adscode

ALES’te öğrencilere hatalı kitapçık şoku!

ÖSYM’nin başı skandallardan kurtulmuyor. Bugün ALES sınavına giren bazı öğrenciler şok yaşadı. Soru kitapçıklarında hata vardı...

ALES’te öğrencilere hatalı kitapçık şoku!
Özel Eğitim

 

 

İşte o elektronik postalar;

 

Bugün ALES da yaşadığım maduriyeti sizinle paylaşmak istedim.

Sizin de bildiğiniz gibi bugün kü ALES de Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde sınava giren öğrencilerin kitapçıkları hatalı basıldı. İşte bu mağduriyeti yaşayan öğrencilerden biri de bendim. Sınavımızın normalde 09.30 başlaması gerekirken, 1 bir saat kadar Celal Bayar Üniversitesinden getirelecek yedek kitapçıkları bekledik. Gerekçe olarak da, bulunduğumuz okuldaki yedek kitapçıkların yeterli olmadığı söylendi. Ancak 10.40 da salon başkanımız, 1 saatten fazla süredir beklediğimiz yedek kitapçıklar yerine, bize ilk başta verilen hatalı kitapçıklarımızı terkar dağıttılar. Ve aynen şu açıklama yapıldı: "Saat 10:40. 3 saatlik süreniz başlamıştır. Farkındayız kitapçıklarınız hatalı. Ama yapabildiğinizi yapın. Biz gerekli tutanağı tutacağız".

Ne kadar süre verilirse verilsin, o yanlış kitapçıklarla yapabilceğimiz hiç bir şey yoktu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pazar günü 9 Eylül Üniversitesi İdari İktisadi Bilimleri Fakültesinde D Blok Derslik D-208'de ALES sınavına girdim. Sınıfımız 60 kişilikti. Tüm sınıfın kitaplarının hatalı olduğunun anlaşılması üzerine kitaplarımız toplandı ve yedek kitapların gelmesini beklememizi söylediler. Belli bir süre sonra İzmir'deki yedek kitapların tükenmesi yüzünden Manisa'dan gelen kitapları beklediğimizi ilettiler. 9.30'dan 11.30'a kadar bekledikten sonra YEDEK KİTAPLARIN GELMEYECEĞİNİ HATALI KİTAPLARI ÇÖZMEMİZİ söylediler. Benim hatalı kitabımda Sözel-2 Testi bulunmuyordu, bazı sorular iki kere basılmıştı, bazı sorular ve sayfalar eksikti, 6 Türkçe sorum matematik sorularının içindeydi. Önümdeki arkadaşımın matematik soruları eksikti.

Birçok gazete ve haberde yedek kitaplar dağıtıldı ve sınava devam edildiği söyleniyor FAKAT ADAYLARIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNE YEDEK KİTAPLAR DAĞITILMADI VE HATALI KİTAPÇIKLARI ÇÖZDÜLER.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

24.04.2011 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi A Blok A7 Amfisinde ALES sınavına girdim. Sınava başlamadan önce kitapçıkları kontrol etmemiz istendi ve kitapçığı açtığımda soruların 11. sorudan başladığını farkettim ilerleyen sayfalara baktığımda ise durumun daha karışık olduğunu, bazı soruların cevap şıklarının 3-4 sayfa ilerde olduğunu, sözel soruların sayısal sorular içerisine karıştığını, bunlarda daha da vahim olarak her sayfanın üst kısmında bulunan kitapçık numaralarının bazı sayfalarda farklı olduğunu gördük. Durumu sınav gözetmenine bildirdik ve kendisi de ÖSYM temsilcisine bildirdi. Bir süre bütün Türkiye'de kitapçıkların bu şekilde hatalı basılmış olabileceğini büyük ihtimalle sınavın iptal edileceğini düşünerek bekledik. Sonra sınav gözetmeni geldi ve bir süre sonra yedek kitapçıkların getirileceğini söyledi. Saat 9:30'da başlaması gereken sınava ancak 10:25'te yeni kitapçıkların gelmesiyle başlayabildik. Bu süre içerisinde herhangi bir nedenle salondan çıkmamıza ve ihtiyaçlarımızı gidermemize izin verilmedi. Yani herkes 3 saat boyunca bu ihtiyaçlarını gidermekten mahrum kalırken bizler 4 saat boyunca beklemek durumunda kaldık. Bu nedenle sınavın son bir saatinde resmen eziyet çektim ve sınavın bitimine yarım saat kala daha sınavı bitirmemiş olmama rağmen sınav salonundan ayrılmak zorunda kaldım. Ayrıca sınava başladıktan bir müddet sonra diğer salonlardan birinden tartışma sesleri konuşmalar gelmeye başladı, gözetmenin söylediği kadarıyla bir kişiye soru kitapçığı kalmamış ve bu nedenle tartışıyorlarmış. Bu durumda sınava girmeyecek kişi nasıl belirlediler hiçbir fikrim yok. Sınavın ilk saati onların tartışmaları ile geçti. Benim için bu sınavın hayati derecede önemi yok, fakat tüm geleceğini bu sınava bağlamış insanlar var. Üniversitede öğretim görevlisi olmak isteyen, akademik kariyer yapmak isteyen, terfi etmek ya da buna benzer birçok nedenle sınava giren insanlar var. Bu insanların mağduriyetleri nasıl giderilecek bilemiyorum. Sorular, kitapçıklar, sınavlar bu kadar gündemde iken ÖSYM nasıl bu kadar sorumsuz davranabiliyor gerçekten anlamakta zorlanıyorum. Kim ne kadar tatmin olursa olsun, bu insanlar beceriksizler ve hiçkimsenin yaşananlardan sonra onlara itimat edeceğini sanmıyorum.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bugün yapılan ALES'e girdim. Kitapçıkların açılmasıyla birlikte sınıfta bir kargaşa yaşandı. Nedeni; kitapçıkların karmakarışık basılmasıydı. Kişiye özel kitapçık olmasına rağmen kitapçığın her sayfasında farklı kitapçık numarası bulunan öğrenciler vardı. Bazı kitapçıklarda soru sıralaması karşıktı. Bazılarında ise bölüm ayrımı yoktu (sözel-1, sözel-2 gibi). Moral bozukluğu ve iptal edilir söylentileriile geç başlayan sınav, normal süresinde sona erdi. Ayrıca, Manisa'dan kitapçık geliyor denmesine rağmen, kitapçıklar gelmedi. Birçok arkadaşımız sınavı yarım bırakarak çıktı. Kitapçık getirilmiş olsaydı bile önceden soruları gören kişilere zaten bir avantaj sağlanmış olurdu.

Akademik personelin seçilmesini belirleyen böyle önemli bir sınavda bu sorumsızluğun yaşanması kabul edilemez. Matbaa hatası denip geçiştirilemez. Benim kitapçığım doğru basılmasına rağmen bu sınavın iptalini istiyorum. Ayrıca, kişiye özel kitapçık basılırken, nasıl oluyor da yedek kitaplar Manisa'da bulunuyor? Medyanın bu konuya duyarsız kalmayacağını umuyor ve size konuyu gündeme taşıyacağınız konusunda güveniyorum.

İşte o elektronik postalar;

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)