adscode
adscode

IELTS denkliği neden kaldırıldı?

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker'in, ÖSYM'nin IELTS denkliğini kaldırmasıyla ilgili kararının nedenine ilişkin verdiği soru önergesi

IELTS denkliği neden kaldırıldı?
ÖSYM
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.  


                             Dr. Mehmet ŞEKER
                            Gaziantep Milletvekili
6114 sayılı Kanun, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’na (ÖSYM) yabancı dil eşdeğerliklerini belirleme yetkisi vermektedir. Bu yetkinin sınırsız bir yetki olduğunu varsayan ÖSYM, 14 Şubat 2014 tarihli duyurusu ile uluslararası geçerliliği olan IELTS sınavlarının denkliğini kaldırmıştır.
ÖSYM bu kararı alırken; Yabancı Dil Sınavı (YDS) başvuru süresinin karardan iki gün önce sona erdiğini, IELTS’e gireceği için YDS’ye başvurmayan binlerce kişinin sonbahar dönemine kadar akademik ya da mesleki planlarını aylarca ertelemek zorunda kalacağını, IELTS hazırlık kursları sayesinde istihdam olanağı yakalayanların işsiz kalacaklarını öngörememiştir. Böylece yaptığı hatalı, şaibeli sınavlar, aldığı kararlarla kamuoyu nezdindeki güvenini iyice zedeleyen ÖSYM onbinlerce kişinin mağduriyetine neden olmuştur.
Konuya ilişkin olarak;
ÖSYM’nin üniversiteler, işverenler, göçmenlik kurumu gibi dünya çapında 7 binden fazla kurum tarafından kabul edilen IELTS sınavlarının denkliğini iptal etmesinin gerekçesi nedir?
ÖSYM IELTS eşdeğerliliğini kaldırırken, YDS müracaat süresinin karardan iki gün önce sona erdiğini, dolayısıyla örneğin Temmuz ayında yabancı dil şartı arayan bir pozisyona atanmak isteyenlerin ya da Nisan ayında TUS sınavına girecek tıp mezunlarının mağdur olacaklarını göz önünde bulundurmuş mudur?
ÖSYM’nin IELTS sınav denkliğini kaldırmasında, bazı sınav merkezlerinde IELTS sınav sorularının sızdırılmasına, kopya çekilmesine ilişkin iddiaların etkili olduğu doğru mudur? Doğru ise bu iddiaların gerçekliği konusunda ÖSYM tarafından açılan bir inceleme/soruşturma var mıdır? Sonuçları nelerdir?
Bünyesinde gerçekleştirdiği ve kopya, soruların sızdırılması, daha önce çıkmış soruların sorulması gibi skandalların ortaya çıktığı sınavları iptal etmeyen ÖSYM’nin IELTS sınavlarını soruların sızdırılması, kopya çekilmesi gibi gerekçelerle kaldırması mantıklı mıdır?
IELTS sınavlarının denkliğinin kaldırılmasında ÖSYM tarafından yapılan YDS’ye başvuru sayısını artırma hesabının yattığına ilişkin iddialar doğru mudur?
YDS başvuru sürecinin bitmesinden iki gün sonra denkliği kaldırılan IELTS sınavlarına ilişkin karardaki sebep her ne olursa olsun ciddi zaman, emek ve para harcayarak bu sınava hazırlanan binlerce gencimizin mağduriyetini giderme konusunda planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır?













Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)