisi
İŞİTSEL ALGI TRAINING Programı WOLFGANG LÖSCHER (5- 11 Yaş)
GÖRSEL ALGI ve YETENEK GELİŞTİRME Programı Prof. Dr. Rudolf SEITZ ( 5 – 11 Yaş)
Dikkat Eksikliği ve Disleksi alanında Almanya ile ortak çalışmalar yürüten Psikolog Özkoray terapi yöntemlerini Almanca ve İngilizce de uygulamaktadır.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)