adscode

'Akademik yükselme kriterleri değişmeli'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Patent Kanunu'nda değişikliğe gidileceğini belirterek, ''Üniversitelerimiz bünyesinde kurulacak Teknoloji Transfer Ofisleri'ne 'patent lisanslama' rolü vereceğiz…

'Akademik yükselme kriterleri değişmeli'
Haberler
Bu değişiklikle hem üniversitelerin kurumsal patent başvuru yapmalarının sağlanacağını hem de üniversitelerde kurulacak ''Teknoloji Transfer Merkezleri''ne patent verme rolü vereceklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Üniversitelerimiz bünyesinde kurulacak Teknoloji Transfer Ofisleri'ne patent lisanslama rolü vereceğiz ve üniversitelerin patent geliri elde etmelerine de imkan sağlamış olacağız. TÜBİTAK aracılığıyla doktora öğrencilerine yönelik, belli doktora alanlarında, yeni özel burs programları oluşturuyoruz. İlk olarak, nanoteknoloji, gıda ve enerji gibi öncelikli alanlarda yapılacak doktora çalışmalarına özel burslar sağlayacağız. Benzer bir şekilde, sanayicilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılan doktora çalışmaları da özel burs kapsamında yer alacak. Bir sanayinin, bir sektörün ilerlemesi için, rekabet gücü kazanması için, yeni teknolojilere ulaşması için bir alanda doktora yapılıyorsa, o doktoraya da özel bir burs verilecek.''    Üniversitelerin yenilik ve girişimcilikleri ölçülecek    Ergün, üniversitelerin sanayi ve teknolojiye katkılarını artırmak amacıyla ayrıca ''girişimci ve yenilikçi üniversite endeksleri'' oluşturacaklarını ve üniversitelerin bu alanlardaki performansını ölçeceklerini ifade ederek, ''Her yıl bunu ilan edeceğiz. Hangi üniversite daha girişimci, hangi üniversite daha yenilikçi, hangi üniversitede hocalar ve öğrenciler daha çok iş kuruyorlar, şirket kuruyorlar, teknoloji şirketi kuruyorlar, hangi üniversiteden daha çok patent çıkıyor, buluş çıkıyor, icat çıkıyor, bunlar o üniversitenin sıralamasını değiştirecek, bunları da ilan edeceğiz'' diye konuştu.
''Akademik yükselme kriterleri değişmeli''    Akademik yükselme kriterlerinde değişiklik olması, sadece bilimsel yayın yapmanın yeterli olmaması gerektiğini dile getiren Ergün, ''Yayın yapmanın yanına, buluş yapmak da eklenmeli. Yayınlara yapılan atıflar da ayrıca ilave bir ölçü olmalı. Patenti olan, patentini lisanslayan yüksek lisans, doktora öğrencisinin akademik yükselmesiyle patenti olmayan, bunu lisanslamayanın yükselme hızının aynı olmaması lazım. Ötekinin daha hızlı yükselebilmesi icap eder'' dedi.
Ergün, mühendislik fakültelerinin de tıp fakülteleri gibi kendi alanlarında ''hastayı tedavi etmesi'', sorunlara çözüm üretmesi, yenilikler getirmesi gerektiğini ifade etti.
Bununla birlikte işletmelerin de verimsizlik, yönetim sorunlarını çözüme kavuşturması için üniversitelerle işbirliği yapması gerektiğine dikkati çeken Ergün, ''Yap bir araştırma konusu, masraflarını biz vereceğiz arkadaşlar. Siz bu soruna çare bulmak için proje yapın, getirin parası bizden. Derdine çare ararsan bulursun. Bu imkanları hep beraber değerlendirelim'' dedi.
Konuşmasının ardından PAÜ Teknokent'in açılışını yapan Ergün, daha sonra teknokette düzenlenen Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde GMY Madencilik tarafından gerçekleştirilecek ilk yatırımın protokol imza törenine katıldı.
Açılış törenine, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdulkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da katıldı.

habervitrini

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)