adscode

Eğitim-İş'ten 'YÖK tasarısı' Eleştirisi

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), yeni YÖK taslağına ilişkin görüşlerini YÖK'e iletti.

Eğitim-İş'ten 'YÖK tasarısı' Eleştirisi
Özel Eğitim
Eğitim-İş'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, yeni yükseköğretim yasa taslağına ilişkin sivil toplum örgütleri ve sendikaların görüşlerini almak için YÖK'ün düzenlediği toplantıda, sendika genel başkanı Veli Demir de görüş ve önerilerini aktardı.

Üniversitelerde özerklik ve özgürlük açısından beklentileri karşılayabilecek düzenlemelerin mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Demir, taslakla birlikte yüksek öğrenimin özelleştirilmesinde yeni bir adım atıldığını, özelleştirmede vakıf üniversiteleri gibi bir kılıfa artık gerek duyulmadığını savundu.


Demir, şunları kaydetti:


''Mevcut kadrolu akademisyenlerin durumu isteğe bağlı bırakılmakta ise de zaman içerisinde kadrolu akademisyen sayısını giderek azaltacak ve akademiyi tamamen sözleşmeli akademisyenlerden oluşan bir yapıya dönüştürecek mekanizma hayata geçirilmiş olmaktadır. Sözleşmeli öğretim üyesi statüsü güvencesiz bir statüdür ve akademik özgürlükle de bağdaşmamaktadır.


Dünyanın en büyük ve
güçlü üniversiteleri ülkemizde şubeler açacak ve bir yandan milli servetin bir yandan da gelişmiş beyinlerin yurt dışına akmasına yol açacaktır. Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasına yalnızca bir iki üniversite sokabilen ülkemizin bu madde ile en azından şimdilik kazanacağı hiç bir durum söz konusu olamaz.


Yabancı üniversite şubeleri aynı zamanda küresel ekonomik güçlerin de ülkemize çok daha kolay girmesinin bir aracı
haline gelecektir. Ulusal değer ve kavramları yok sayması, anayasa ve yasalara aykırı birçok hüküm içermesi, eğitimin özelleştirilmesi, eğitim ve bilginin piyasalaştırılması, bilimsel ve idari özerkliği hiçe sayması, akademisyenlerin iş güvencesini ortadan kaldıran hükümler içermesi ve bütün bu sayılan hususların sendikamız Eğitim-İş'in tüzüğünde yer alan amaç ve ilkeleri ile çelişmesi nedeniyle yükseköğretim yasa taslağı ile ilgili olarak kaygı duymakta ve taslağı onaylamamaktayız.''AA


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)