adscode

1 milyon öğrenci heyecanla bekliyor! LGS için son tüyolar

LGS’de son dönemece girildi. 4 gün sonra, yaklaşık 1 milyon öğrenci hayalindeki lise için yarışacak. Uzmanlar, öğrencilerin kalan zamanı kendilerini yormadan, deneme sınavı çözerek değerlendirmelerini öneriyorlar.

1 milyon öğrenci heyecanla bekliyor! LGS için son tüyolar
LGS
Güncelleme : 31-May-24 13:14

2 Haziran'daki LGS kapsamındaki merkezî sınava, sınava girmek isteyen 8. sınıf öğrencileri, 18 Mart-2 Nisan'da isteğe bağlı olarak elektronik ortamda başvurularını yapmıştı. Öğrenciler Kovid-19 salgını öncesinde olduğu gibi yine il ve ilçelerde belirlenen okullarda sınava girecekler.

Liselere geçişte okulların yaklaşık yüzde 85'i adrese dayalı yerel yerleştirmeyle öğrenci aldı. Bu kapsamda, öğrencilerin merkezî sınava girme zorunluluğu bulunmuyor.

LGS merkezî sınavına bu yıl 1 milyon 38 bin 192 öğrenci başvuruda bulundu. Sınav, 973 yurt içi sınav merkezinde, 3 bin 891 okuldaki 62 bin 663 salonda, yurt dışında ise 11 sınav merkezinde 11 okuldaki 35 salonda yapılacak.

Ayrıca özel durumları dolayısıyla 187 öğrenci evde veya hastanede sınava alınacak. Görme engelli 82, az gören 292 öğrenciye yönelik de gerekli tedbirler alındı.

Sınavın kapsamında değişiklik yok
Sınavda içerik, sınav süreleri ve soruların dağılımında değişiklik olmayacak, aynı içerikle sınav yapılacak. Geçen yıl deprem nedeniyle sadece birinci dönem konularından soru sorulmuştu.

Bu yıl 8. sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konular sınav kapsamında olacak. Merkezî sınavın birinci oturumu 09.30 ve ikinci oturum 11.30'da başlayacak. İki oturum hâlinde uygulanacak sınavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve oturumlar aynı gün tamamlanacak.

Sınavın birinci oturumu, 50 soruluk sözel alandan oluşup süresi 75 dakika olacak. 40 soruluk sayısal alandan oluşan ikinci oturum ise 80 dakika sürecek. Birinci oturumda, 8'inci sınıf Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil; ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden sorular sorulacak.

Soruları gören herkes, sınav sonuna kadar kapalı matbaada kalacak
Soru hazırlama çalışmaları ISO 27001 Bilgi Güvenliği Politikaları kapsamında oluşturulan "güvenlikli alan"da yapıldı.

Hazırlanan sorular alan, ölçme değerlendirme kriterleri ile dil ve anlatım açısından denetime tabi tutularak soru havuzunda bir araya getirildi.

Sınavlarda kullanılacak soruların seçimleri 7/24 kapalı alan olan matbaada alan uzmanlarınca yapıldı. Sınav görevlileri, yer alacak soruları gören herkes, sınav bitene kadar matbaada kapalı sistemde kalacak.

Sınavda, 8. sınıf öğretim programları esas alındı
Sınavda, 8. sınıf öğretim programları esas alınırken sınav soruları, ilgili dersin öğretim programları doğrultusunda hazırlanan ders kitaplarında yer alan konu, kazanım, etkinlik ve sorular doğrultusunda hazırlandı. Öğrencinin okula devamı, derse aktif katılımı ve ders kitaplarında yer alan soru ve etkinlikleri anlayarak yapmış olmaları, sınavda istedikleri sonucu almalarını kolaylaştıracak.

Geçen senelerde olduğu gibi bu sene de sınava hazırlık yapan öğrencilerin sınava daha iyi hazırlanmalarını desteklemek için örnek sorular yayımlandı. Hazırlanan örnek soru paketlerinde her dersten sorular ve bu soruların örnek çözüm videoları yer aldı. Örnek sorulara Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sayfası "odsgm.meb.gov.tr" üzerinden ulaşılabiliyor.

Öğrenciler, fotoğraflı giriş belgeleri ve geçerli kimlik belgeleri ile alınacak
LGS merkezî sınavına katılacak öğrencilerin fotoğraflı sınav giriş belgeleri, 24 Mayıs'tan itibaren elektronik ortamda okul müdürlüklerince onaylanarak öğrencilere teslim edilmeye başlandı.

Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alırken öğrenciler sınava fotoğraflı giriş belgeleri ve geçerli kimlik belgeleri ile kabul edilecek.

Sonuçlar, 28 Haziran'da açıklanacak
Sınav sonuçları 28 Haziran'da açıklanacak ve aynı gün Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanacak.

 

Peki, bu kaygıyı azaltıp sınavda başarılı olmak için kalan 4 günlük süre nasıl geçirilmeli, sınavda nelere dikkat etmeli? Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre işte LGS için son tüyolar: 

TEKNOLOJİDEN UZAK DURUN 

Kalan sürede yoğun ders çalışmak yerine dinlenilmesini, keyifli aktiviteler yapılmasını öneren uzmanlar, eğer öğrenci psikolojik olarak kendini iyi hissedecekse son gün dahi ders çalışabileceğini söylüyorlar. Ancak hepsinin ortak görüşü, artık yeni konular öğrenmek yerine bilinen konuların pekiştirilmesi, bol bol soru çözülmesi, yapılamayan sorularla ilgili eksiklerin tamamlanması yönünde. 

Akıllarına takılan bir konu olmadığı sürece öğrencilerin ders çalışmaktan uzaklaşmasını öneren Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, “Hem ruhsal hem de bedensel yönden sakin bir süreç geçirsinler” diyor ve ekliyor: “Sınavla ilgili konuşmalardan ve teknoloji kullanımından mümkün olduğunca uzaklaşın, beslenmenize ve uyku düzenize dikkat edin. Zihninizi ya da bedeninizi yoracak aktiviteler yerine açık havada yürüyüş yapın, müzik dinleyin, kitap okuyun.”

BU HATALARA DİKKAT 

Sınava çok iyi hazırlansa dahi pek çok öğrenci sınav anında heyecan nedeniyle normalde hiç yapmayacakları hataları yapıyor ve puan kaybedebiliyor. O nedenle sınavda çok dikkatli olmak gerekiyor. Testlere göre yapılan hataları ve dikkat edilmesi gerekenleri Adil Kurt şöyle sıralıyor: 

Türkçe: En çok okuma hataları yapılıyor. Odaklanma yetersizliği, hızlı okuma telaşıyla okunanın anlaşılamaması, metinlerin kişisel görüşe göre değerlendirilmesi, görsellerin doğru incelenmemesi, kelimelerin anlamlarına dikkat edilmemesi gibi hatalar yapılmakta. 

Matematik: Üçe ayırabiliriz. İlki kritik ifadeleri okumadan soruyu çözmeye başlamak. Örneğin pozitif tam sayılar ifadesi varsa soru 1’den itibaren düşünülmeli. “0” alınmamalı. Diğeri işlem hatası. Her defasında işlemleri baştan yapmamak için sorular düzenli çözülmeli. Üçüncüsü ise çeldiriciye çelinmek. 

Fen Bilimleri: Özellikle Basınç, basit makineler soruları başta olmak üzere görseller çok dikkatli incelenmeli. Soru metinindeki “tüm, özdeş, tamamı, aynı, farklı” gibi kelimeler; soru kökündeki “kesinlikle, şekle göre” gibi ifadelere de dikkat etmeli. Kalıtım sorularında bütün olasılıklar gözden geçirilerek soru çözülmeli. Öğrenciler son hafta deneme çözmeli, denemede yanlış yaptıkları soruların çözümlerini mutlaka öğrenmeli. 

T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: En çok dikkat eksikliği kaynaklı hatalar yapılıyor. Ayrıca bazı eleyici nitelikteki sorularda da kavram bilgisi eksikliğinden kaynaklı hatalar oluyor. Bu nedenle öğrenciler kavram bilgisi eksiği olup olmadığını son kez gözden geçirip eğer varsa eksiğini gidermeli. 

İngilizce: En çok sözcüklerin anlamını bilmemekten kaynaklı hata yapılmakta. Öğrenciler, kafalarına takılan ya da karıştırdıklarını düşündükleri kelimeleri tekrar gözden geçirmeli. 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Kavramların anlamını bilmeyen öğrenciler, kolay sorularda da hata yapıyor. Ayrıca ayet ve hadislerin yer aldığı sorularda öğrenciler, kendi yorumlarını katmadan, sadece verilen anlama odaklanmalı. 

SINAVLA İLGİLİ KONUŞMAYIN

Sınava iyi hazırlanan öğrenciler dahi sınav yaklaştıkça “Acaba hazır değil miyim?” kaygısı yaşayabiliyor. Öğrencilerin öncelikle bu düşünceden uzaklaşıp elinden geleni yaptığına inanmaları gerekiyor. Bu noktada ailelere de büyük görev düştüğüne dikkat çeken Adil Kurt, “Çocuklarına değerli olduğunu hissettirmeli ve sınavla ilgili konuşmamalılar. Konuşmaktan keyif aldıkları konular üzerine yoğun sohbetler yaparak onlara yalnız olmadıklarını hissettirmeye özen göstermeliler” diyor.

SINAVA DAİR NOTLAR

LGS’ye girmek zorunlu değil, sadece başvuruda bulunan öğrenciler sınava katılacak.

Önceki yıllarda öğrenciler kendi okullarında sınava giriyordu ancak bu yıl sınav yerleri MEB tarafından belirlendi. Sınava Giriş Belgileri de e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden yayınlandı.

Sınavda öğrenciler tüm yılın müfredatından sorumlular. Geçen yıl deprem nedeniyle sadece birinci dönemin konularından sorumlulardı.

Aynı gün iki oturum hâlinde düzenlenecek sınavda, çoktan seçmeli 90 soru olacak. Sözel alandan oluşan birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil testlerinden toplam 50 soru sorulacak. İkinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri’nden 40 soru yöneltilecek. 

Pazar günü LGS sınavı ve YDUS'a girecek öğrencilere ulaşım ücretsiz olacak

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ile Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na (2024-YDUS) girecek öğrenciler ve sınav görevlileri, pazar günü toplu ulaşımı ücretsiz kullanabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) yapılan açıklamaya göre, İstanbulkart entegrasyonuna dahil toplu ulaşım araçlarında geçerli olacak imkandan öğrenci ve sınav görevlileri yararlanabilecek.

Her iki sınav için geçerli ücretsiz toplu ulaşımdan faydalanmak isteyenlerin, sınav belgeleri veya görevli belgelerini göstermeleri yeterli olacak.

Sınavın 2 saat öncesinden başlayan ücretsiz ulaşım imkanı, sınav bitişinin 2 saat sonrasına kadar devam edecek.

Öğrencilerin sınav konsantrasyonunu koruması için de İBB Zabıta Daire Başkanlığı, gürültü şikayetlerine müdahale edecek. Ayrıca dikkati dağıtacak hiçbir çalışmanın yapılmaması ve tüm şantiyelerin iş programlarını sınav saatine göre programlaması konusunda dikkatli olunacak.

Öte yandan, İETT, Avrupa Yakası'nda 23 hatta 28, Anadolu Yakası'nda ise 47 hatta 86 olmak üzere toplam 114 ek sefer planladı.

Şehir Hatları ise normal seferlere ek olarak saat 06.45 Bostancı ve 07.20 Büyükada kalkışlı seferler düzenleyecek.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)