adscode

Gençlerin İşsizlik Kaygısı Artıyor

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün "Gençler için Küresel İstihdam Eğilimleri" raporunda, gençler arasındaki işsizliğin giderek daha fazla siyasi sisteme karşı tepkiye dönüşebileceği, bunun da tepki eylemlerini…

Gençlerin İşsizlik Kaygısı Artıyor
Özel Eğitim

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 19 Ekim'de yayınladığı  "Gençler için Küresel İstihdam Eğilimleri"  adlı raporda, genç nüfusun işsizlik sorunundan ciddi olarak etkilendiğine dikkat çekildi. Buradan hareketle gençlerin siyasi sisteme tepkilerinin ve buna paralel olarak tepki eylemlerinin artabileceği belirtildi.

ILO'nun 2010 verilerini baz alarak 2011'in ilk altı ayındaki verilerle günlcellediği raporda, dünya ölçeğinde 75,1 milyon gencin işsiz olduğu ortaya kondu. Genç nüfusun işsizliğinin uzun vadedeki sonuçlarının önemi vurgulandı.

Birçok gencin eğitimini tamamlamayı ertelediği için, kiminin ise başka nedenlerle işsiz olarak kayda geçmediğinin vurgulandığı raporda, işsiz gençlerin sayısının istatistiklere yansıyan rakamlardan daha fazla olabileceği dile getirildi.

Raporda, dünya ölçeğinde 15-24 arası gençlerin işsizlik oranının 2007'de yüzde 11,6 (70,5 milyon), 2008'de yüzde 11,8 (71,3 milyon) olduğu, 2009'da ise yüzde 12,7'ye (75,8 milyon) sıçradığı belirtildi. Raporun verdiği istatistiklere göre yüzde 12,7 oranı geçen yıl aynı (75,1 milyon) kalırken, 2011'de de bu oran yüzde 12,6 (74,6 milyon) ile neredeyse değişmiyor. Bir başka ifadeyle, küresel krizle birlikte bir yıl içinde ciddi oranda artan genç işsizliği 2011'de bir önceki yıla göre 0,1 gibi çok küçük bir oranda düşse de aslında sabitlenmiş görünüyor. Bu orana kayıtdışı işsizliğin de eklendiği düşünüldüğünde rakam ürkütücü boyutlara geliyor.

Son üç yılın rakamları üzerinden belirlenen sonuçlara göre, gençlerin yarı zamanlı çalışma oranının da Almanya haricinde tüm gelişmiş ülkelerde arttığı tespiti de raporda yer aldı. Bu dönemde genç işsizlik oranı Lüksemburg'da yüzde 10.5, İspanya'da yüzde 8.8 ve İngiltere'de yüzde 5.2 oldu.

Türkiye verileri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de genç nüfustaki işsizlik oranı Temmuz 2011 itibariyle 18,3. Bu oran sadece "kent"e bakıldığında 22,3; "kır"a bakıldığında 10,3 olarak ortaya çıkıyor. Bir yıl önce, Temmuz 2010'da genç işsizlik oranı 19,5'ti. TÜİK verileri Türkiye'de genç işsizlik oranının düşme eğiliminde olduğunu gösterse de, genel ortalamada halen yüzde 6'ya yakın fark var.

Yine TÜİK verilerine göre, aynı dönemlerdeki genel işsizlik oranı ise yüzde 10.6'dan yüzde 9,1'e düştü. Bu dönemde işsizlerin yüzde 14,9'unu öğrenimine devam eden veya yeni mezun olanlar oluşturdu. 

bianet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)