adscode
adscode

Kan tahlillerinizi kendiniz yapacaksınız

5 üniversite öğrensicinin projesi sayesinde, 2 yıl içinde şüphelendiğiniz hastalıkla ilgili kan tahlilini kendi başınıza istediğiniz yerde yapabilecek ve sonuçları doktorunuza gönderebileceksiniz.

Kan tahlillerinizi kendiniz yapacaksınız
Sağlık
Kan tahlilinizi artık kendiniz istediğiniz yerde yapabilecek ve sonuçları doktorunuza mail yoluyla iletebileceksiniz. 

5 üniversite öğrencisi, 15 dakikada kan tahlili yapabilecek bir tıbbi cihaz geliştirdi ve Sanayi Bakanlığından aldıkları 100 bin liralık destekle, cihazı sahada kullanabilmek için kolları sıvadı.

Çalışmalar Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yapılıyor. Bio Mühendisliği Öğrencisi Miray Tayfun, “Geliştirdiğimiz ürün sayesinde dezavantajlı bölgelerde insanlar evlerinde ve labarotuvara ihtiyaç duymadan çok kolay bir şekilde tanı gerçekleştirebilecekler” dedi. 

Tayfun, cihazın çalışma mekanizması hakkında şunları söyledi: “Bizim striplerimizin üzerlerinde nano labarotuvarlar var, bunların içinde hastalık yapan molekülleri spesifik olarak tanıyan bio moleküller var. Kan örneğini damlattığınızda, ölçüm cihazına yerleştirdiğinizde sonuçlarınızı mobil cihazlarınızla doktorlara anlık olarak gönderebiliyorsunuz.” 

KANSER TESTLERİ DE YAPILABİLECEK Mİ?

Şüphelenilen her hastalık için ayrı kartların olacağını belirten Miray Tayfun, “Şeker ölçüm cihaları gibi düşünebilirsiniz ama daha ince ayrıntısı var. Bir kanser testi de yapılabilir, virüslerin testi de yapılabilir. Bizim hedefimiz bunları gerçekleştirmek. Hastalara sunacağımız kan alma aparatlarıyla ve bir damla kanla testler yapılabilir. Aparatlar her hastalık için ayrı olacağından fiyat düşük olacak. Örneğin bir ebola salgını olduğunda test edilebilecek” şeklinde konuştu.

Öğrenciler patent başvurusuna cevap bekliyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)