adscode

Eyüboğlu TOK Konferansı’nda Dünya Sorunları Tartışıldı!

Eyüboğlu Eğitim Kurumlarının her yıl düzenlediği “Uluslararası TOK (Theory of Knowledge - Bilgi Kuramı) Konferansı”; İtalya, Norveç, İsveç, Polonya, Ürdün, Azerbaycan ve Türkiye’den 300’e yakın öğrenciyi…

Eyüboğlu TOK Konferansı’nda Dünya Sorunları Tartışıldı!
Etkinlikler


Eyüboğlu Eğitim Kurumları tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası TOK (Theory of Knowledge - Bilgi Kuramı) Konferansı’nın 11.si bu yıl 3-5 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
İtalya, Norveç, İsveç, Polonya, Ürdün, Azerbaycan ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden, Uluslararası Bakalorya (IB) Diploma Programı’nı uygulayan okullardan gelen 300 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen konferansta pek çok konu öğrenciler tarafından masaya yatırıldı.


















Donör (kurtarıcı) kardeş uygulaması etik mi?Konferansın en ilgi çeken sunumlarından biri Norveçli öğrencilerin ele aldığı donör kardeş uygulaması oldu. Ölümcül hastalığı bulunan çocuğun hayatını kurtarmak üzere organ, hücre veya ilik nakli için dünyaya getirilen donör (kurtarıcı) kardeş uygulamasının ne derece etik olduğu masaya yatırıldı. Uygulamanın kimi ülkelerde legal olduğunu belirten Norveçli öğrenciler ailelerin hasta çocuğun hayatını kurtarma içgüdüsü ile böyle bir karar almak zorunda kaldıklarını belirttiler. Konunun hem etik hem de psikolojik boyutunu ele alan öğrenciler; donör (kurtarıcı) çocuğun maruz kaldığı can yakan tıbbi işlemler, kardeşinin hayatını kurtarma sorumluluğu ile dünyaya gelmiş olma gerçeği gibi konunun en can alıcı noktalarına işaret ettiler. 
Sınırsız tüketme hissinin verdiği geçici mutluluk...Gün boyunca devam eden sunumlarda, öğrencilerin ele aldığı konulardan biri de tüketimin insan davranışları üzerine etkileri oldu. Öğrenciler sunumda, sosyal eşitsizliklerin ve tüketime dayalı sistemin gençliğe yapay mutluluklar sunduğunun altını çizdiler. Doğadaki sınırlı kaynakların bir gün tükenebileceğine işaret eden gençler, sınırsız tüketme hissinin verdiği mutluluğun geçici olduğunu belirttiler.
Çocukluğumuzun masallarının geleceğe etkileri neler olabilir?Konferansın ilgi çekici sunumlarından biri de “Masallar ergenlerin/gençlerin hayatını nasıl etkiliyor?” başlığını taşıyordu. Masalların gerçek dayanaklarını araştıran ve masallar hakkındaki bilinmeyen kimi çarpıcı gerçekleri ortaya çıkaran öğrenciler, masalların insanların bilinçaltına etki ettiğini ve kalıplaşmış yargılar oluşturduğunu savundular. Öğrenciler, masallardaki “beyaz atlı prens” figürü nedeniyle erkeklerin her zaman kurtarıcı rolü üstlenmesinin ve uzun boylu, sarı dalgalı saçlı, mavi gözlü kız kahramanların hep güzellik sembolü olarak algılanmasının; bu yargıların yarattığı etkilerden kaynaklandığını belirttiler.
Norveçli öğrenciler medyada sansür uygulamalarını ele aldı.Medyada sansür uygulamalarının nedenlerini irdeleyen Norveçli öğrenciler; bazı web sitelerine ve politik fikirlere karşı uygulanan sansür uygulamalarından örnekler vererek, sansürün gerekli olup olmadığı ve bu uygulamalardan kimlerin sorumlu olduğu sorularına yanıt aradılar.
Sosyal medya gençlerin psikolojisini olumsuz etkiliyor.Konferansta ele alınan konulardan biri de günümüzün en etkili ve hızlı iletişim aracı olarak öne çıkan sosyal medya oldu. Genç öğrenciler, sosyal medyanın aşırı kullanımı durumunda ortaya çıkabilecek olumsuzluklara işaret ettiler. Öğrenciler, sosyal medyada özellikle Facebook ve Twitter uygulamalarına ilginin çok arttığını ancak bu alandaki paylaşımların bilgi paylaşımından çok özel hayat paylaşımı yönünde olduğunu ve bu durumun da özellikle gençlerin psikolojilerini olumsuz yönde etkilediği görüşünü savundular.
Üç gün süren konferansta öğrenciler kültürel sunumların yanı sıra Boğaz turu, Polonezköy gezisi ve Kapalıçarşı turu ile İstanbul’un tarihi ve turistik zenginliklerini de yaşama fırsatı buldular.
Katılımcı okullar:Arendal Videregaende Skole-Norveç Bergen Katedral skole-NorveçWestwood International School-Botswana33 Liceum Im.M.Kopernika-PolonyaDeledda International School-İtalya Katedralskolan In Lund-İsveçThe English International School Of Padua-İtalya The Ahliyyah School For Girls-ÜrdünDünya IB School-Azerbaycan İTÜ Ekrem Elginkan LisesiTarsus Amerikan KolejiAka Okullarıİzmir Amerikan KolejiEyüboğlu Koleji
www.egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)