adscode

Büyükelçi Diriöz, Öğrencilerin Terörle İlgili Sorularını Yanıtladı

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Diriöz öğrencilerin teröre yönelik sorularını yanıtladı.

Büyükelçi Diriöz, Öğrencilerin Terörle İlgili Sorularını Yanıtladı
Özel Eğitim

 

 

 

 

Savunma Politikası ve Planlamasından Sorumlu  NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hüseyin Diriöz, 1973 yılında mezun olduğu okulu Tarsus Amerikan Koleji’ni yıllar sonra ziyaret etti. Ziyaretinde öğrencilerle ve okul idaresiyle bir araya gelen Diriöz, “Tarsus Amerikan Koleji’nin anılarımda çok özel bir yeri vardır. Dünya siyaseti ile ilgilenmeye, farklı kültürleri tanımaya bu yıllarda başladım.” dedi.

 

Ziyaretinde öğrencilerle ve okul idaresiyle bir araya gelen Diriöz, “Tarsus Amerikan Koleji’nin anılarımda çok özel bir yeri vardır. Dünya siyaseti ile ilgilenmeye, farklı kültürleri tanımaya bu yıllarda başladım.” dedi.

 

 

Sözlerinin devamında; “Bu okulda okumuş olmak benim ufkumu nasıl genişlettiyse, genç kardeşlerimizinkini de öyle genişletiyordur diye tahmin ediyorum.  Üstelik o zamanlar okulumuzda Uluslararası Eşdeğerlik Diploma Programı ya da Model Birleşmiş Milletler Kulübü gibi çalışmalar  ya da internet bağlantıları da yoktu. Dünya bugün olduğu kadar birbirine yakın; bilgi bu kadar ulaşılabilir değildi.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Öğrencilerle liderlik, Türkiye’nin stratejik önemi ve yeni dönemde NATO’nun rolü gibi konularda konuşan Büyükelçi Diriöz öğrencilere “Dünyada neler olup bittiğiyle yakından ilgilenin, bol bol okuyun, dinleyin, araştırın… Araştırdığınız konuları analiz edin ve sentezleyin. Farklı bilgileri bir araya getirebilmek, harmanladığınız bilgileri kendinize ait kelimelerle yazılı ve sözlü ifade edebilmek çok önemli.  Bir alanda lider olmanın ilk koşulu bence budur.” öğütlerini verdi.

*****

Türkiye’nin dünyanın en enteresan bölgesinde; Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu’nun tam ortasında yer aldığını kaydeden Hüseyin Diriöz, bu durumun Türkiye’ye fırsatlar sunduğu kadar, sorunlar da yarattığını vurguladı. Türkiye’nin doğu-batı arasında kültürel bir köprü olma vazifesi yüklendiğine dikkati çeken Diriöz, Türkiye’nin ekonomik gücünün globalleştikçe arttığını ifade etti.

Büyükelçi Diriöz, “Türkiye’nin ekonomik gücü, dünyayla ve global sistemle bütünleştikçe, karşılıklı iletişime geçtikçe artıyor… 1980’li yıllarda Türkiye’nin ekonomisi dışarıya kısmen kapalıydı. Yarı planlı bir ekonomiydi. İthalat ve ihracatının toplamı 5 milyar dolar civarındaydı. Daha sonra gümrük duvarları indi. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması yapıldı. Başlangıçta yaşanan bazı problemlerin ardından Türkiye’nin 5 milyar dolarlık ticaret hacmi, 360 milyar dolara çıktı. İşin açıkçası Türkiye lig atladı. Doğal olarak dünyayla her açıdan bütünleşmek gerekir” dedi.

 

Türkiye’nin sürekli artan gücünü pozitif olarak kullandığını belirten Büyükelçi Diriöz, çevresiyle sıfır sorunlu olacak bir Türkiye’nin sürekli kazanacağına dikkati çekti.

 

1952 yılında doğu-batı bloklarında bulunan ülkeler arasında yaşanan problem nedeniyle doğan NATO’nun bugün farklı görevleri üstendiğini söyleyen Diriöz, “Bugün NATO Afganistan’da, Yugoslavya’da görev almış. Kuruluş aşamasından farklı olarak terör olaylarına da müdahale eder hale gelmiştir” dedi.

*****

 

12. sınıf öğrencisi Gamze Savaşır’ın; “Terör olayları hız kesmiyor, aksine artıyor. Hükümet, başka ülkelerdeki sorunlar yerine neden tüm gücünü ülkemizi tehdit eden PKK sorununu çözmek için harcamıyor?” şeklindeki sorusuna Diriöz, “Ülkemizde adına ister Kürt sorunu deyin, ister PKK sorunu, bir sorun var. Bu tip sorunların çözümü sadece askeri veya sadece siyasi müdahale ile olmuyor. Bunların sosyal, siyasi, ekonomik nedenleri olabiliyor. Yani karmaşık sorunlar bütünüdür. Geçmişte birçok ülke terörle mücadele etmiştir. İspanya veya İngiltere bunlara örnektir. Terör bir suçtur ve onunla mücadele etmek gerekir. Bugün çevre sorunlarla ilgilenmek ve sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olmak, içerde yaşanan terör olaylarının çözümü için de önemlidir. Terör konusunda Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde daha aktif olması gerekir” dedi.

 

Hüseyin Diriöz, 1973 yılında Tarsus Amerikan Koleji’nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okuduktan sonra 1978 yılında Dışişleri Bakanlığı’na meslek memuru olarak giren Diriöz ilk yıllarında Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği ve Strazburg’daki Avrupa Konseyi Nezdindeki Daimi  Temsilciliği’nde çalıştı. 1987/88 yıllarında Roma’daki NATO Savunma Koleji’ne devam eden Diriöz, 1990’da NATO Türk Delegasyonu’na katıldı.  1993 -1996 yılları arasında NATO Sekretaryasinin Savunma Planlamasi Bölümünde görev yapan Dirioz, 1998-2000 yılları arasında Türkiye'nin Vaşington Büyükelciliginde görev aldıktan sonra Dışisleri Bakanlığı Sözcüsü olarak Ankara'ya döndü. 2004-2008 yılları arasında Türkiye'nin Amman ( Ürdün) Büyükelçiliğini yapan Dirioz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Başdanışmanı olarak atandı. 2010’da NATO Genel Sekreter Yardımcısı olan Diriöz’ün, University of Virginia’dan yüksek lisans derecesi de bulunmakta.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)