adscode

'Fırsat eşitliliği için eğitim sisteminde köklü reform şart'

Sosyal Demokrat Parti (SDP) başbakan adayı Peer Steinbrück’ün seçim ekibindeki eğitim uzmanı Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu, Alman eğitim sistemindeki fırsat eşitsizliğini gidermek için köklü reform yapılması…

'Fırsat eşitliliği için eğitim sisteminde köklü reform şart'
Özel Eğitim








Karakaşoğlu, toplumdaki çeşitliliğe karşılık verebilecek öğretmenlerin eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

SPD başbakan adayı Peer Steinbrück’ün oluşturduğu gölge kabinesinin ‘eğitim bakanı’ Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu, 22 Eylül’de yapılacak genel seçimlerden sonra hükümete gelme durumlarında atacakları adımları anlattı. Fırsat eşitsizliğinden, 1,6 milyon gencin mesleki eğitimi olmadığına kadar Alman eğitim sistemindeki sorunları sayan Karakaşoğlu, “Alman eğitim sistemi iyi, ancak toplumsal ve ekonomik refahı eğitime bağlı olan bir ülke için yeterli derecede iyi değil. Özellikle sosyal seçicilik çok yüksek, bu ise çocukların köküne bakmaksızın yetenek ve kabiliyetlerini geliştirebilmelerini engelliyor” dedi.

İlk okul öğrencilerinin yüzde 40’ının göçmen kökenli olduğuna dikkat çeken Karakaşoğlu, bu öğrencilerin normal öğrenci olarak değil, desteklenmeye ihtiyaç duyan bir azınlık olarak algılandığını, böylece ülkenin elindeki bir zenginlikten istifade edilmediğini belirtti. Almanya’nın yılda İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ortalamasına göre eğitim sistemine 25 milyar Euro daha az yatırım yaptığına dikkat çeken Karakaşoğlu şöyle devam etti: “Almanya’da insanlara eğitimde fırsat eşitliği sunmak için daha iyi koşullar ve altyapı oluşturmamız gerekiyor. Eğitimle toplumsal katılım ve sosyal gelişme hakkı herkese sunulmalı. Bunun için ise dayanışmanın, karşılıklı yardımlaşmanın, bunların yanında özellikle bireysel yetenek ve kabiliyetlerin desteklenmesi gerekiyor.”

Hükümete gelmeleri durumunda SPD’nin eğitim için yılda 20 milyar Euro daha fazla harcayacağını aktaran Karakaşoğlu, bu paraların 2 milyar Euro’sunu şimdiki hükümetin yürürlüğe koyduğu çocuk bakım bakım parasını iptal edilmesi kalan kısmı ise yüksek gelirlilere ek vergilendirmeler getirerek karşılayacaklarını anlattı.

Zaman’a özel açıklamada bulunan Karakaşoğlu, eğitim sistemindeki fırsat eşitsizliğinin göçmen kökenlileri de mağdur ettiğini anlattı. Karakaşoğlu, “Öğretmen eğitiminde toplumun çeşitliliği göz önünde bulundurulmalı. Matematikten beden eğitimine kadar tüm dallarda öğretmenlerin çok kültürlü bir sınıfa ders vermeyi öğrenmeleri gerekiyor. Özellikle çocukların dil öğretimi konusunda da eğitilmeleri şart. Çok dillilik ve çok kültürlülük zenginlik olarak algılanmalı ve bu desteklenmeli” dedi. Karakaşoğlu, hükümete geldiklerinde eğitimde köklü değişimler yapacaklarını duyurdu.

Karakaşoğlu, başkent muhabirleriyle yaptığı basın toplantıda ayrıca şu sorunlara değindi: “Tam gün okul isteyen ebeveynlerin oranı yüzde 70, ancak yüzde 30’una bu imkan sunuluyor. Yılda 50 bin öğrenci okulu diploma almadan yarıda bırakıyor. 76 bin genç mesleki eğitim yeri bulamadı, 1,6 milyon gencin mesleki eğitimi yok. Okulu bitirenlerin yüzde 50’si yüksek okula başlıyor. 2013’de 500 bin genç üniversiteli olacak ancak üniversitelere yeterli finans sağlanmıyor.”



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)