adscode

İL MEM'lerden, Norm Fazlalarının Atamalarını Erteleme Talebi

Anadolu Eğitim Sendikası:'İL MEM lerden Norm Fazlalarının Atamalarını Ertelemelerini İstedik'

İL MEM'lerden, Norm Fazlalarının Atamalarını Erteleme Talebi
Özel Eğitim

 

 

Tüm öğretmen atama ve yer değiştirmelerini senede 1 defaylasınırlama iddiasında olan bakanlık yarıyıl tatiline girmek üzereykenöğretmenleri zorunlu göçe tabi tutmaktadır. Hizmet gerekleri noktasında şubatdönemi ilk atamalarını ve özür grubu tayinleri için ayak direten bakanlığınre’sen atamalar konusunda, kendi yönetmelikleri dahilinde atabileceği adımı ilmilli eğitim müdürlüklerine sendikamız önerisi olarak resmi kanaldanulaştırdık.

Bilindiği gibi bakanlık ve İl milli Eğitim Müdürlükleriinsiyatif alarak daha önce bu atamaları gerek ülke çapında gerek ilbazında çeşitli nedenlerle ertelemiştir.   2011 yılında bakanlık;norm Kadro yönetmelik değişikliği gerekçesiyle, norm kadro fazlasıöğretmenlerin atamalarının ülke çapında ertelenmesini sağlamıştır (01.03.2011tarihli  13895 sayılı yazısıyla ). 2012 yılında ise bir çok il valiliklereliyle bu atamaları yine çeşitli nedenlerle (kış şartlarının zorluğunda yerdeğiştirmenin eziyet olacağı gibi durumlar dahil, vb.) uzunca bir süreertelemiştir.

4+4+4 sistemine geçilmesiyle birlikte okullarımızın bazılarıilkokula bazıları ortaokula/imam hatip ortaokuluna dönüştürülmüştür. Hattabazıları kapatılmış bazıları ise birleştirilmiştir. Bu nedenle ülke çapındaokullarımızda çok yoğun bir şekilde öğretmenlerin yer değişimleri söz konusuolmuştur. 4+4+4  sisteminin tamamen işler hale gelmesiyle birlikte normkadroya dahil olacak binlerce öğretmenimiz şuan norm kadro fazlası durumadüşmüştür.


Yoğun şekilde gerçekleşen öğretmenlerin yer değişimleriyle birlikte YAN ALANile  branşlaştırma ve becayiş de yapılmıştır. Tüm bu değişikliklere veyeni eğitim sisteminin tam oturmasından kaynaklanan sorunların çözümü için normkadro fazlası öğretmenlerin re sen atamalarında haksızlığa neden olunmamasıiçin re sen atanma işlemlerinin uzun bir süre ertelenmesi fakat bu süre içindeisteğe bağlı atamaların yapılmasının gerekliliğine inanıyoruz.  Bugereklilik üzerinden il milli eğitim müdürlüklerine yaptığımız çağrı vetalebimiz aşağıda olup, gelişmeleri sitemiz üzerinden paylaşacağız.

Anadolu Eğitim Sendikası


*****






Tarih: 17.01.2013

Sayı: 531-13/1675                                                          Konu: Norm kadrofazlası öğretmenlerin re’sen atamalarının ertelenmesi

 

ANKARA VALİLİĞİ

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE

 

 

Norm kadro fazlası/ihtiyaçfazlası öğretmenlerin yer değiştirmesine ilişkin kılavuz kapsamında öğretmenlerintercihleri alınmaktadır. Kılavuza göre 1. ve 2. aşamada öğretmenlertercihlerine göre norm kadro ihtiyacı bulunan okul/kurumlara atanacakları, sonrasındatercih yaptığı okul/kurumlara atanamayan öğretmenlerin resen atamaya tabitutulacakları anlaşılmaktadır.

 

İdare tarafından hizmetingerekleri ve kamu yararı öncelikli olarak gözetilse de öğretmen (insan)faktörü, onun çalışma hevesi ve motivasyonu göz ardı edildiğinde eğitimkalitesinin düştüğü de bilinmelidir. Norm fazlası öğretmenlerinin yer değiştirmeleriuygulaması onların kazanılmış haklarına bir saldırıdır. Söz konusu öğretmenler“norm gözetilerek”, sıralı tayinle atanmışlardır. Yönetmeliğe aykırı olarakyılda iki kez norm belirlenmesi mağduriyet yaratmıştır.

 

Uygulamanın geneline karşı olmaklabirlikte; MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 41. Maddesikapsamında yapılacak yer değiştirmelerde resen atama yerine görevlendirmeusulünün tercih edilmesi durumunda öğretmenlerin mağdur edilmeyeceğini,öğretim yılını daha başarılı, huzurlu tamamlayacağımızı düşünüyoruz.

 

Bu kapsamda öncelikle resen atamaişleminden vazgeçilerek tercihleri alınan öğretmenlerin yerleştirilmesindensonra norm kadro ihtiyacının devam etmesi halinde resen görevlendirme yapılmasıuygun olacaktır. Resen atamadan vazgeçilmemesi halinde 2012-2013 öğretimyılının ders kesimine kadar öğretmenlerin ilişiklilerinin kesilmemesikonusunda karar alınarak uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü yıllardıraynı okulda ve yerleşim yerinde görev yapan öğretmenler sömestri dönemindeilişikleri kesildiğinde büyük mağduriyetler yaşayacaklardır. Norm kadro belirlenmesindeders yükü ve öğrenci sayısının değişmesi mümkündür. (Norm kadro ihtiyacıbulunan okulların öğretmen ihtiyacının ek derse ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının20. maddesi kapsamında “ders tamamlama” yoluyla giderilmesi mümkündür ve birçokokulda bu yapılmaktadır). Diğer bir deyişle okulların norm kadro sayılarıgerçek ihtiyaç durumunu göstermeyebilmektedir.  

 

Yukarıda özetlendiği şekilde;öğretmenlerin motivasyon ve başarısını doğrudan etkileyecek resen atamaişleminden öncelikle vazgeçilerek,  tercihlerialınan öğretmenlerin yerleştirilmesinden sonra norm kadro ihtiyacının devametmesi halinde görevlendirme yapılması, resen atamadan vazgeçilmemesihalinde de 2012-2013 Öğretim Yılının ders kesimine kadar  resen atanan öğretmenlerin ilişiklilerinin kesilmemesini,üyelerimiz adına itiraz haklarımız saklı olmak üzere öneriyor ve talepediyoruz. Bilgilerinize arz ederim.

 

 

Cansel Güven

Genel Başkan

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)