adscode
adscode

"MEB Sözleşmeli Öğretmenlerin Mağduriyetlerini Yok Sayıyor"

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine gelen cevabı değerlendirdi.

"MEB Sözleşmeli Öğretmenlerin Mağduriyetlerini Yok Sayıyor"
Eğitim

"CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK 22 Ocak 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Covid-19 salgını boyunca görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin bu süreçte yaşadığı mağduriyetleri ifade ederek, pandemide görevli sözleşmeli öğretmen sayılarına ve iş koşullarının getirdiği maddi – manevi zorluklardan etkilenen eğitimcilere ilişkin sorular yöneltmiştir.

1 Mart 2021 tarihinde önergeyi yanıtlayan Milli Eğitim Bakanlığı, salgın başlangıcında görev yapan sözleşmeli öğretmen sayısının 107.111 olduğunu ifade etmiş, ücretli öğretmenliğin zorunlu durumlarda, geçici olarak başvurulan ve uygulanan bir yöntem olduğunu belirtmiştir. Önerge cevabında halihazırda soru önergesinde dile getirilen bilgileri tekrar eden Bakanlık salgın uygulamaları sebebiyle mağdur olan, eşinden ayrılan, iki şehirli hayat yaşamak zorunda bırakılan ve intihara teşebbüs eden öğretmenlerimiz hakkında herhangi bir bilgi paylaşmamıştır.

Devlet okullarında görev yapan 942.936 öğretmenin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan 107.111 sözleşmeli öğretmenin sorunlarına çözüm getirmeyen Bakanlık aileleriyle birlikte sayıları yarım milyona yaklaşan yurttaşımızı adeta yok saymaktadır. Soru önergesinde belirtilen istatistiklerin bir tekrarı yapılarak hazırlanan cevap bu sorumsuz yaklaşımı bir kere daha gözler önüne sermiştir. Öğretmenler arasındaki kadrolu ve sözleşmeli ayrımlarının kaldırılmasına yönelik soruya da cevap verilmemekte, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere dayatılan kölelik sistemini suskun kalarak tahkim etmeye çalışmaktadır."

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

                                                                         

  

                                                                  Levent GÖK

Ankara Milletvekili

 

         Devam eden Covid-19 salgını sözleşmeli öğretmenlerin barınma ve geçim sorunlarını derinleştirmiştir. İlgili mevzuat gereği eş durumu tayini için en az 3 yıl beklemesi gereken sözleşmeli öğretmenler, haftada bir gün okula gitme zorunluluğu sebebiyle ailelerinden ayrı yaşamak zorunda kalmakta, açık tutmak zorunda oldukları iki evi geçindirmeye çalışmaktadırlar. Atama veya tayin hakkı kazanan öğretmenlerimizin güvenlik soruşturmaları 4 ila 6 ay sürmekte, sözü geçen süreçler hayati hak kayıplarına yol açmaktadır. Güvencesiz çalışma şartları sebebiyle işten atılma korkusu yaşadıkları için sorunlarını yüksek sesle dile getirmeye çekinen öğretmenlerimiz iki şehirli bir hayat yaşamanın temel ihtiyaçlara erişimde engeller yarattığını ifade etmektedirler. Öğretmenler arasındaki kadrolu, ücretli, sözleşmeli ayrımlarının ortadan kaldırılması gerekmekte, yeni nesillerin mimarı olan öğretmenlerimize hak ettikleri imkanların sağlanması beklenmektedir.

         Bu bilgiler ışığında:

  1. Covid-19 salgının Türkiye’de görülmeye başlandığı tarih itibariyle ülkemizde görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin sayısını açıklar mısınız?
  2. Covid-19 salgını süresince eşlerinden farklı şehirlerde görev yapan sözleşmeli öğretmenlerimizin sayısını açıklar mısınız?
  3. Covid-19 salgını süresince güvenlik soruşturmasının sonuçlanması 1 aydan uzun süren sözleşmeli öğretmenlerin sayısını açıklar mısınız?
  4. Ailesinin ikamet ettiği şehirlerden farklı kentlerde görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin haftada 1 gün okula gitme zorunluluğunun uzaktan erişim ile ortadan kaldırılması konusunda hangi çalışmalar yürütülmektedir?
  5. Covid-19 salgını süresince eşinden boşanan ve halen boşanma davaları devam eden sözleşmeli öğretmenlerimizin sayısını açıklar mısınız?
  6. Covid-19 salgını süresince intihara teşebbüs eden ve intihar sonucu hayatını kaybeden sözleşmeli öğretmenlerimizin sayısını açıklar mısınız?
  7. Kadrolu-sözleşmeli-ücretli öğretmen ayrımlarının ortadan kaldırılması amacıyla yürütülen çalışmaları açıklar mısınız?

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)