adscode
adscode

TEMEL LİSELER VE NAKİL SORUNU

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2015'te yapılan yasal düzenleme kapsamında, temel liselere fiziki altyapılarını tamamlayarak özel okula dönüşmeleri için verilen 4 yıllık süre sona erdi.

mustafa_seven@yahoo.com




900’e yakın temel lise ve yaklaşık 200 bin öğrenci bu kurumlarda eğitim görüyordu.

MEB tarafından verilen bu süreçte, temel liselerin yaklaşık yüzde 60'ı dönüşüm sürecini tamamladı. Şimdi bu kurumlar, gelecek eğitim öğretim yılı itibarıyla özel okula dönüşerek öğrencilere hizmet verecek.

Şimdi bu öğrencilerden, özel okullara geçemeyenler, mecburen MEB bünyesindeki Liselere nakil yapacaklar.

2019-2020 eğitim öğretim yılında 12’nci sınıfa devam edecek temel lise öğrencilerinin nakillerinin, bu liseye girişine ve naklen geldiği kurum türüne bakılmaksızın, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda resmi veya özel Anadolu liselerine yapılacağı belirtilmişti.

MEB, bu süreçte veli ve öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için gerekli tüm tedbirleri almaya yönelik çalışmalar da yapacaktı. Ancak geldiğimiz noktada durum hiçte öyle değil.

Tamam daha süre var ama MEB bünyesindeki liselerde kontenjanların aşağı yukarı ne olabileceği konusunda Okul Müdürlerinin de yeterli bilgisi yok. Taban puanlar konusunda da tam bir netlik yok.

Şimdi 3 yıl önce temel liseye geçmiş olan öğrenci, şimdi okul kapandığı için döneceği eski okulunun taban puanı, sınavla giriş yaptığı döneminkinden farklı. Şimdi bu öğrenci sınavla kazandığı okulunda kalıp temel liseye geçmeseydi aynen okumaya devam edecekti; ancak şimdi 3 yıl önce aldığı puanla belki eski okuluna geri dönemeyecek.

Temel liselerin kapatılmasıyla açıkta kalan öğrencilerin mağdur edilmeyeceği bizzat en üst düzeyde taahhüt edilmişti. Şimdi MEB’in bu konuya el atıp, bu geçiş dönemindeki mağduriyetleri gidermesi gerekiyor.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)