adscode

LGS'de son hafta önerileri

2 Haziran'daki LGS'ye sayılı günler kaldı. Sınava bir hafta kala, nelere dikkat edilmeli?

LGS'de son hafta önerileri
LGS

Öğrencilerin bir yıla yakın süredir hazırlanmış olduğu LGS’ye sayılı günler kaldı. Sınav heyecanının arttığı bu dönemde Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, ebeveynlere ve öğrencilere sınava bir hafta kala, sınavdan bir gün önce, sınav günü ve sınav sonrası olarak önerilerini şu şekilde sıraladı:

SINAVA 1 HAFTA KALA

Doğru ebeveyn yaklaşımı

Ebeveynler olarak öğrencilerde kaygıya sebep olabilecek aşırıya kaçan motivasyon sözlerinden ve davranışlarından, kıyaslamalardan, olumsuz söylemlerden kaçınılmalıdır.

Ebeveynler; çocuklarının sınav sonucunun değil sınav süreci boyunca gösterdiği çaba ve verdiği emeğin önemli olduğu vurgulamalılardır. Onlara sınavın, hayatlarının sadece önemli anlarından biri olduğu fakat en önemli anı olmadığı mesajı verilmelidir. 

Başarı dileklerini iletmek isteyen yakın çevre ile iletişim konusunda öğrenciyi kaygılandıracak görüşmeler en aza indirilmelidir. Bu görüşmeleri ebeveynler olarak sizler üstlenebilirsiniz. 

Son çalışmalar

Son dönemde akademik olarak çok yeterli hissetmedikleri konular ile son hatırlatmaların olacağı çalışmalar yapılmalıdır. Öğrenciler son haftalarda katıldıkları deneme sınavlarına gerçek bir sınavmış gibi yaklaşmalı, soruları ciddiyetle çözmeli, yapılamayan sorulara dönüp soru çözümleri yapmalılar. 

Beslenme

Öğrencilerin son hafta beslenmelerine dikkat etmeleri oldukça önemlidir. Stresin yoğun olduğu bu dönemde öğrenciler bünyelerine ağır gelecek yağlı yemeklerden ve herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olabilecek daha önce denemedikleri yiyeceklerden kaçınmalıdır.   

Fiziksel aktivite

Öğrenciler son hafta sakatlanmalara sebep olabilecek fiziksel aktivite ve sporlardan uzak durmalı, kendilerini çok yormamalı, fiziksel olarak kendilerine iyi bakmalıdır. 

Uyku düzeni

Öğrenciler sınav günü hangi saatte uyanacak ise bir hafta boyunca o saatte uyanmaya ve akşamları erken uyumaya özen göstermelidir. 

Sınav giriş yerleri

Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler 24 Mayıs 2024 tarihinde e-Okul Veli Bilgilendirme Sisteminden ilan edilecektir. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binasında, salonunda ve sırasında sınava girecektir.   

Sınavdan önce sınava girilecek okula gidilmesi; ulaşım, park yeri, trafik yoğunluğu gibi durumların önceden tespit edilebilmesi açısından önemlidir. 

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE

Sınavdan bir gün önce öğrencilerin ders çalışmalarına gerek yoktur. Öğrenci ders çalışmanın kendisine iyi geleceğini düşünüyorsa çok yoğun olmamak şartıyla ufak hatırlatma ve tekrarlarını yapabilir.

Bir gün önce öğrencilerin kendilerini iyi hissedecekleri, sakin, yorucu olmayan, keyifli etkinlikler tercih edilebilir.

Sınav günü yanlarına almaları gereken eşyalar hazırlanıp sınav sabahı evden çıkmadan önce görebilecekleri yere koyulmalıdır. 

Sınava giderken yanlarına almaları gerekenler:

- Sınav giriş belgesi

- Kimlik belgesi 

- 2 adet yumuşak uçlu kurşun kalem

- Leke bırakmayan yumuşak silgi

- Kalemtıraş

İsteğe bağlı jelatini çıkartılmış şeffaf şişede su getirilebilir.

Sınavdan bir gün önce anne babaların mümkün olduğunca sıradan bir günmüş gibi mevcut rutinlerini gerçekleştirmeleri önemlidir. Bazen ebeveynler çocuklarından daha stresli olabilir ve kaygılı davranabilir.  Unutmayın ki kaygı bulaşıcıdır ve anne babadaki stres çocuğun da kaygı duymasına neden olabilir. Bu nedenle heyecan ve streslerini çocuklarına yansıtmamaları oldukça önemlidir.

Uyku: Sınavdan önceki akşam öğrencinin uykuya dalmakta zorluk yaşayacağı düşünülüyorsa uyumak için erken saatte yatağına geçişi sağlanabilir, olumlu düşünceler ve sohbetler ile uykuya dalmaları kolaylaştırılabilir.

SINAV GÜNÜ

Uyanma

Güne ne çok erken ne de çok geç, vaktinde uyanarak başlanmalıdır. 

Kahvaltı

Güzel bir kahvaltı, güne enerjik başlamalarına destek olacaktır. Kahvaltıda hafif ve mideyi yormayacak gıdalar tercih edilmelidir.

Kıyafet

Sınav günü hava durumuna uygun rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Hava sıcaklığından emin olunamayan durumlar için yanlarına hırka alabilirler.

Evden çıkarken

Öğrencilerin sınavda yanlarında olması gereken tüm eşyaları aldığından emin olunmalıdır. Sınava binasına en geç 09.00’ da olunacak şekilde evden çıkış yapılmalıdır. Sınav yerine fazla erken gitmenin veya geç kalmanın kaygıyı arttırabileceği unutulmamalıdır. Sınav bitiminde ortak bir buluşma noktası belirlenmelidir. 

Öğrencilerin yanlarında bulundurmaması gereken eşyalar  

Öğrenciler, sınav salonlarına alınırken üzerlerinde kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar (işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri) hariç çanta, cüzdan, cep telefonu, telsiz, radyo, saat, bilgisayar, kamera ve benzeri iletişim araçları ile depolama kayıt ve veri aktarma cihazları, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlar, databank sözlük, hesap makinesi, kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar, delici ve kesici aletlerle sınav binasına alınmayacaktır.

SINAV SONRASI

Sınavını tamamlayıp okuldan ayrılan öğrencileri ebeveynleri güler yüzle karşılamalıdır. Sınavı nasıl geçmiş olursa olsun öğrenciler tüm yıl boyunca emek verdikleri bir sınavdan çıkmış olacağı için olumlu cümleler duymaya ihtiyaç duyacaklardır. 

Kendileri konuşmak isterse sınavının nasıl geçtiği hakkında konuşulmalıdır. Eğer sınav hakkında konuşmak istemiyorlarsa bu konuda ısrarcı olunmamalı, sınav sonrası onlara iyi gelecek aktivite ve etkinliklere imkân tanınmalıdır. 




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)