adscode

Diplomatik İlişkilerin 40. Yılında Çin-Türkiye Forumu Pekin'de

2011 büyüme rakamlarıyla Dünya ekonomisinin ilk iki sırasını paylaşan Çin ve Türkiye arasındaki ilişkileri arttırmayı amaçlayan Çin-Türkiye Forumu’nun ilki Pekin’de yapılacak.

Diplomatik İlişkilerin 40. Yılında Çin-Türkiye Forumu Pekin'de
Etkinlikler

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM ve Çin Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü CIIS iş birliği ile 8-9 Kasım 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek toplantı “Yeni Dönem Türkiye - Çin İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler” başlığını taşıyor.
Açılış konuşmalarını TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ve CIIS (China Institute of International Studies) Başkanı Prof. Qu Xing’in yapacağı Çin-Türkiye Forumu’nda dört oturumda Türkiye-Çin Güvenlik İş Birliği (Enerji, Terörizm, İklim Değişikliği, vb.), Türkiye-Çin Üç Taraflı İş Birliği (G20, BM, Ortadoğu), Türkiye-Çin Ekonomik İş Birliği ve Türkiye-Çin Kültürel İş Birliği konuları masaya yatırılacak.
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türk - Çin İlişkilerinin İpek Yolu vasıtasıyla M.Ö. 2000’lere kadar uzanan çok köklü bir tarihi derinliğinin bulunduğunu belirterek 2012 yılının da iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40. Yılı olduğunu söyledi.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2003 yılı Ocak – Haziran dönemi itibarı ile Japonya ve G. Kore’yi geçerek Asya - Pasifik Ülkeleri arasında Türkiye'nin en büyük ticari partneri haline geldiğine değinen Şensoy son on yılda ikili ilişkilerin ivme kazanmasıyla 20 milyar doların üzerine çıkan iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve dünya ekonomisinde yaşanan son gelişmeler dikkate alındığında güçlü bir potansiyelin ortaya çıktığını belirtti.
Türkiye - Çin ilişkilerindeki en önemli sorunun dış ticaretteki makasın Çin lehine gittikçe açılması olduğunun altını çizen Başkan Şensoy “Forum’da Türkiye ve Çin’in önde gelen kanaat önderleri, Türkiye - Çin ilişkileri üzerine çalışan akademisyen ve uzmanlar bir araya gelerek, sorun alanlarını ihmal etmeden yeni dönemde Türkiye - Çin ilişkilerindeki fırsatlar ve tamamlayıcılık ilişkisinin stratejik bir bakış açısı ile Türk ve Çin kamuoyu nezdinde ortaya konması ve kurumsal - entelektüel bir zemin inşa edilmesi konularını ele alacaklardır” dedi.
Detaylı bilgi ve program için lütfen şu linki kullanınız:http://www.tasam.org/tr-TR/Etkinlik/194/turkiye_-_cin_forumu


www.egitimajansi.com




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)